Проф. Донка Байкова: Ако искате да сте здрави, заменете месото с боб и бял хляб по Великден!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Проф. Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда, предимно в областта на затлъстяването.
В момента текат великденските постии и професор Байкова разказва за храните, които могат да заместят месото и млечните продукти.
Ето и кои са тези продукти:
"Месото е една от основните белтъчни храни от животински произход при човешкото хранене. По принцип заместваме месото с жълтъка на яйцата и рибата. Те са носители на такова хемово желязо. Когато към месото, рибата и жълтъка се добави и витамин C от зеленчуци и цитруси, това желязо става усвоимо в много по-голяма степен и от 20% усвояемост се стига до 50%", твърди проф. Байкова.
Проблемът обаче е, че по време на постите не можем да хапваме нито яйца, нито риба, набавяме желязото най-вече от пълнозърнестите храни и бобовите култури, допълва Донка Байкова.
"Във всеки прием консумираме по един представител на бобова и на зърнена храна, т.е. боб с хляб или леща с булгур, грах с ориз, нахут с жито или елда. Така стигаме до по-висока усвояемост и на белтъка", разкава специалистката.
Освен бобовите и зърнени храни друга алтернатива за заместване на желязото са ядките, но те трябва да са сурови, тъй като са по полезни, допълва диетоложката.
Млечните продукти могат да бъдат заместени с употребата на растителни млека, бадемово мляко от смлени ядки, кокосово, соево и диетично. И тъй като растителните продукти са вредни, използваме натурални такива, съветва проф. Байкова.