Вход
София
Времето в София 1 o C

Проф. Драгомир Драганов: Каква е цената на „прегръдката” ГЕРБ-БСП

Проф. Драгомир Драганов: Каква е цената на „прегръдката” ГЕРБ-БСП

на 15.12.2019
79881
41
Проф. Драгомир Драганов: Каква е цената на „прегръдката” ГЕРБ-БСП

Традиция е по Коледа ние, българите, да си изпращаме подаръци. Даже децата, а при мен вече и внуците, редовно пишат писма на милия старец за това, което искат.

Впрочем, за да съм в крак с повелите на модерното нововремие и най-паче с Истанбулската конвенция, би следвало да попитам защо няма и „Баба Коледа“? Защото при нас поне, противно на световното поверие, армаганите обикновено ги носи не онзи симпатичен белобрад старец от Финландия, ами нашите си баба и дядо...

Ама ние май пак изпреварихме и модерното нововремие, и конвенцията. В смисъл че от миналата седмица, поне в парламента, си имаме и Дядо, и баба Коледа.

„Добрият дядо“, естествено, е премиерът Борисов. А ролята на „лошата баба“ пак беше поверена на финансовия министър Горанов.

Първият нарежда да се дадат малко повече субсидии за партиите, че нещо БСП го била закъсала финансово. Вторият реве, че трябва да изтръска проектобюджета си, за да ги намери.

Ама ги намери де, след някаква извънредна сбирка на ръководствата на парламентарните групи при г-жа председателката.

Какво са си говорили там, остана почти пълна държавна тайна. Е, от ДПС проплакаха, че май наистина двете „големи“ – ГЕРБ и БСП, са плеснали с ръце и са се прегърнали.

Мога само да предполагам и същността на тази прегръдка – ей ви пари, ама спрете да искате предсрочни избори. И като че ли напоследък такива стенания от левицата секнаха...

Да бъда обективен – при 3,5 милиона избиратели става дума за около 30 млн. лева на година. Въпросът обаче е принципен. Или по-скоро въпросите, защото са поне два.

По-паметливите читатели вероятно не са забравили, че субсидията от близо 12 лв. на глас беше наложена от СДС преди 20 години. Костов си беше внушил, че ще управлява вечно и че това е една законна форма за финансиране на партийния му апарат.

Е, не му се получи. Ама това със субсидиите явно се хареса и на всички след него, та някак си все пропускаха да го преразгледат. До миналата година, когато Бойко се ядоса на Корнелия и ги свали на лев за глас. А миналата седмица пък ги вдигна на осем...

Нека поясня, че в света субсидиите за политическа дейност са нормална практика. Но не еднаква навсякъде.

В най-любимата ни напоследък страна – САЩ, проблемът е решен чисто по американски. Парите идват само от спонсори, но срещу доказателство за произхода им. Нещо повече – колкото повече пари дадеш, толкова по-голям е шансът после да бъдеш назначен от победилата партия я за министър, я на някаква друга държавна длъжност.

В неособено любимата ни пък напоследък държава – Франция (след „бандитското“ изказване на Макрон по наш адрес) държавата отпуска пари (немалко), но на депутатска глава, а не като при нас – и на невлезли в парламента партии. И там разни витковци, дончевици и т.н. си остават капо.

В другата ни обаче любима държава – Германия, нещата са решени типично по немски: един глас – едно евро. И точка.

Давам тези три примера с единствената цел да покажа, че в уважаващите себе си държави правилата, веднъж установени, почти не се променят. Което, освен че е хубаво, и е много полезно за мераклиите за участие в политиката.

Защото едно е, когато другарката Нинова може да си позволи лукса да профука милиони за някаква партийна телевизия, разчитайки на субсидиите. И съвсем друго е, когато премиерът реши да ѝ ги спре и тя да се чуди откъде да ги извади. А трето е, когато Борисов ѝ върне част от парите и тя спре да се чуди.

Ама тогава започваме да се чудим ние, избирателите – а срещу какво ѝ ги върна? И дали пък от ДПС не са прави за някакви потайни договорки? И каква е евентуалната цена на „прегръдката“? Защото на тази с американската посланичка вече я видяхме...

На фона на тези бюджетни закачки и заигравки някак встрани остана вторият принципен въпрос – за поредния коледен подарък на „Добрия старец“ към част от пенсионерите. Представяте ли си – цели 40 лева на глава!

И пак ще се върна към традициите на нормалните демократични държави. Там обикновено за Коледа дават т.нар. 13-а пенсия. И не „на калпак“, ами на основата на това колко си работил и на колко си се осигурявал през трудовия си стаж.

Лично на мен ми се струва много по-справедливо. Пък и не изглежда като унизително подаяние от управниците, а като заслужено уважение към положен дългогодишен труд...

