Проф. д-р Тодор Кантарджиев пред ПИК с пълна дисекция на ваксините, прогноза за пандемията и кой да изчака с имунизацията

АВТОРСКИ НОВИНИ

Проф. д-р Тодор Кантарджиев пред ПИК с пълна дисекция на ваксините, прогноза за пандемията и кой да изчака с имунизацията

90535
на 23.02.2021
Проф. д-р Тодор Кантарджиев пред ПИК с пълна дисекция на ваксините, прогноза за пандемията и кой да изчака с имунизацията
Автор:   ПИК

Етапът на масовата ваксинация срещу коронавируса в т.н. "зелени коридори" в болниците, който се сля с първите три етапа на най-застрашените от инфекцията, както и липсата на ваксини в кабинетите на личните лекари за имунизиране по вече направените от тях списъци породиха поредица от разнопосочни коментари и объркване сред гражданите.

препоръчано

Какво трябва да правят и лекарите, и хората при новия подход на властите към ваксините, как трябва да постъпваме преди да се ваксинираме и след това, какво ще ни даде имунизацията и за колко време. Обърнахме се с тези въпроси към шефа на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев за отговори на тези въпроси. Ето какво отговори той пред ПИК:

- Проф. Кантарджиев, масовата ваксинация започна предсрочно и със "зелени коридори" в болниците, пред които се вият опашки от желаещи граждани. Защо се оказа, че хората на първа, втора и трета линия, които са най-застрашени, не проявиха такъв ентусиазъм и провали ли се Националния план за ваксинацията?

- Да, наистина, ситуацията в нашата страна е типично по български и не бива да се учудваме. Националният щаб имаше една програма с различните етапи, ваксините идваха с известно закъснение - това са обективни неща. И третото, мен като лекар малко ме притеснява, са много противоречивите послания за значението и стойността на ваксините, преувеличаване на някои техни нежелани реакции и един акцент върху различията между ваксините.

Именно това породи известно недоверие. Стана така, че една част от хората имат голямо желание да се ваксинират и това са главно по-образованите хора, които знаят, че ваксините са едно от достиженията  на световната медицина и наистина се вслушват в това, което казват и в чужбина, и у нас работещите в тази област.

Това е начинът за намаляване на натиска на епидемията. Това е начинът за контролиране на епидемията. Това е начинът, първо, за намаляване на броя на новите случаи. И, второ, тази година да имаме съществени успехи в намаляване на заболяването в световен мащаб.

За мен съществен успех ще е придобиването на сезонен характер на инфекцията. В смисъл, когато е студено, влажно и сме вътре, да има повече случаи, отколкото, когато сме вън, времето е хубаво, сухо, топло. За тази инфекция това не беше много изразено. Но ако има повече преболедували, оздравели и ваксинирани, това ще се подчертае. И второто, което очаквам да стане е, на практика от епидемия да се превърне в ендемия, с отделни случаи на огнища на неваксинирани и непреболедували хора, които да заболяват.

Всичко това наложи анализ на мерките и колегите от Ваксинационния щаб взеха решението за т.н. "зелени коридори, които смятам, че сериозно намалиха напрежението сред хората, които искат, чакат и държат да се ваксинират.

- Това беше едното напрежение, но възникна друго - имаме три одобрени от Европейския съюз ваксини и ва всяка се говорят най-различни неща, особено за тази на "АстраЗенека", за която се твърди, че е слабоефективна. Хората се чудят какво да изберат. Каква е истината?

- Напротив. Според последните данни, които се получават, протективният ефект е горе-долу еднакъв на всички ваксини. Това, по което се различава ефектът на "АстраЗенека" е, че срокът между първата и втората апликация трябва да бъде по-дълъг. Когато срокът е 10 и повече седмици, ефектът е най-добър. Тя може да се постави между 4-а и 12-а седмица, но най-добър е ефектът на 10-а седмица. На това се спряха колегите от ваксинационния щаб и това предложиха.

Трябва още нещо да кажем. Това е т.н. "оксфордска разработка". Първо, Великобритания има много сериозна фундаментална наука, за разлика от доста други европейски държави. Второ, тази ваксина, подобно и на нейния аналог - руската ваксина "Спутник V" - това са ваксини, които вече са използвани и са проверени на друг модел. Другият модел е вирусът на Ебола и на SARS 1- оказа се, че тези ваксини имат много по-дълъг срок на изпитание за своята имунногенност и своята безопасност от другите две ваксини.

Тези, които досега критикуваха двете РНК-ови ваксини - че няма достатъчно натрупан опит и какво ли не, сега не казват нищо по въпроса, че хората, които са ваксинирани за ебола и SARS-1 и учените ги проследяват за техния имунитет, вече 3 години имат имунитет. Става дума за Оксфордската ваксина.

