Проф. Генчо Начев пред ПИК за коронавируса: Много хора вече са го изкарали - почувствали са отпадналост, свило ги е гърлото. Трябват по-строги мерки - да стоят вкъщи и да правят деца, за да решим демографската криза

Здраве

Проф. Генчо Начев пред ПИК за коронавируса: Много хора вече са го изкарали - почувствали са отпадналост, свило ги е гърлото. Трябват по-строги мерки - да стоят вкъщи и да правят деца, за да решим демографската криза

101492
на 30.03.2020
Проф. Генчо Начев пред ПИК за коронавируса: Много хора вече са го изкарали - почувствали са отпадналост, свило ги е гърлото. Трябват по-строги мерки - да стоят вкъщи и да правят деца, за да решим демографската криза

Паниката от коронавируса все повече завладява България. Хората живеят в страх, защото не знаят кога и как може да се "срещнат" със заразата. Някои все още продължават да се презапасяват с хранителни продукти и медикаменти.

препоръчано

346 са заразените досега с  COVID-19 в България. Починалите са 8. Почти двойно повече са излекуваните - 14 души, което е добра новина.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че най-тежките времена ще бъдат около Великденските празници и след това ще има бърз спад. Макар да са на различни мнения много от лекарите, те се обединяват в едно - че със затоплянето на времето, след два-три месеца най-много вирусът ще бъде унищожен.

Потърсихме за коментар проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Досега човечеството познава много епидемии, но те са били локални. Сега за първи път целият свят пламна, няма спасителна точка. Какво се случи, проф. Начев?

- А, имаше и други световни епидемии. Испанският грип не беше локален. Преживяхме свински, птичи грип. 

- Но някак леко ги преживяхме?!

- Да. Защото този коронавирус е непознат, затова плаши. Нито заболеваемостта, нито смъртността при него са по-големи. Например в Италия за сезона 2016 - 2017 г. от грип са умрели 24 хил. души. Много повече, отколкото от сегашния коронавирус. Но от него не се знаят какви ще бъдат последствията. Да, полека-лека ще се създава имунитет. 

- Психозата не е ли по-страшна от самия вирус? Няма ли опасност хората да развият психически  заболявания, да получат нервно разстройство? Инфаркт може да ги покоси от прекален стрес. Кажете като специалист кардиохирург?

- Не, не е по-страшно. Хората се плашат, вярно е. Но трябва да спазват правилата. И тогава няма от какво да се паникьосват.  И на мене ми се иска да изляза да се разходя на това хубаво време. Е, ние лекарите, сме тук, в болниците, и не усещаме как минава времето. Но трябва да разберем, че правилата трябва да се спазват, ако искаме да сме здрави.

- Българинът е цар на неспазването на законите и правилата. Това е национален спорт.

- Спазват ги само, ако има санкции. Ето и по улиците, като знаят, че има камери, карат по-бавно. А защо? Трябва да не се казва къде са камерите, да хващат нарушителите и да им налагат глоби. Тогава нещата ще се оправят. А и в крайна сметка какво пък толкова непосилно трябва сега да спазваме - да си седим вкъщи. Гледаш телевизия, правиш деца... Тъкмо и демографската криза ще се разреши. И най-важното трябва да научим хората да си мият ръцете. Едно време, когато аз бях ученик, ни проверяваха ръцете и ушите дали са ни чисти, дали имаме кърпичка...Забравили сме тези времена. 

- Преживяхме и по-смъртоносни грипове, събратя на COVID-19. Защо се налага да се взимат тези безпрецедентни мерки, само заради неизвестността ли?

- Не са лоши тези мерки. Трябва дори и по-строги да се взимат.

- Какви?

- Да се въведат декларации, където човек да обозначава къде отива. Тръгва за работа и написва от колко до колко часа работи. Има и най-тежка мярка, дано тя не се наложи да се въвежда, да се затворят градовете. Пред КПП-та да минават само камиони със специално предназначение. 

-Доц. Ангел Кунчев каза, че статистиката показва - 60-70% от хората ще изкарат вируса на крак, с лека кашлица. Усилията на вас, лекарите, са към другата част от хората...

- Много от хората вече са го изкарали. Почувствали са отпадналост. Някой малко го е свило гърлото. След два месеца, като използваме бързите тестове, ще видим, че хората са го преживели този вирус. 

- Какъв е вашият съвет към хората?

- Първо да си стоят вкъщи. Да си пият лекарствата редовно. Когато се появят някакви оплаквания, да се обадят по телефона на лекуващия си лекар, защото той познава състоянието им и може да им промени терапията. Ако оплакванията не изчезнат, тогава да отидат да се изследват. 

- За какви оплаквания говорим за хората със сърдечни проблеми?

- Остри болки в сърцето, отиващи към лявата ръка. Като удар с нож. 

- Кога да очакваме пика на този грип?

- Не знам, аз не съм епидемиолог. Говори се, че ще е по Великден, а със затопляне на времето, грипът ще изчезне. Но дали ще е така, само епидемиолозите могат да кажат. 

Сподели:
Бомба x
Три признака, че сте във връзка с грешния човек Три признака, че сте във връзка с грешния човек
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Обвинената за получаването на колосален подкуп Десислава Иванчева отново се изправи пред съда - не уважиха искането й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Обвинената за получаването на колосален подкуп Десислава Иванчева отново се изправи пред съда - не уважиха искането й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 58
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това