Проф. д-р Тодор Кантарджиев пред ПИК: Ако не затворим увеселителния бизнес, ще затворим фабрики и заводи! Ето как ще ни спасят ваксините и защо са опасни витамините

Интервю

Проф. д-р Тодор Кантарджиев пред ПИК: Ако не затворим увеселителния бизнес, ще затворим фабрики и заводи! Ето как ще ни спасят ваксините и защо са опасни витамините

98608
на 26.11.2020
Проф. д-р Тодор Кантарджиев пред ПИК: Ако не затворим увеселителния бизнес, ще затворим фабрики и заводи! Ето как ще ни спасят ваксините и защо са опасни витамините
Автор:   Ива Николова

Новите мерки за борба с коронавируса, които влизат в сила от утре вечер, отново се натъкнаха на несъгласието на същите онези хора, които надаваха вой, че мерки няма до преди два дни. Уместни ли са те и ще бъдат ли ефективни, ако действат само един месец, какво ще предотвратят и какво трябва да правят хората в пика на пандемията, в която по смъртност от инфекцията България излезе на първо място в Европа? Има ли лъч надежда в мрака на вилнеещата зараза на прага на най-светлите християнски празници около Рождество Христово и Нова година.

препоръчано

Обърнахме се с тези въпроси към шефа на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Ето какво отговори той пред ПИК:

- Проф. Кантарджиев, от утре здравните власти въведоха нови мерки за борба с коронавируса. Навременни ли са те и как ги оценявате?

- При тези стойности на разпространение на епидемията в нашето общество всички лекари мислим, че тези мерки ще дадат своя ефект.

Досега прилаганите мерки също дадоха своя ефект, но по-късно, защото нещата през септември бяха неглижирани. Тогава в обществото беше насадено едно противоречиво мнение, че едва ли не вирус няма, че едва ли не няма да дойде, ако случайно проникне такъв вирус – цитирам един колега лекар, голям любимец на медиите - едва ли не ще дойдат някакви хора да ни го донесат.

Не, не! Вирусът си беше при нас, никой няма да ни го донася. Но тъй като маските не се носеха на закрито въпреки ясната заповед на министъра на здравеопазването, както и да не се събират хората на закрито и да се ползват някакви дезинфектанти, той се разпространи.

Дезинфектантите не са най-важното. Хората не може да не се събират. Като отидеш да си купиш хляб, говориш с хлебарката. Но носенето на маска трябваше да бъде съблюдавано много строго.

За съжаление, в нашето общество станаха едни неща, имаше целенасочено и нарочно разделение, даваше се думата на хора, които изтъкваха своите научни звания и прочее, но не се държава като лекари. И стана това, което стана.

- Има ли някакъв светъл лъч в мрака на сегашната ситуация?

- Искам да кажа нещо позитивно. Културният човек, следящ сайта на Националния център за заразни и паразитни болести, знае, че всеки вторник излизат едни криви за разпространението. Най-важната от тези криви са бройката на нови случаи за 14 последни дни. Слава богу, че от 14 ноември ние влизаме в едно плато. То обаче е много крехко. Ако мерките се спазват, хората разберат и престанат да слушат неспециалисти, които зловредно и целенасочено създават напрежение в обществото с противоречивите си мнения, то може да се задържи. Зная, че те са интересни на медиите, защото са хора, които постоянно сменят своето мнение на 180 градуса 5 пъти от месец февруари, когато още в България изобщо нямахме циркулация на този вирус. Тогава някои лекари се опитвахме да предупреждаваме и да успокояваме.

Първото, което казахме, бе, че той не е опасен за бебетата и децата. Това беше много важно, за да няма напрежение сред майките, защото това беше най-опасното. След това казах, че с мерки може да се ограничи, да се изчака, да не се натоварва системата на здравеопазването и да чакаме ваксина, що-годе някакви протоколи за лечение. И тогава през месеците март и април у нас се явиха какви ли не специалисти, прочели какво ли не. За да влезе едно лекарство в протокол за лечение, трябва да има някакви доказателства, че то помага. Иначе чухме какво ли не, наши колеги титуловани лекари сменяха лекарството панацея  всяка седмица.

Затова в обществото настана една несигурност, подклаждана, разбира се, от широко цитираните т.н. пийпълметрични проучвания. Питали неграмотните има ли вирус, те казали: няма вирус. Питали другите неграмотни какво е това, казали: ами сигурно е бактериологично оръжие.

С вас се познаваме не от коронавируса, а от преди това, когато всяка година започваше грипа и другите респираторни инфекции. Всяко лято се говореше за т.н. ентеровирусни инфекции, когато говорихме за морбилите, обяснявахме на хората какво трябва да се прави. Всяка есен съм излизал и съм казвал: сега времето застудя, мишките от полето влизат в къщите на хората, трябва да се вземат мерки срещу болестите, които се пренасят от плъховете и мишките, които ще се върнат от полето. Такива неща, ако се слушат и се спазват, поне ще имаме по-малко болни.

- В момента обаче се твърди, че причина за бума на коронавируса, са училищата, които отвориха през септември. Вярно ли е, че децата пренасят заразата от домовете си в училище и обратно и това е причината за нарасналия брой заразени? Питам, защото в момента има родители, които са против срещу затварянето на училищата.

- Винаги ще има мнение на някой засегнат. Важното е в обществото да има един баланс, да не се дава думата на най-кряскащите, защото в момента изведнъж аз разбирам от медиите, че единствената икономика у нас е на увеселителните заведения.

А има един прост принцип – ако не ограничиш събирането на хора на закрито за чествания, празненства и прочее, ще трябва да затваряш заводите и фабриките, каквито има в нашата страна. Но никъде не чух нищо за правата на шивачките, на строителите, за правата на тези, които правят пътищата а слушам само за правата на хората от увеселителния бизнес и ресторантьорство, и хотелиерство. Вярно, трудно е, но трябва да се търсят някакви алтернативи, защото не затваряш ли увеселителни заведения, трябва да затваряш фабрики и заводи.

Не съм убеден, че училищата бяха причината за тези над 4000 дневни случаи. Не са училищата, защото, първо, там се взеха мерки, които бяха много критикувани, както преди години се критикуваха коланите, които ще ни стегнат в колите и, ако се запалим, не можем да избягаме. Е да де, но с годините се доказа в цяла Европа и в цивилизования свят, че коланите помагат и намаляват травматизма при катастрофи. Но си спомняте преди години какво беше – как хората се задушаваха, вдигаха кръвно, получаваха клаустрофобия в колата като ги завържеш и какви ли не вицове се разказваха. Това ставаше при няколко хиляди катастрофирали по пътищата и при 1000 загинали.

А сега виждате, че с този мутирал коронавирус колко са болните и колко са загиналите. Дори и да задържаме между 3000 и 4000 заразени на ден, системата на здравеопазването се задъхва, защото новите болни през последните седмици са много повече от излекуваните. Вярно, слава богу, излекувани има, но системата продължава да се претоварва.

- Освен бройката починали, най-страшното, което чуваме, е че умират сравнително млади хора и хора без придружаващи заболявания. Вярно ли е това, възможно ли е?

- Варно е. Възможно е. Излязоха статистики и анализирани данни по света за смъртността при коронавируса, която е в пъти по-голяма. Въпреки че някои убеждаваха, че това е просто едно грипче. Ами, не. Оказа се, че не е едно грипче. Това е едно заболяване, при което инфекцията не е опасна да убие за 3 дни, както да речем при белодробния антракс. Обаче при белодробния антракс и детето, и диабетикът, и бременната умират по един и същ начин.

Докато тази инфекция е изпитание на здравната система и на квалификацията на лекарите, защото почти при всеки пациент протича по различен начин. Колеги от Австрия описаха пет клинични форми на заболяването с постепенно засягане на различни системи на организма. Всеки човек, който има някакво придружаващо заболяване или просто склонност към някакво друго заболяване, може да бъде атакуван по различен начин.

Просто, както ние, лекарите, работещи в тази област, казваме, този вирус се държи като условно патогенен. В смисъл, клиничното протичане на заболяването не зависи толкова от самия вирус, колкото от общото състояние на пациента, от състоянието на неговата имунна система, проявено и непроявено досега. И протичането на заболяването много зависи от генетиката на човека, която е различна. Виждате, че когато заболеят близкородствени семейства, боледуват много често и не са редки случаите на двама-трима починали в едно семейство.

Твърди се, че не знаем нищо за вируса. Напротив, за тези 10 месеца с този вирус и заболяванията, които протичат, световната медицина знае много повече, отколкото за другите вируси. Нещата наистина са сериозни, но не бива да се плашим и да изпадаме в паника, не бива 60% от новинарските емисии да са свързани с този коронавирус. Трябва да се казват цифрите за страната, да се повтарят някои неща, които трябва да се спазват. И да се пазим от хвърлянето на кьорфишеци.

- Кьорфишеци ли са ваксините и надеждата, че те ще спрат пандемията?

- Ваксините са много, те са различни и действат по различен начин. Едни от ваксините са в състояние да предизвикат имунен отговор, защото в организма на човека се вкарват някои от антигените на този вирус и то, които са свързани с неговата болестотворност, с неговата виролентност, и с тези антигени трябва да направиш антитела, така, че да блокират някои рецептори във вируса.