Не може пред обществото да се говорят абсолютно противоречиви неща. И не може да се премълчават някои неща, защото тогава истината става в кавички. Тя престава да е истина. Оказа се, че ваксината си е достатъчно имуногенна. Пък и една Великобритания няма да ваксинира милиони хора с дадена ваксина и да да се окаже, че тя не е ефективна. Нали разбирате в такъв случай какво ще стане в едно развито и проваксинално общество.

Не искам нещата да се демонизират. Говорим за трите в момента достъпни ваксини. И когато ми се обаждат пациенти и ми казват: "ама на мен ми казаха...", отговарям, че не зная кой им е казал, каквато ваксина има, такава слагаш.

- А няма ли зависимост на вида ваксина, която си слагаш, от различни заболявания, които имаш. Кой трябва да определя това и как?

- Това може да каже лекуващият лекар, защото това обикновено са състояния на някакви хронични, често пъти злокачествени, и автоимунни заболявания. Лекуващият лекар е този, който назначава терапията - дали са моноклонални антитела, дали са имунопотискаща терапия, само той знае. И може да каже дали да се намали дозата, която потиска имунитета, за да може да изгради адекватен отговор с ваксината.

Не, че ваксината ще навреди, но организмът, когато си на някаква имуносупресия поради терапия или на имуносупресия поради някакво заболяване, тогава не можеш да направиш имунен отговор. Просто ваксината няма да ти помогне да изградиш антитела срещу коронавируса.

- Има много противоречиви мнения и за ваксинирането на бременните или желаещите да забременеят. Каквъв е правилният подход за тях?

- Министърът на здравеопазването помоли експертните съвети по различните специалности да се изкажат по отношение на ваксините, както правим почти всяка година при промяна на ваксинационния календар за бебетата - питаме педиатрите, питаме Съвета по неонатология за новородените. Доколкото разбрах от данните на Министерството на нашето здравеопазване, големите акушер-гинеколози са казали няколко неща.

Първо, бременните да не се ваксинират, да се въздържим, защото още публикуваните данни на голямото изследване, което момента се прави в някои държави, които предприеха масово ваксиниране и където и бременните бяха ваксинирани. 

За желаещите да забременият, това, което стана в обществото и вече се преекспонира е, че някои от ваксините с липидна обвивка могат да предизвикват отлепване на плацентата и пр. Затова съм съгласен с мнението на колегите акушер-гинеколози, че когато се ваксинираш, трябва да планираш бременност след време. Периодът трябва да е 2-3 месеца след ваксинацията.

Колкото до кърменето, лично аз съм да се кърми, ако си ваксиниран. Съгласявам се с мнението на специалистите. В цял свят всяка есен бременните ги ваксинират първи за грип. При нас не съм посъветвал никого да го прави. Защото, ако, не дай си боже, се окаже, че има кръвно-групова несъвместимост или нещо друго, несвързано с ваксината, всеки ще си каже, че тя е причината.

- А трансплантираните застрашени ли са от ваксината?

- Трансплантираните сме едни от най-застрашените от коронавируса. От ваксината не са. Просто, ако в момента са на имунотерапия, която да намалява имунитета им с цел да се изтегли отхвърляне на трансплантата, проблемът, ако се ваксинираш, е, че можеш да не направиш адекватен отговор.

Затова с лекуващия лекар трябва да се реши намаляване или временно спиране на тези постоянна терапия. Иначе трансплантирани и костно-мозъчни трансплантирани, ако в момента не вземат лекарства и въстановяват имунната си система, ефектът на защита от ваксините е много добър.

- Трябва ли някакви специални хранителни и битови режими да се спазват преди и след ваксинацията?

- С риск пак да бъда взет на майтап ще ви кажа, че злоупотребата с алкохол предишния ден и няколко дни след ваксината не е добра, защото голямото количество алкохол подтиска в рамките на няколко дни имунната система. А когато се ваксинираш, тази вирусна частица - на Оксфордската ваксина - трябва да влезе в твоите клетки, да започне да се произвежда белтъкът на шийчето на вируса, за да е готова имунната система. Или РНК трябва да мине през твоите рибозоми и да започнеш да произвеждаш белтъка на шийчето на вируса, за да се активира имунната ти система. Затова през тези няколко дни не бива да има злоупотреба с алкохол.

- Твърди се, че след ваксинирането има някакви реакции. Какви са те и опасни ли са?

- Когато организмът вече веднъж е бил в контакт и след 21 дни вече имаш някакъв имунен отговор, втората реакция е да вдигнеш тепература. Но не вдигат всички или 50% от хората, а около десетина процента. През нощта можеш да усетиш за няколко часа повишена температура. Ако вземеш някакво средство срещу нея, след половин час нямаш температура. Ако не вземеш, след два часа пак си кукуряк, както се казва.