Сподели:
Напиши коментар »
(41)
1
ГЕРБ и БСП са Двете Крила на БКП ! ГЕРБ-ЯШАР-и на Живков и БСП-ТКЗС-ари на Луканов ! Виж Кой те Управлява! Всички са Деца на ДС и Стари Комунисти, Тоест К-ОПЕЛЕТА ! http://vchas.net/57588/ Задунайския КЕНЕФ 75 години се Управлява от Комунисти и Милиционери, Тоест Терористи и Убийци и от Децата и Внуците на Тези Терористи и Убийци ! Срещу Терористи и Убийци се Действа САМО със Средства на ТЕРОР и УБИЙСТВА.Комунисти,Деца на Комунисти,Внуци на Комунисти-САМО ДО СТЕНАТА ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
2
Ееее ,тя прегръдката е ясна ! Корни ще взима парички с едничка цел - да закрие БСП (за което и благодарим) ,ако (за целта) и трябват още парички - дайте и ги ,молим !
3
БЪЛГАРИ ВЪОРАЖАВАЙТЕ СЕ ! Не ви е Необходимо Законно Оръжие, Защото Властта е НЕЗАКОННА от 1944 Година ! Не ви Трябва Разрешително за Оръжие Издадено от УБИЙЦИ от МВР и ТЕРОРИСТИ от ДАНС ! Първо се Атакуват Партийни Централи-Бардаци и Милиционерски Участъци-К-урварници, Там е ЗЛОТО ! Всички Партии в Задунайската КОЧИНА са Продукт на Майката К-УРВА-БКП и Бащата П-ЕДЕРАСТ-ДС, Така че Която и да Атакувате Няма да Сгрешите. КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Цената е тази, която беше и за прегръдката БСП- ДПС, ГЕРБ - ДПС и сега ГЕРБ-БСП. Свързващото звено е ДПС . Още ли се чудите кой управлява и от кого зависи всяко правителство ?
7
спаси БСП,демек Корнелия и Радев,след парламентарните избори ГЕРБ губят власта и отиват при НДСВ,защото комунистите никога няма да помогнат на когото и да е,те са АЛЧНИ КРАДЦИ.
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Лъжете! нищо нецензурно нямаше, имаше обаче неудобни истини за банкянската мутра, за сегашните му лакеи, все отбор юнаци - "анализатори" в перверзното ви сайтче! Да не би ад е лъжа, че Драго Драганов е алкохолик, уволнен и изхвърлен отвсякъде като улично въшливо псе! Да не би да е лъжа, че Бик Томов се канеше да вкара банкянската мутра в затвора а сега му лиже насрания задник? Да не би да е лъжа, че Гошо тръбата е осъден за криминални и финансови престъпления, но също е ваш редовен драскач, че и "анализатор"! Хайде стига с това "нецензурно съдържание", защото все някой път тази цензура така ще ви задави, че дъх няма да можете да си поемете и ще пукнете! Наглеци, перверзници и ПИКливи банкянски лакеи!
10
Мечешка прегръдка !
11
за субсидиите Бойко загуби 6 гласа от моето семейство,хора не гласувайте,не давайте парите си на партиите,които само ЛАПАТ,а никаква полза от тях,да ги хранят бандитите,за които работят.
12
Нега да имат средства да поканят на Бузлуджа Горан Брегович с Оркестъра за погребения. Кога ще се преброят членовете и членките на БСП?Кире Контрабандата е записал организирано 100х. мургави члена по време на изборите. Платил им е по 50лв да гласуват за БСП и обещал още 50 когато гласуват през април за Нинова!
13
Не случайно в проучването на ПИК за най-успешен политик на прехода е посочен Борисов. Прехода няма да свърши, докато зависи от него. Дълги години бяхме в преход към комунизъм, какъвто не може да съществува и е само утопия. Сега сме в нещо като утопичен преход, който никога не свършва.
14
Те са една партия бе едни и същи в тоя парламент.
15
............ГАНЬО С ТЕНЖЕРА БОПЬ МОЕ ГИ УТЕПА ТЕЯ С ПРАДНЯ !...... ............ПИСАМЕ ПИСАМЕ......ВИНЕТУ И КУРНЕЛЕИ СА СЕСТРИ !.........
16
...............КУРНЕЛЕИ Е УТ ФБР.......ВИНЕТУ С ПУШКАТА УТ ЦРУ !.......... ..........А КАРАКАЧАКОФ У ТОРБАТА БИЛЛА ПРЕНАСЯШЕ ВОЛНИ СИДЕРЬОФ А ВИДИ АИМЕРИКА ТАИНО ШО Е МАЛАК !........
17
няма прегръдка ...а 8 лева пак е много на глас ...4 лева е достатъчно на глас...ГЕРБ да приемат 4 лева на глас за субсидии на парламентарно представените партии..!
18
Не вярвам Импекса да е минала само със свирка, 100% е имало и рамадан.
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
По Коледа дори и враждуващите на фронта са се прегръщали. А иначе, у нас големите политически субекти са два, другите са непълнолетни, така да се каже. И затова.
21
Така ще бъде докато не вземеме гьостериците и не ги изметеме всичките.
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Пий Драго, пий. Тебе ти е ред...
24
Д-р. Драганов, наздраве и от мен!
25
Който гласува за ГРОБ , ДПС или БСП е уpoд и такива трябва да бъдат убивани с камъни или набивани на кол
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Професоре , защо не си пиеш питието , ами се занимаваш с неща , които не са ти ясни ?! Или добре плащат ?
28
Пие човека защото е здрав.Не пие този ,които е болен.