При други от ваксините ти вкарват един друг вирус. Най-широко се използват т.н. аденовируси, на Запад използват и маймунския аденовирус. Аденосните инфекции са тези, които всяка година в България в началото на зимата и късната есен правят първите инфекции, свързани с кашлица, гърлобол и малка температура. По света вкараха в тези аденовируси ген на коронавируса, така че с тези аденовируси, които правят слаба инфекция в теб, ти правиш имунен отговор срещу този нов коронавирус.

Затова ваксините са обикновено по две, като аденовирусите, носители на генетиката на коронавируса, са различни, защото ваксините се слагат през две или три седмици. И когато вече имаш имунен отговор срещу първия аденовирус, който са ти вкарали, вторият ще го унищожиш много лесно и трябва да е друг аденовирус, който да стимулира имунитета ти срещу коронавируса.

И третата ваксина, която се предлага в момента, е РНК (рибонуклеинова киселина), в която има гени на коронавируса. РНК трябва да влезе в твоите клетки, в клетките на човешкия организъм, и да започнеш да правиш антитела. Но нещата са много сложни и тъй като през последните месеци станаха много тези специалисти по коронология, аз просто се замайвам.

Аз, който 40 години се занимавам с медицина и то в областта на инфекцията, вече се обърквам от постоянни противоречиви изказвания за това кой какво е прочел. А нормалният българин, който следи събитията, мисля, че е много силно объркан.

- Все пак, докато чакаме ваксините и те започнат да действат, периодът е много дълъг. А сегашните мерки важат за един месец. След като по Коледа ги отменят, няма ли заразата да се развие с нова сила и стойностите отново да скочат?

- Надяваме се стойностите да не скочат много или просто да се намали бройката на новите случаи, да се намали бройката на тежките случаи, защото до известна степен тежестта на случаите зависи и от това къде си се заразил, от кого си се заразил. Още пролетта това, което пише с сериозни научни публикации, че ако си се заразил от много хора с много голямо количество вируси, обикновено караш тежко инфекцията. Докато, ако носиш елементарната маска, дори и да се заразиш, се заразяваш с по-малко количество вирус и може би инфекцията ще се локализира само в гърлото. И ако вземеш бързите антивирусни мерки срещу другите респираторни инфекции, за които говоря от 5-6 години – лимон и сода или бонбонките с някакви етерични масла, няма нужда да се гаргариш с белина, заболяването протича по-леко.

Но с нищо не бива да се прекалява. Сега излизат разни хора и казват: ами ако се предозира витамин D. Затова винаги казвам: внимавайте, витамин D е от тези, които крият опасност при предозиране. Затова от няколко години говоря за витамин D, който е свързан с имунната система и където е доказано научно при големи изследвания, че витамин D намалява с 15% вероятността да се заразиш и, второ, че като се заразиш, караш заболяването с 15% по-леко. Много е важно дали ще ти се унищожи с 30% белият дроб, или с 15%. Обаче, когато кажа това, винаги се намира някой да излезе и да заяви: той каза да отровим българския народ.

Никой не иска да трови народа. Винаги съм казвал: внимавайте с имуностимулатори, спазвайте дозите. Винаги съм казвал: вземай 10 дни, 20 не вземай. Или вземай 20 дни, 10 не вземай. Зависи от това колко време си бил на слънце. Ако лятото и есента си бил на море и си със слънчев загар, 10 дни вземаш, 20 почиваш. Но, ако слънце не те е видяло и стоиш затворен като нашите възрастни майки вкъщи, трябва да вземаш 20 дни и 10 дни да почиваш.

- Накрая да ви попитам т.н. протести, включително и вчера пред МС, докато се вземаха решенията за новите мерки, а някаква жена призоваваше да нахлуят вътре и да ги ошамарят, гориха маски и какво ли още не. Според вас в тези действия за здраве ли става дума или за политика?

- Според мен много се политизира тази инфекция. Нали ви казах, аз от 40 години се занимавам с инфекции, но такова политизиране не съм виждал – нито антракса беше политизиран, нито бруцелозата, нито други инфекции. Дори в резистентността на антибиотиците нямаше толкова политика. Дори СЗО излизаше с послания, за които впоследствие разбрахме, че са чисто политически. За маските, които не предпазвали гражданите, имало чисто политически замисъл да се запазят за болниците, където имало заразени.

Така не бива. А пък това, че се използва една такава инфекция за политика е много лошо и аз много се въздържам от това да вземам отношение по въпроса. Въпреки че и аз, и колегите, които мисля, че направихме нещо за България през последната година – не че ще бъде оценено – но поне да не бъдем обиждани от много необразовани хора и хора с грозно поведение.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 266
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това