Проф. Биолчев: Липсата на преклонение пред учителя е трагедията на образованието

ЧАС ПИК

Проф. Биолчев: Липсата на преклонение пред учителя е трагедията на образованието

4031
на 24.05.2015
Проф. Биолчев: Липсата на преклонение пред учителя е трагедията на образованието
Автор:   ПИК

"Липсата на преклонение пред учителя като духовен водач на младия ум е до известна степен трагедията на образованието." Това каза в интервю за Агенция „Фокус” бившият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Боян Биолчев. 

„Традицията за празнуване на 24 май според мен е съхранена. Тя съществува отдавна. Много поколения и най-възрастните хора помнят, че са го празнували от деца, така че той наистина представлява някаква светла нишка в историческото ни развитие. Всичко зависи и от самите хора, от нагласата им. Струва ми се, че празникът донякъде служи и за някакъв жалон. Повод за отглеждане на достиженията в наука и изкуства. По-малко е това, което е било в самото му начало, при създаването му – една огромна радост на тези, които тепърва се докосват до наука. Иска ми се традицията в това отношение да претърпи известен ренесанс”, коментира проф. Биолчев. 

„Преди години, когато имаше обществен дебат за празник, аз бях категоричен, че 24 май е най-подходящият ден за национален празник. Моето мнение не се е променило. Българският език е наш, ние говорим този език. Ние живеем не само по улиците, не само в заведенията, в учебните зали - ние преди всичко живеем в езика си. Той е дом на нашия дух и в този смисъл е единственото, което получаваме в завършен вид и на готово, тъй като езикът ни е богат, разностранен и изпълнен с емоциите на националния ни облик. Освен това на този език е създадена българската литература и това е вътрешната крепост на човека”, добави още той. 

препоръчано
Сподели:
Бомба x
Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 296
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това