BG EN

Проф. Божидар Попов: Домашната лютеница е отровна, натъпкана е с олово!

Епицентър

Проф. Божидар Попов: Домашната лютеница е отровна, натъпкана е с олово!

35976
на 21.11.2013
Проф. Божидар Попов: Домашната лютеница е отровна, натъпкана е с олово!
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Гледжосаните и калайдисаните съдове, в които се вари домашната лютеница, крият сериозен риск за здравето. Приготвената зимнина в тях съдържа стократно повече олово от допустимото.

препоръчано

"Преди години глечта я бяха забранили, понеже е много вредна.Калаят също не е безопасен.Чрез този тип повърхност оловото влиза директно в продуктите, а то е силно токсично", обяснява проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по храните и диетиката,в което е ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене, цитиран от "БгДнес".

"Поцинкованите съдове, в които се съхранява сирене в саламура, също крият опасности. Цинкът като метал не е опасен, но окисляването му определено крие риск за здравето", допълва професорът. 

Оказва се, че оловото присъства и в покритието на домакинските съдове, в които се приготвят ястията за директна консумация. Най-голямо съмнение будят тенджерите и тиганите, произведени в Китай или арабските страни.

Проф. Попов напомня, че не по-малко вредни са чушките и доматите, отгледани близо до магистралата или предприятията, бълващи отровни частици.

"Те попадат в почвата и така отравят зеленчуците. Препоръчвам на хората много внимателно да подбират продуктите, които купуват. И на българския пазар има конкретни фирми и производители, които гарантират качество и сигурност", уточнява той.

"Да не забравяме въздуха, който дишаме, е най-богат на олово и със сигурност е по-опасен от лютеницата, която приготвяме в домашни условия. Другото важно нещо, което искам да кажа, е че в месата има много повече токсиканти, от който и да е друг хранителен продукт. Концентрацията на олово в месото нараства в пъти", категоричен е диетологът.

Въпреки това той е на мнение, че най-добрият вариант остава консумирането на домашна лютеница, стига зеленчуците да се проверени. Най-добре те да са от домашната зеленчукова градина.

Миналата година в Пловдивския университет беше открита химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти. Апаратурата там е важна за развитие на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни и обекти на околната среда.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 11 декември: Девата да не си и помисля за пътуване през граници, Козирогът го дебне КАТ САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 11 декември: Девата да не си и помисля за пътуване през граници, Козирогът го дебне КАТ
ПИК TV x
ТЕЖКИ ВРЕМЕНА! От ИТН след хвърлената оставка на кабинета: Бащите на хаоса са Асен Василев, Ивайло Мирчев, Радостин Василев, Костадин Костадинов и Ивелин Михайлов (ВИДЕО) ТЕЖКИ ВРЕМЕНА! От ИТН след хвърлената оставка на кабинета: Бащите на хаоса са Асен Василев, Ивайло Мирчев, Радостин Василев, Костадин Костадинов и Ивелин Михайлов (ВИДЕО)
ново
Днес: 106
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК