Вход
София
Времето в София -1 o C

Проф. Драгомир Драганов: Република с премиерско управление – от Виденов през Костов, та до Борисов

Проф. Драгомир Драганов: Република с премиерско управление – от Виденов през Костов, та до Борисов

на 01.12.2019
70629
24
Проф. Драгомир Драганов: Република с премиерско управление – от Виденов през Костов, та до Борисов

Е, близо сме до раздялата с поредната сесия на Народното събрание. И да си „поваканцуваме“ на спокойствие 20-ина дни по коледните и новогодишните празници.

То не че депутатите ни не „ваканцуваха“ през цялата есенна сесия. Даже покрай местните избори си организираха и допълнителна близо едномесечна почивка.

Ама и в останалите им 20-ина трудови дни май не се преработиха силно.

Съдейки по данните от сайта на парламента, те са приели общо 10 закона и около 30 решения. Вторите са предимно от категорията „загледал съм се в пъпа си“. В смисъл – попълване на комисии, замяна на напуснали депутати с нови, избор на двама зам.-председатели, създаване на поредните „временни комисии“ и т.н.

А от десетте „закона“ само един е истински. Има и две ратификации и останалите седем са любимите депутатстки „ЗИД-ове“.

На парламентарен жаргон това ще рече „Закон за изменение и допълнение“ (ЗИД). Което пък на свой ред иде да каже, че е гласуван някакъв нефелен законопроект, който незабавно подлежи на промени. Нещо като „ремонт на ремонта“. Или като „обухме си съдрани гащи и дайте да ги кърпиме“.

„Кръпките“ обаче стават толкова чести и толкова много, че човек направо се обърква.

Аз например, макар и водач на МПС с над половинвековен стаж, никога не знам какво нарушение евентуално съм извършил според последния ЗИД за Закона за движение по пътищата. Спасявало ме единствено това, че и самите катаджии не смогват да ги запаметят...

Най-лошо обаче е със ЗИД-овете на законите за съдебната система. Всъщност една от основните причини тя да не работи е именно във факта, че непрекъснато се променя законовата й основа. А приносът на депутатите за това е безспорен, огромен и най-вече изключително вреден.

От друга страна обаче, за тях това е и най-лесно. Пък дори и защото идеално се вписва в правилото „слушкай и папкай“. Защо им е да се напрягат, вместо покорно да чакат „някой отгоре“ да им спусне поредния ЗИД и те още по-покорно да го гласуват...

Да, но този „някой отгоре“ далеч не е анонимен. Напротив – знае се и кой е, и откъде е – от изпълнителната власт. И тук стигам до главното противоречие на нашия многострадален преход.

Обикновено се говори, че сме били „парламентарна република“. Не, според чл. 1 от Конституцията ние сме „република с парламентарно управление“. Разликата, както се казва, е малка, но съществена. Защото означава, че именно Народното събрание управлява, като излъчва правителство и контролира неговите действия. А не обратното.

У нас обаче това „обратното“ вече е здрава традиция. От Виденов през Костов, та до Борисов нашите депутати се държат като в „република с премиерско управление“. Сиреч, който държи изпълнителната власт, той контролира и парламентарното мнозинство, превръщайки го в послушен слуга на неговата воля.

Това ще го видим и до края на тази сесия, когато ще се приеме и най-важният за годината закон – за държавния бюджет. Ще видим и поредния парламентарен цирк, този път с „алтернативния бюджет“ на БСП.

Циркът ще приключи с убедителна победа на мнозинството и пълно поражение за опозицията. Пък дори и поради простата причина, че бюджетът се изпълнява от правителството. И че ако другарката Нинова има други идеи (в интерес на истината, част от тях нелоши), тя трябва да е наясно, че ако иска повече пари за нещо „социално“, е длъжна да каже и от кое друго перо да се вземат.

А тъй като това няма да се случи, сесията ще завърши само с пропагандния опозиционен шум. И с поредното тържество на многострадалната ни „република с премиерско управление“...