29
С такива лъщящи особи като другарката физическите прегръдки са противопоказни, само виртуални и с отвращение.
30
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
31
НА ДЪРЖАВНА СУБСИДИЯ ПОВЕЧЕ ОТ 1/ЕДИН/ БЪЛГАРСКИ ЛЕВ ВСИЧКИ ПАРТИИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЩЕ ИМАТ ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ ОТ 2,5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ОТ РЕФЕРЕНДУМА И НАЙ-МАЛКОТО ОЩЕ ОТ 1,5 МИЛИОНА ИЗЛЪГАНИ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ!ЗАПОМНЕТЕ ГО!
32
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
33
СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ СЕ ДАВАТ ВСЯКА ГОДИНА ЗА ИЗДЪРЖАНЕ НА ПАРТИИТЕ!ОТ ТОВА СЛЕДВА,ЧЕ Е ПРАВИЛНО НЕ ИЗРАЗХОДЕНИТЕ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ ЗА ВСЯКА ГОДИНА,ЗАЕДНО С ОТЧЕТА ПРЕД СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!
34
отговор на коментар
И като се закрие БСП, нали се сещаш че някой друг ще погълне техния електорат (между 500-900 хиляди гласа)- я гологлавия чалгата,я крайно-левите русофили от "Възраждане"...демек от трън та на глог.БСП е необходимото зло,иначе ще дойде нещо друго-много по-зло и надъхано!
35
Как си бе, как изкара снощи след 8 парцуци ? Тавряз ли си вече ? Твой съсед съм в "Младост-1". Уважам те, лошо от теб не съм видял. Искам повече да не те виждам опикан. В квартала се говори , че няколко пъти са те виждали и нacpaн. Спри за два дни ракията. Спести пари, купи си нови дънки. Тия с които ходиш не са прани от преди 10-12 години, миришат на многократно ползван памперс.
36
отговор на коментар
До 13 JEFF....Преходът в България е сложно нещо. В началото, бе естествен, консервативен, а в момента не е съвсем ясен. Първо, имаме икономически преход от капиталистически тип, който практически е завършен, ако не допуснем да ни управлява, някоя силно крадлива и безпринципна политическа формация, което според израза, че " власите на края на Дунава се давят " е възможно, но едва ли ще се случи. Вторият, много по-неясен е идеологическият и морален обществен преход, който упорито ни се нагнетява след 1997г. от НПО-тата, тип Сорос, а сега и диктува от ЕС. А, това е неолибералната, ционистка доктрина, която може да се нарече, поликултурен, социален неокомунизъм с капиталистическа икономическа платформа, силно инфилтриран в Евросъюза и енергично налаган с всички средства. Неолиберализмът не се възприема въодушевено от бившите Соц. държави, защото обезценява патриархалните, житейски ценности и унищожава семейството, като разделя обществото всякак, на млади и стари. А, народите ни са преживели моралната същност на класическия, също ционистки, но порусначен, икономически комунизъм, усещат клопките на поредната, антинародна доктрина, изгодна само на единици световни банкери и се съпротивляват. Нашият народ, който изповядва и равнопоставя световните монотеистични религии успя да съхрани моралните си, семейни и религиозни ценности, цели 500 години, под турско-ислямския гнет, че и 45-те Социалистически години с атеистичен комунизъм и за, когото семейството и децата са първостепенна ценност, сега инстинктивно усеща Народен разгром и проявява твърда съпротива, срещу поликултурния неолиберализъм. На, мен, като твърд противник на социалния инженеринг нагло въвеждан от мизантропи, и на ортодоксалния Комунизъм, и на Неолибералния капитализъм, не ми е ясно, кога и как, ще завърши прехода у нас, и дали, въобще ще я има България.
37
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
38
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
39
Бай Драго професора, когото преждевременно натириха от СУ, дали е минал вече на доматен сок вместо да си пие водката с таратор. Защото вече е зима и не върви таратор. Може би затова напоследък съвсем дава фира, не че преди е бил с акъла си, но сега вече съвсем...Колко ли плащат за едно такова пасквилче ?
40
ПОЗДРАВЛЕНИЯ, ПРОФЕСОРЕ! И ВЕСЕЛА КОЛЕДА ! ! !
41
БСП/Корнелия Нинова -- огледален образ на ГЕРБ/Бойко Борисов!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 3399
архив

Сладка 14-годишна ученичка търси да се запознае със симпатичен господин за забавен видеочат. Моят мейл: operacia-lolita@mvr.bg

 

няма нови новини
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
сега
2519
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Грандиозен пир в Дубай: Христофорос Аманатидис-Таки привика армията си от България - ето защо...
x
ЗА РАЗКРЕПОСТЕНИ ДАМИ: Отговорите на всички ваши неприлични въпроси
x