Вход
София
Времето в София 22 o C

Проф. Драгомир Драганов: Съветската армия не ни освободи, а ни окупира! Както нямаше фашизъм, така нямаше и комунизъм

Проф. Драгомир Драганов: Съветската армия не ни освободи, а ни окупира! Както нямаше фашизъм, така нямаше и комунизъм

на 14.09.2019
48510
36
Проф. Драгомир Драганов: Съветската армия не ни освободи, а ни окупира! Както нямаше фашизъм, така нямаше и комунизъм

Не минаха и три дни, откакто на 6 септември уж се съединихме и тутакси пак се разешихме. Естествено, около датата 9 септември.

И пак се превърнахме в „демократи“ и „антидемократи“, „комунисти“ и „антикомунисти“, „антифашисти“ и „фашисти“. А миналото ни стана от „светло“ - „кърваво“, от „освобождение“ - „ново заробване“, и какво ли не още.

Боже Господи! Минаха 75 години, а ние още се дърлим! Вместо, както го сториха останалите следвоенни демокрации – от Германия и Италия след 1945-а, през Испания и Португалия през втората половина на 70-те, до бившите социалистически страни в началото на 90-те, - да спрем и да тръгнем напред!

В науката на едно от важните условия за това му казваме „споразумение относно миналото“. Ами хайде най-сетне и ние да го спазим!

Имало било през 1923-1944 г. в България „монархофашизъм“. Да, ама не. Кога най-сетне ще вденем, че монархия или република са форми на държавното управление, а демокрация или недемокрация са същност на политическите режими?

И че от тази гледна точка „монархофашизъм“ е нещо като „дървено желязо“?

Имали сме били през 1923 г. „първото в света антифашистко въстание“. Ами глупости – как ще имаш „антифашистко въстание“, като нямаш фашизъм? Превратът от 9 юни е срещу личния режим на самозабравилия се диктатор Стамболийски и е организиран от военните при подкрепата на почти всички политически партии, включително и социалдемократическата. За какъв „фашизъм“ иде реч?

А това, че през септември по нареждане на Комунистическия интернационал верните му слуги в България организират зле подготвен и предварително осъден на неуспех метеж, си е чиста самоубийствена авантюра. Както и атентатът в църквата „Св. Неделя“ две години по-късно.

Бедата е, че и в двата случая за това плащат с живота си хиляди невинни идеалисти, включително и част от елита на тогавашната българска интелигенция. Ама това не е проява на „фашизма“ като изградена политическа система, защото такава просто няма.

Няма и в следващите  20 години, в които постепенно ловкият цар Борис ІІІ постепенно изгражда личния си режим. Спазвайки при това принципа си „Винаги с Германия, никога против Русия“?

Ще се споразумеем ли някога по тази част от миналото си? Или просто на част от нас май не ни е изгодно?

През септември 1944 г. съветската армия не ни освобождава (няма от кого), а ни окупира. Но това става по споразумение с другите две „велики сили“ от антихитлеристката коалиция – Великобритания и САЩ. Те си искат Западна Европа (Чърчил – и Гърция, за да контролира Проливите), а останалата част от континента просто я харизват на СССР. Без при това изобщо да се съобразяват с волята на „малките“ народи, попаднали в т. нар. „съветска сфера на влияние“.

Ще се споразумеем ли и по тази част от миналото си? Или отново едни ще се фръцкат като „герои от антифашистката борба“, а други ще ги хулят, че са наложили и в България „комунизма“?

Да, след 1944 г., и особено през 50-те – 70-те, у нас се построи много. Но мигар другите държави, а и като цяло светът, стояха на едно място и чакаха да ги настигнем?

Ами май не. Само дето го правиха в различни условия – едните като демокрации и свободни пазарни икономики, а другите, между които и ние, като недемокрации и „държавен социализъм“. Не че и те не вървяха напред, но много по-бавно и с неспирно изоставащи темпове.

А в политически аспект – като утвърждаващи се лични диктаторски режими от авторитарен тип. Което обаче приключи в края на 80-те години, когато и те тръгнаха от недемокрация към демокрация.

С което искам да кажа, че както нямаше фашизъм, така нямаше и комунизъм. А в по-общ план и предишните „антифашисти“, и днешните „антикомунисти“ са по-скоро дребни политически (а и преди, и сега добре платени) шмекери.

Ако някой тръгне обаче да ме убеждава, че това станало главно под натиска на „вътрешните опозиционни сили“, направо да спре да си хаби силите. Просто настъпи времето на т.нар. „трета (постиндустриална) епоха“, в която САЩ, а в по-широк смисъл и западната икономика, буквално смазаха СССР и сателитите му от Изтока. И те бяха принудени да признаят поражението си. И да приемат демокрацията – не само стопанска, но и политическа.

И от тази гледна точка така, ако през 1944-та руснаците ни окупираха политически и икономически, през 1989-а бяха заставени да ни освободят от опеката си.

Ще се споразумеем ли някога и върху този безспорен факт, който също е част и от нашето минало?

