Проф. Витанов: И да измирате по улиците, локдаун няма да има

Животът днес

Проф. Витанов: И да измирате по улиците, локдаун няма да има

14634
на 14.10.2021
Проф. Витанов: И да измирате по улиците, локдаун няма да има
Автор:   ПИК

Пореден анализ за ситуацията с коронавируса у нас направи на стената си във фейсбук матаматикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

препоръчано

Ето какво написа той:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 октомври 2021 г. Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека. Днес са 10 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град отива на ниво 4. Писах ви, че скоро скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Това написа проф. Николай Витанов във Фейсбук.

Ето, днес се появиха Варна и Стара Загора. Затова:

Хора от областите Варна и Стара Загора - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.

Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България. В Източните Родопи и в Плевен положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават.

Проблемна зона в западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Благоевград и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.

Утре е 15.10. Напомням прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има тотален локдаун (тоест локдаун в цялата страна). Виждате, че картите потвърждават тази прогноза. За разлика от други колеги имам доста опит от работа с политици. Няма да ви наложат тотален локдаун. Винаги съм казвал, че моята математическа логика е една, а политическата е друга. И това, което важи, е политическата логика, защото политиците взимат решенията. И да почнете да умирате по улицата, вероятността от налагане на тотален локдаун (такъв какъвто имаше март - април миналата година) утре е много малка. Но да видим, утре ще коментирам.

Днес базовото репродуктивно число е 1.239, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск.

Вчера четох рева на един хейтър, защо съм използвал закони, които не са математически. Хейтърът да вземе да прочете книгата ми от издателство Шпрингер, където има писано за законите и тяхната твърдост. Законите на диалектиката са достатъчно твърди, за да ги използвам. С тях съм разбил не един и не двама противници, та съветът ми е, да вземе юнакът да ги научи, ама наистина да ги научи, ще са му от полза. За разлика от много други представители на естествените науки, аз уважавам много постиженията на науките за човека и общество и те ми помагат много в тази част от работата ми, която е посветена на математическата социална динамика.

Обратно към пандемията. Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 22 области са с такова разпространение. Вчера бяха 18. И този показател се влошава.

Нека да намекна още нещо (за танца на слона в стъкларски магазин).

Вчера ви показах картинка за еволюцията на разпределението на заразата по възрастови групи. Вижда се как вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал. Това е алармен сигнал, това е алармен сигнал - написах го 3 пъти, нали. Слонът танцува в стъкларския магазин.

Накрая да апелирам към вашия интерес. Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо - застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. За човешката душа, не говорим, трудно е да се измери колко струва. Някои части от телата на някои хора струват и повече - например задните части на Дженифър Лопес бяха оценени на доста стотици милиони долари.

Сподели:
Бомба x
Тези 4 зодии се променят напълно, когато са влюбени Тези 4 зодии се променят напълно, когато са влюбени
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 295
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това