Проф. Борис Богов: След 14 дни броят на заразените и починалите ще е по-малък

Здраве

Проф. Борис Богов: След 14 дни броят на заразените и починалите ще е по-малък

20370
на 27.11.2020
Проф. Борис Богов: След 14 дни броят на заразените и починалите ще е по-малък
Автор:   ПИК

Не бих казал, че мерките са закъснели. Има строги критерии, по които се взимат решения. Ние се ръководим от европейски директиви при каква бройка заразени трябва да се предприемат конкретни мерки. Това заяви пред бТВ проф. Борис Богов, шеф на Алексаандровска болница.

препоръчано

Много от хората няма да бъдат доволни за едно или друго затворено заведение. Но достигнахме до крайния извод, че би следвало да останат и да работят кварталните магазини и за всички стоки, които се дублират в моловете, където се струпват много хора. В един малък магазин може да има стройна организация с допскането до двама-трима, а в молът си представете какво става и какво ще е днес, коментира Богов.

Основното е да се облекчат колегите на първа линия и здравната ни система, която е на ръба, да вземе въздух. Това, което се очаква, е рязък спад на смъртността и заболеваемостта, това се очаква в порядъка на две седмици, посочи професорът. 

Отпускането на мерките ще става плавно, защото, ако на 21 декември всички хукнат навън, ефектът няма да е значим, коментира гостът. 

Не решава въпроса една седмица, а критериите, по които се надгражда - всичко е на базата на показатели и цифри, отсече той.

Детските градини и училищата са основните разпространители на COVID-19, учениците са носители на заразата, но не боледуват и родителите се раразяват от тях, посочи докторът. 

Ситуацията е динамична, но се създава стройна организация. От колегите на първа линия имаме такива, които един месец не са се прибирали, даде пример той с Александровска болница и обясни, че там има студенти, които помагат.

На въпрос за пловдивската болница Св. Мина, за която стана ясно, че не може да стане изцяло ковид-болница, той обясни, че има достатъчно легла, но няма медици. 

Богов изтъкна, че в неговата болица между двама и четирима всеки ден губят битката с COVID-19. 

Най-засегнатата група са пациентите над 65 години и такива със съпътстващи болести, заяви той.

Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това