По-рядко се случва, десетина души са ми казвали - а пък стотици ми се обаждат да ми кажат какво им се е случило след ваксината - че лимфните възли от страната на ръката, където е сложена ваксината, под мишницата, могат да се опипат лимфни възли, което трае няколко дни, обикновено до десетина дни и изчеват. Това означава, че ваксината действа и имунната система е започнала да се активира и да произвежда имунен отговор за коронавируса.

- А ако няма такива реакции, пак ли действа?

- От личен опит мога да ви кажа, че пак действа и то действа така, че аз бях учуден за размера на имунния си отговор.

- Ясно ли е колко време действат ваксините?

- Ваксини като Оксфордската имат 3 години имунитет, който се проследява. За ваксините с РНК засега са слагани на 8 месеца - има протекция. Възможно е след 2 години да се налага още една ваксинация. Или на 5 години. Това е в зависимост от масовия имунитет на хората и характера на самата ваксина. За тетанус трябва да се слага през 5 години, за хепатит В трябва да си мериш и на 7-а година пак да си слагаш, за да се въобнови защитната роля на ваксината.

- А как да разберем дали да се ваксинираме отново или не? Трябва ли да си мерим антителата, за да разберем дали имаме имунитет?

- Понеже толкова много хора говорят в медиите, сега настана една мода да се мерим, за да видим имаме ли антитела преди ваксинацията, а след това - след ваксинацията. Само, че когато бебетата се ваксинират масово, на първата година мерим ли им антителата, преди да им сложим ваксината да детски паралич, за дифтерия и за коклюш. А след 2 месеца мерим ли? Мери се само с цел наука.

В момента на Националния център по заразни и паразитни болести проследяваме имунитета на хората, които доброволно се съгласиха без заплащане, за науката, да дадат 5-6 пъти кръв, за да видим преди ваксината, след първата ваксина - на 14 ден, след втората ваксина - на 14 ден и отогава през месец два какво е нивото на антителата на различните ваксини в нашата страна. Защото трябва да сме наясно, че ваксините, които слагаме на българския народ, ги слагаме правилно и действат така, както казват производителите. 

- Накрая да изясним въпроса за личните лекари, които трябва да поставят ваксини срещу коронавирус. Отвориха "зелените коридори" в болниците и то, докато има желаещи. Защо обаче личните лекари нямат ваксини?

- В сряда и четвъртък и личните лекари ще имат ваксини.

- Те бяха направили списъци. Тези хора, които застават на "зелените коридори" и са записани при тях, какво ще ги правят? Настава пълна бъркотия.

- Ами за това са масмедиите. Затова едно време е имало Радио "София" и е казвало да се криеш ли от бомбите или не. Сега има масмедии. Всеки интелигентен човек, който е отишъл в болнично заведение и се е имунизирал, е редно да се обади на личния си лекар и да каже, че се е ваксинирал на друго място.

- А такива хора къде ще получат втората си ваксина?

- Втората си ваксина ще я получат там и е редно да си я сложиш на местото, на което си бил, защото тя е планирана като количество за твоята дата. Разбира се, по изключение - отиваш в командировка или да гледаш близки хора, с документа, който имаш, и с факта, че всеки лекар, който има имунизационен кабинет и може да влезе в базата данни и да види доколко си ваксиниран с първа доза, може да постави втората доза и е редно тя да е на същия производител.

Освен това е много важно да се каже, че има пълната възможност от Информационния портал да си извадиш документ, който е с PR-код, който е на български и на английски, че си ваксиниран. Направих го и много приятно бях изненадан, че можах да си го разпечатам.

- И все пак защо ваксините ще отидат при личните лекари чак в сряда и четвъртък? Хората се изнервиха да ги чакат.

- Гледах по телевизията, че колегите лични лекари излизаха от РЗИ с няколко флакона (един флакон е за 10 души). През следващия месец в страната се очакват 500 000 ваксини. Мощността на системата на здравеопазването се определя от личните лекари. В момента, в който те се включат, мотивират и започнат да имунизират хората от най-застрашения контингент - хронично болни и пр., мисля, че нещата ще започнат да се контролират по-добре.

Засега го правят само там, където са им дадени ваксини. В доста области ваксини вече са дадени. Нека кажем каква е ситуацията. Вчера: 197 на 14-дневен период, на 1 февруари имахме 100. В София - 268. В Кюстендил - 446. В Пловдив - 152. варна - 126. Най-малко има в Търговище - 25, Видин - 39, Смолян и Кърджали са съответно 95 и 60.

- Това не определя ли къде трябва да отидат най-много ваксини?

- Това Щабът го мисли и го правим. Според мен в момента най-важни са Кюстендил, Благоевград, София, Перник и област Бургас.  

 

Сподели:
Бомба x
Ето какви храни трябва да избягвате по зодии Ето какви храни трябва да избягвате по зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд Земеделие: Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това