 

Сподели:
Напиши коментар »
(24)
1
Искаме пълто мнозинство на ГЕРБ в следващия парламетг
2
Бойко е Политик от класа, Румен сега се учи, но не е момента да се обучава на наш гръб! Нека гледа Бойко, нека се учи, може и да вдене някой ден, но не сега, да може да мисли държавнически! Още е много неопитен и аджамия, съветниците му са пристрастни лобисти, може и за това да нямат Американски Визи!Нинова отдавна се предаде,когато напусна Парламента, интересува се само как да "приватизира" финансиите на БСП! Радев пък въобще не е влизал в Парламента, страх го е да не му се подиграват и усмиват! Смешници с мания за величие, едната си прави собствен Парламент на Позитано, другият си прави собствен Консултативен съвет на Дондуков 2! Приличат си по Наполеоновия комплекс и по охранените задни части! И двамата си купуват един размер кафяви кюлоти, замениха розовите с кафяви, като се изпускат от страх,да не личи много!
3
От Кога на Задунайската КОЧИНА и Казват Държава, да не Говорим за Българска ? Кой БЪЛГАРИН е Създал Държава на Балканите През Последните 650 Години за да Наречем Този Руско-Турски КЕНЕФ Български ? Кой БЪЛГАРИН е Избирал Колониалното Управление на Руско-Турския КЕНЕФ, Набеден за Държава През Последните 650 години, Всичко се Избира, Одобрява и Назначава от Вън, Било Анадола, Масква,Тел Авив, Вашингтон или Брюксел. БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ ЩЕ ИМА КОГАТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ Я СЪЗДАДЕМ, А ТОВА МИНАВА ПРЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЛИКВИДИРАНЕ НА ЗАДУНАЙСКАТА КОЧИНА ! ЛИКВИДИРАЙТЕ ЗАДУНАЙСКАТА КОЧИНА, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА ! ИЗБИВАЙТЕ КОМУНИСТИ, ТРЕПЕТЕ МИЛИЦИОНЕРИ, НАЙ-ВЕЧЕ ПОТОМСТВЕНИ,ТЕ НЕ СА ХОРА ! 29 Години ФАЛШИВ Преход! 74 Години НЕЗАКОННА Комунистическа Власт! 140 Години ЗАДУНАЙСКА Славяно Мангалска Губерния! КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК! КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е ПОДЧОВЕК! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО! АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ. НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ. ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 74 ГОДИНИ. ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ. ДА СЕ ЛИКВИДИРА ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/province.html
4
Да ти го фук на в човката, и дати се из. сера после гербераски комунистически трол дебил.
5
Да те е**ба в устата и г**за и да ти се изпразна в ушите
6
Червеният пияница явно е намерил да допълва с некоя стотинка,от ПИК,прибрали са го,инак как че я деяни...Пише само глупости,но все си е комундел,дори с изтъркани,оваляни,смъкнати дънки...
7
До 5ия Питек ма. йка. ата снощи и тя така викаше докато я по. ех като риба докато ти се пр. азни. ех в устата. А от Виденов през Костов до Питека от Банкя България спря да съществува като държава и стана колониална територия. А и до гербераските комунистически тролове дебили да ви го нафукам в човките дебили.
8
Какъв е този алтернативен бюджет, такова животно няма. Бюджетът се приема и изпълнява от правителството, което го и предлага. Това ненужно упражнение като алтернативен бюджет няма, защото ако се приеме кой ще го изпълнява? Румен Гечев и компания, не. Ядохме им попарата няколко пъти. Да бъдат така добри да не се бъркат там където не им е работата. Ако спечелят изборите, тогава е друго нещо, не алтернативен, а истински бюджет ще предлагат. Но сега, мерси, не им е работа