Или и по него няма да спрем да се делим? Неспирно ровейки при това в историята си, вместо да погледнем напред?

Май засега първото се оказва по-лесно. Само че, докато я караме така, „светлото европейско бъдеще“ ще става все по-далечно...

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(36)
1
Драго.....кво стаа с ЦИРОЗАТА ве ...ха НАЗДРАВЕ !!!
2
Ние всички в герб освен ще сме арогантни крадливи нямаме никакъв мозък в главите си.
3
Чумата в Булгаристан не е африканска, а проамериканска !!! Тя вирее и се самовъспроизвежда на Площад Народно Събрание № 1 !!! Ето това отговаря на реалността! Тоз разтеглив и нищо не значещ недоказуем локум с "положителните резултати" го знаем, като оня за "светлото бъдеще" и „времето е наше” !!! Но и да не се забравя, трето Освобождение няма да има, тоя път ще трябва сами да си се освобождавате !!!
4
КОМУНИЗЪМ НИКЪДЕ И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО !!!Но, на такива идиоти като сегашните боклуци от безвремието в Булгаристан, на които трябва да се обяснява, че ако не беше 9–ти септември и Сталин България щеше, като победена държава да бъде разкъсана на парчета от хищниците най- вече от Турция Гърция и Румъния !!! Тъпаци, вместо да благодарите, че ходите без да ви е резнат грездея още от сутринта не може да се наслушаме на идиотиите ви !!!
5
Де що е бесепар е дебилен олигофрен и долен крадлив мангасар
6
Ти на времето като преподавате в СУ знаеше ли ги тези неща ? Поне първо направи едно извинение пред българите , че си бил един от пропагандистите на лъжите , които сега ни оповестяваш със закъснение ! Кажи, БЯХ ЕДИН ОТ ЛЪЖЕИСТОРИЦИТЕ и МОЛЯ ЗА ПРОШКА ! Някой хора са гнили по затворите десетки години , Илия МИНЕВ например , и сега никой не ги споменава. Няма да живееш още 50 години , поне към края на жизнения си път , бъди ИСТИНСКИ ! БЪДИ ЖИВ и ЗДРАВ , желая ти дълголетие , но дай ПРИМЕР и на колегите си !
7
На 9.IX.1944г Финансираните от КРЕМЪЛ Терористи от БКП Взеха Властта и Парите с КРЪВ ! Само с КРЪВТА на Децата и Внуците си ЮДО Комунистите ще Дадат Властта и Парите! Спас-ението на БЪЛГАРИЯ е Прочистване Комунисти и Милиционери на ГЕНЕТИЧНО Ниво! Член на БКП-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото! Член на МВР-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото! Член на ДС-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! Член на ДАНС-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
8
Ние всички в герб обичаме да лижем задника на америкинаците но сме арогантни крадливи и нямаме никакъв мозък в главите си.
9
Евала, колега. Ще има и за шкембенце. Внимавай с лютото
10
Наздраве, професоре! Закъсняхте сабахлем с първата стограмка!
11
...Позитанската полюция отново зацапа форума! Професорът си го е написал кратко и ясно , обосновано като за олигофрени! Но на тези първосигнално дебили явно им е забранено да мислят! Важното е да се с" ...ере и залива с помия! Лошо е и че на Позитано отдавна са скъсали нишката с реалността и са се превърнали в малък 4- ти километър!
12
Дрaгoооу, вземете се с Дpаго Чaя=чaйе шyкaрие Дрaгoооу, вземете се с Дpаго Чaя=чaйе шyкaрие :O
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
дърлим се не заради 1944-та, а заради 1989г., защото нищо не е забранено и ще помним дълго как псевдо комунисти, най обикновенни крадци ни ограбиха.
15
Не си хаби рублите!
16
Все пък в България имаше крепостен комунизъм, донесен на българската земя от болшевиките- юдо-хазарските диваци, които опустошиха не само България, но и половин Европа. Бог да пази България от тази сатанинска сган. бг
17
управление от 1944 год. до 1989 год. Една Партия , един ФЮРЕР , другарЪТ Живков , партийни секретари навсякъде , всички в милиция , войска , съдебна система , ОКРЪЖНИ комитети на БКП , ЦК на БКП ,,Гранични войски с медали за убийства от РАЯ , Възпитателни учреждения като в ЛОВЕЧ и , БЕЛЕНЕ и други. КАКВО БЕШЕ ТОВА бе пияндурнико ?
18
Драго преди 10.11.89 не можеш да го откъснеш от за//ниците на партийците, целиваше ли целиваше. Дойде Промяната и обърна резбата. Междувременно се опита да изпие един микроязовир но не успя, пропи се. Не, че руснаците не наложиха модела си и ни затвориха за света с фалшивата идеология Социализъм. А сега, същото от Америка. Който не и харесва политиката е враг???? Кога България е по-ограбвана, сега или преди? Зашо по времето на Бай Тошо не е казал това или някъде в Партийния дом се е клел в делото на Ленин, Сталин, Димитров. Да ди мълчи е най-добре но явно му трябват пари, скъсан е отвсякъде.
19
