Проф. Екатерина Михайлова направи прогноза колко ще продължи животът на 45-ото Народно събрание

Акценти

Проф. Екатерина Михайлова направи прогноза колко ще продължи животът на 45-ото Народно събрание

105605
на 15.04.2021
Проф. Екатерина Михайлова направи прогноза колко ще продължи животът на 45-ото Народно събрание
Автор:   ПИК

Очаквам от току-що избраните народни представители, както и от останалите институции, на първо място да е усилието да се състави работещ и парламент, и правителство. Това каза в интервю за БНР проф. Екатерина Михайлова, юрист и бивш заместник-председател на парламента.

препоръчано

В най-новата ни парламентарна история има правителства на малцинството, но по дефиниция те са нетрайни и нестабилни, припомни Екатерина Михайлова. Тя не изключва подобен вариант и сега, но при ясна подкрепа и ясно мнозинство, което да застане зад бъдещо правителство, за да не катастрофира бързо.

Нормалното е държавният глава да положи усилия да се направят действия за стабилизиране на институциите, посочи проф. Михайлова. По думите й стабилността обаче понякога изисква нещата да се върнат при суверена.

В първия и втория етап при възлагателните мандати ролята на президента е по-скоро посредническа, но може да се забърза или да се забави процедурата – виждали сме го през годините, коментира още проф. Михайлова.

Със заявките, дадени досега като законодателни инициативи, се очертава работа на Народното събрание поне няколко месеца, отбеляза Екатерина Михайлова.

В Конституцията не е фиксирано кога точно сегашният състав на правителството трябва да подаде оставка, но обичаят е това да се случва още на първото пленарно заседание на парламента, уточни тя.

Сподели:
Бомба x
Една чаша зелени листни зеленчуци на ден пази от сърдечни заболявания Една чаша зелени листни зеленчуци на ден пази от сърдечни заболявания
ПИК TV x
1000 българи извикаха Оставка, Радев! след призива на Стъки. Не ги уплаши ветото на Борисов (ВИДЕО/СНИМКИ) 1000 българи извикаха "Оставка, Радев!" след призива на Стъки. Не ги уплаши ветото на Борисов (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това