Проф. Габровски с мрачна прогноза: Подготвяме се за песимистичен сценарий през следващите седмици! Епидемията не е свършила

Акценти

Проф. Габровски с мрачна прогноза: Подготвяме се за песимистичен сценарий през следващите седмици! Епидемията не е свършила

32838
на 06.03.2021
Проф. Габровски с мрачна прогноза: Подготвяме се за песимистичен сценарий през следващите седмици! Епидемията не е свършила
Автор:   ПИК

Повече от 90 процента от новозаразените у нас са с британския вариант на коронавируса. Иначе това, което ще облекчи работата ни е, когато разполагаме с по-големи количества ваксини. 

препоръчано

Това, което ни спъва сега, е именно малките количества ваксини.

Това коментира пред БТВ зам.директорът на „Пиорогов” проф. Николай Габровски. Той говори за решението за спиране на плановия прием в лечебните заведения, покачването на новозаразените и ситуацията с ваксинирането.

„Тенденцията е на относително плавно качване на случаите на заразени – анализира проф. Габровски . - Това е една от причините и за спиране на плановите операции. В последните седмици плавно покачихме новозаразените от 5 - 6 процента на новозаразени до около 17 - 18 процента положителни проби.

Подготвяме се за един песимистичен сценарий през следващите седмици, въпреки че се надяваме това да не се случи. Нека сме по-отговорни и предпазливи. Епидемията не само не е свършила, но има и тенденция на плавно покачване.

Малко повече от половина легла, отделени за заразени с коронавируса в „Порогов”, са в момента вече заети. Важен е процента на положителни проби, който расте осезаемо. Това означава, и че повече хора ще имат нужда от лечение в болници. Това е една абсолютно ясна верига. Запазването на здравето ни зависи от самите нас и всеки трябва да си даде много ясна сметка за това”.

Проф. Николай Габровски бе категоричен, че основна част от новозаразените в страната са инфектирани с британския вариант на коронавируса.

„Категорично британският щам вече има преимущество – заяви зам.-директорът на „Пиорогов”.  - Над 90 процента от новозаразените у нас са с този щам и той се разпространява активно. Разхлабването на мерките става постепенно и то в области, в които хората сами избират какво да правят.

Всеки сам решава дали да отиде на ресторант или не. По-добре човек да е навън, на въздух, да се разхожда, без да е в плътен, тесен контакт с останалите. Ясно е, че всички страдаме от изолацията, търси се баланс от мерките на изолацията и живота ни. Всеки иска да живее по един нормален начин. Призивът ми е обаче за строго спазване на мерките”.

Проф. Габровски добави, че проблемът със забавянето на темповете на ваксиниране не е в лекарите а в доставките на ваксини.

„Лекарите са готови да поставят ваксините. Това важи  както за общопрактивуащите, така и в болнични заведения и „зелени коридори” – коментира той. - Стига да има ваксини. И това се видя много ясно през последните седмици.

Видя се, че и хората искат да се ваксинират. Хората са убедени, че начина да се излезе от тази криза е именно ваксинацията. Категорично, възрастните хора имат предимство при ваксиниране, но като има ваксини. В момента, за съжаление, по независещи от нас причини не можем да използваме нито „зелени коридори” нито лични лекари.Редът е ясен и ще бъде спазен.  „Зелените коридори” бяха с възможности за записване на часове. Върви и система за записване на часове. За съжаление обаче, идват хора много по-рано, притеснени дали ще има ваксини и това създава предпоставки за струпване на опашки. Това, което ще облекчи работата ни е, когато разполагаме с по-големи количества ваксини и това, което ни спъва е именно малките количества ваксини”.

Проф. Николай Габровски изтъкна приноса на младите лекари в битката с пандемията.

„Хубаво е, че навсякъде в страната, не само при нас в „Пирогов”, младите застанаха на първа линия в пандемията и това ми вдъхва увереност в бъдещето – заяви зам.-директорът на „Пирогов”. -  Уви, за последната година, заради вируса изгубих доста приятели и познати. Хората на първа линия посрещат удара и много от тях загубиха живота си в тази битка. Много болезнено е, още повече след всички приказки да сме внимателни. Оставам оптимист, че ще спечелим войната.  Още повече, че сме извървели огромен път в опознаването на този вирус. Натрупахме информация как да се пазим, какво ни защитава и какво – не. Медицинското съсловие се справи изключително добре и го заявявам това с не малка доза гордост. Смятам, че и се справихме като общество. Постигнатите резултати са благодарение на усилията на цялото ни общество. От там идва и оптимизма ми. Надявам се, че времето няма да ни изненада неприятно и имаме надежда, че ще се справим. Трябва да потърпим, за съжаление, още няколко месеца, като това не зависи само от нас, а и от външни фактори.  Ваксинирането трябва да продължи с бързи темпове, за да имаме една по-спокойна и нормална есен”.

 

Сподели:
Бомба x
ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати откриват работата на 45-ото Народно събрание с тържествено заседание - Мика Зайкова обърка имената на половината (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати откриват работата на 45-ото Народно събрание с тържествено заседание - Мика Зайкова обърка имената на половината (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това