Проф. Бранимир Ботев с критика към ППДБ: Идеята за равноотдалечения премиер не ми изглежда ясно обоснована (НА ЖИВО/ВИДЕО)

Акценти

Проф. Бранимир Ботев с критика към ППДБ: Идеята за равноотдалечения премиер не ми изглежда ясно обоснована (НА ЖИВО/ВИДЕО)

44718
преди 4 часа
Проф. Бранимир Ботев с критика към ППДБ: Идеята за равноотдалечения премиер не ми изглежда ясно обоснована (НА ЖИВО/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Проф. Бранимир Ботев, който е единственият българин, познаващ отблизо новия френски премиер Мишел Барние, коментира в студиото на ПИК TV какво си случи България с избора от днес и става ли от това Европа по-малко болна. Има ли вотът за 51-во Народно събрание своя исторически аналог и паралели разсъждава още Ботев.

препоръчано

По телефона пред Соня Колтуклиева проф. Ботев заяви: "Да ви поздравя и чрез вас всички зрители на ПИК и българските медии и да кажа това, което бе анонсирано преди няколко дни от ППДБ - за равноотдалечения премиер, не ми изглежда достатъчно ясно обосновано".

Според професора, ако има човек, който знае как да управлява, който има своята програма и на когото е гласувано доверие от политическите сили, съставили мнозинство, тогава би могло да се коментира. Но да се коментира "имагинерната равноотдалечена фигура" не е уместно.

"Този човек трябва да отговори на няколко въпроса: каква ще е външнополитическата ориентация на България, какви са плановете за българската икономика. И ако идеята е за технократски профил на бъдещия премиер, това донякъде е приемливо. Но  премиер без премиерска програма не може да бъде коментиран", отбеляза проф. Ботев.

Той се намира в момента в Испания и отбеляза, че това е страната с най-позитивно отношение към България. Нашенци са се доказали там със своето трудолюбие: "Испания е една от трите страни, към които българските студенти заявяват най-голям интерес. "Испания е страна, която гледа с изключително добро око на България и там е втората по големина имигрантска общност. Организацията в момента на изборите е изключително добре направена, за което трябва да благодарим на МВнР, посолството ни в Мадрид и на министър Иван Кондов. Ние би трябвало да обърнем малко повече взор към Испания, защото тя се очертава скритата, но много бързо нарастваща икономическа сила".

Проф. Ботев добави: "Европа е с чувствително забавен икономически растеж, който ще продължи да се забавя. Европа има най-висок ръст на покачване на цените на енергоносителите, а тя е лишена от собствени енергийни източници и суровини. "Блумбърг" очертава изключително забавен растеж за ЕС и европейските страни като цяло. Очертава се много по-голям растеж на групата в БРИКС, отколкото в Г-7", коментира проф. Ботев. И обясни, че от тази гледна точка приоритетите на България трябва да бъдат икономически - но подкрепени от едно стабилно правителство. "Все по-важна ще бъде оттук насетне и връзката с останалия свят. Прогнозирам за съжаление, че България ще има забавяне на икономическия ръст и на преките чуждестранни инвестиции". 

Бранимир Ботев изтъкна, че България трябва да преориентира приоритетите си и част от партньорите си. И даде пример с оръжейната промишленост, която трябва да привлече партньори от големите страни в ЕС и НАТО и да запази, но и да надрасне своя потенциал. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за решаващия изборен ден: Овенът да не прекалява във вярата към интимния си партньор, а Ракът ще се влюби безумно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за решаващия изборен ден: Овенът да не прекалява във вярата към интимния си партньор, а Ракът ще се влюби безумно
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Борислав Цеков с РАЗБИВАЩ коментар: Малцинства искат да доминират, такова нещо няма никъде по света! Отговорността за мнозинство е на първата политическа сила (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Борислав Цеков с РАЗБИВАЩ коментар: Малцинства искат да доминират, такова нещо няма никъде по света! Отговорността за мнозинство е на първата политическа сила (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 116
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК