Проф. Гетов обясни по какво се различават ваксините на "Пфайзър" и "Модерна" и призова: Не отпускайте мерките до края на февруари

Час Пик ГЛАВНА

Проф. Гетов обясни по какво се различават ваксините на "Пфайзър" и "Модерна" и призова: Не отпускайте мерките до края на февруари

26048
на 11.01.2021
Проф. Гетов обясни по какво се различават ваксините на Пфайзър и Модерна и призова: Не отпускайте мерките до края на февруари
Автор:   ПИК

Българският имунизационен план е направен от най-добрите експерти. Считам, че е недопустимо подобно поведение и престъпване на имунизационния план, което направиха общинските съветници в Сандански. Това заяви пред Би Ти Ви проф. Илко Гетов, който е представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

препоръчано

"Нека българските граждани да прочетат внимателно информацията за двете ваксини и да изговорят своя проблем и решението си дали да се ваксинират, или да не се ваксинират със своя лекуващ лекар", добави той.

"Ваксините се различават от фармацевтично-технологичните си характеристики. В едната ваксина се съдържа различен брой дози. От днес имаме разрешение да извличаме 6 дози от флакона на "Комирнати" (б.а. ваксината на "Пфайзър"). Тази шеста доза означава още един човек, който ще бъде имунизиран. Ваксината "Комирнати" не се препоръчва за лица под 16 години, а тази на "Модерна" - за лица под 18 години. Съхранението също е различно, както и периодът, при който се прилага втората доза - като при ваксината на "Модерна" това се препоръчва да е около 28-ия ден", обясни професорът.

Илко Гитов обясни, че човек е предпазен от заразяване едва след 7-ия ден след поставянето на втората доза от ваксините.

"Мерките не трябва да се разпускат, докато не започне масовото ваксиниране на хората. Трябва да издържим още малко. До края на февруари. Нека да дойдат и ваксините на "Модерна" и да ваксинираме най-уязвимите хора", заключи представителят на България в Европейската агенция по лекарствата.

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това