Откакто професорът скъса с миналото си е все по-обективен, време е да каже и че тази Русия има нацистка политика и няма абсолютно нищо общо с онази , която някога някого е освобождавала.
20
отговор на коментар
Абе, малоумник! Рунъния също беше ПОБЕДЕНА държава!! Неграмотнико! И за разлика от България, тя изпрати войски на изток срещу СССР.
21
Когато видите, че някой започва да плещи глупости, значи деменцията идва.
22
А ма не ли е така. Сега Импексовите антифашисти и активните борци, да върнат парите и облагите с които са се нагушили!!
23
Този път Драганов е абсолютно точен.Не се заигравайте с глупави каламбури.СССР ни донесе 100 след Европа,и200 години след Америка растеж.
24
преследваха евреите.Или от къде се взеха два синода.И две бузи на нещото, което се мъчи да мисли.
25
Румъния е воювала на страната на Германия на источния фронт!? Тя също е окопирана държава от Русия . Гърция държава окопирана от Германия по това време, няма с какво да окопира, когото и да е било. Турция устояла до това време да не вземе участие във войната, едва ли би се намесила. -Тази, ВАШа история на Позитано 20 ли я писаха?
26
1. За т.нар. 26 турски дивизии чакащи септември на нашата граница: Чърчил опитва 1941 и 1942 да вкара Турция във войната с атака през България и Гърция. Турците твърдо отказват, защото посочват, че освен немски корпус, ще срещнат напълно съхранената Българска армия, по това време с мобилизационен потенциал 600 000, почти колкото всички уж 26 дивизии. За турция, която от 1912 до 1924 на практика е от война във война, това е пълно безумеие те отказват. От 1943 до края на войната няма нито едно истирическо свидетелство, че турция е била в подготовка за война срещу Пакта (не България). 2. България влиза в Паката пролетта на 1941, за което в СССР няма гък, напротив все още е в сила Молотов-рибентроп и ние ставаме част от този "велик съюз". отворете пресата, наша, немска и съветска, има я достъпна и ще видите. 3. Един въпрос за всички т.нар. москвофили - само Италия има 200 000 загинали на Източния фронт, унгарци, румънци, хървати, дори има сръбска дружина - всички те са сега големи приятели на Москва, ама не честват Освобождението от фашизма и Червената армия? Защо? Те се били и умирали заради нас? Пълен смях, били са се заради СССР и Сталин, щото инак....така, че колкото САЩ са се били и умирали за нас, толкова и СССР. Всеки си гледа интереса, само дето в Москва не се приема нищо различно като мнение, идващо от София, щото си мислят, че сме им длъжни. А не сме.
27
Драги ми професоре! Поздравявам те с една от любимите си песни - Добро утро пиянице! Ха наздраве и наблегни и на мезетата, че от алкохола мозъка ти съвсем се е изпържил!!
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
29
И ЗАПОМНЕТЕ :: ЧЕ ВСЕКИ НОВ ,,ОСВОБОДИТЕЛ,, ЩЕ ТИ БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯ ,,ПОРОБИТЕЛ,, ! ! ! ! ! ! ЗАПОМНИ ЛИ ТОВА ? ? ?.......ЗАПОМНИ ЛИ ТОВА. ? ? ? ? ЗАПОМНИ ЛИ ТОВА. ? ? ?
30
за първи път с три четири думи се обяснява,сложната на пръв поглед материя на войните и на кофти събитията които ни сполетяха!!Мисля,че четивото е и за много умни,а и за по посредствени хора,които се интересуват от това което ни сполетя през изминалите 100 години!! Особено ми хареса изразът „дребни,добре платени политически шмекери“ и фактър ,че не е имало монархофашизъм,а и комунизъм,а само кривене на историята и облагодетелстване на малки кланове от червени слуги за сметка на България и на всички останали българи!!
31
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
32
Защо проф. Драгомир Драганов не разви тази своя теза преди 1989г. Защо тогава не дръзна да обясни на студентите си ,чесъветската армия е окупатор? Сега е много лесно да доказваш едно или друго стига да е угодно на властниците и на новия брат.
33
АКО БЯХА ВСИЧКИ КАТО НЕГО, БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА ИМА ПРОБЛЕМИ.
34
отговор на коментар
Не си прав. България Нямаше да я има.
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
Без Русия няма Българско.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 13982
архив

Старият ковач бай Пенчо обучава новия си чирак, който седи до наковалнята готов с чук в ръка:
- Сега аз ще извадя подковата от огъня и щом кимна с глава, удряй здраво по нея!
Така чиракът наследи бизнеса на бай Пенчо...

няма нови новини
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
сега
2290
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Михаела Маринова разбива клишета - вижте как поп звездата тества любовта на футболист на ЦСКА с театър и симфоничен оркестър
x
Кои са най-големите късметлии тази есен според зодията
x