9
И ДА ГО ФУКАШ И ДА СЕРРЕШ НА МЕТЕНОТО СОЦИЗЧАДИЕ,ТАКА ,ЩЕ СТАНЕ.НЕ ВИЖДАШ ЛИ,ЧЕ ВЕЧЕ ИЗМИРАТЕ И ОСТАВАТЕ ЕДИН ФАИТОН СОЦНЕЩАСНИЦИ.
10
Абсолютно безсмислен и безидеен текст. Явно трябват парички.
11
.............ДРАГАНУФ ТАИБАФМИЗЕРНИКА БААФНО МИСЛЕШ ......ШО СИ С ПУДКА ФМОЗАКО И УИ ФОСТАТА !......ДАИБА ТАЯ РОДИНА НА КОЯ СТЕ ПЕЕРАЗИ !.......ТООЛКУ ТАП ТАП ИДЬОТ Е ТОЯ !........ПИСАТЕЛ !.........ГУ ЗТРЕЛЯШ С БУМБОНИ ФОСТАТА НА БАЦО УТ ГЗО !.....БАХТИ ПАДЕНИЕТО !......
12
...........ФУКИ ГЕРБ УФ ВИНЕТУЧКАТА БИЛЛА КОТУ ТОРБА ПУДКА !........
14
Дори и на задръстените червени тролчета е ясно, че Бойко няма алтернатива. Експериментите с България трябва да спрат, защото България не е опитно поле за леваци и тъпоумни Фатмаци! Мечтаела Нинова да яхне България, за да се пробва както с Импексите. Обещали и на Нинова да я назначат на мястото на Бойко, Фатмакът Кърмит е другия луд мегаломан с наполеонов комплекс, той щял да изгони всички ако вземе властта, "Всички вън" това се закани Кърмит, ще освобождава територии за мигранти и престъпници! Кърмит и сие раздават българско гражданство и паспорти, като междувременно помилва стотици престъпници, които дори не са подали молба за помилване! Толкова е тъп Кърмит Тъпанчев, всичко е отразено документално на много официални институции, дори на сайта на Президентството! Семейство Деса и Кърмит Радеви са уникално тъпи и нагли, ако си въобразяват че всичко е покрито и ще се измирише! Време е за Уволнявка на цялата резидентура настанена на Дондуков 2!
15
Комунистите приеха тази Конституция, а сега се вайкат - Кой ми сра в гащите.
16
Какво точно е искал да каже, или просто си плещи, за да прави вятър?
17
отговор на коментар
БОЙКО Е ПОЛИТИК ОТ КЛАСА, НО ...БЪЛГАРСКА, НАВЕДЕН И... ОВЛАЖНЕН.
18
Ще изпратя СМС за дарение, ама само, ако е без ДДС. Иначе - НЕ!
19
Как си бе, как изкара снощи след 8 парцуци ? Тавряз ли си вече ? Твой съсед съм в "Младост-1". Уважам те, лошо от теб не съм видял. Искам повече да не те виждам опикан. В квартала се говори , че няколко пъти са те виждали и нacpaн. Спри за два дни ракията. Спести пари, купи си нови дънки. Тия с които ходиш не са прани от преди 10-12 години, миришат на многократно ползван памперс.
20
Анализът е точен. Както и това? че всичките 240 депутата - работили - не работили, за коледните празници и пътешествия ще получат по 6000 лева. За срамотите...
21
Няма ли някой да даде някоя стотинка на бай Драго да си купи шише водка и продукти за таратора- кисело мляко, краставици, копър, чесън, орехи, олио- за зехтин няма да стигнат стотинките. Вместо да се налага да пише безсмислици по сайтовете, да съберем петдесетина лева да изкара празниците- водка с таратор.
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 2230
архив

- Е, този престъпник беше лесен за залавяне,- казва полицай.- Той отворил сейфа, измъкнал парите от там, изпил бутилка уиски, изпушил една цигара и оставил отпечатъци от пръстите си. 
- На бутилката ли? 
- На асфалта!

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1098
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ГЕРБ и Патриотите отрязаха Радев за консултациите за Изборния кодекс (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
ОПАСНО: Всеки пети с пневмония от грип
x