Вход
София
Времето в София 7 o C

Проф. Ива Христова: Не можем да затворим държавата. Да спазваме мерките, защото няма да има кой да ни лекува

Проф. Ива Христова: Не можем да затворим държавата. Да спазваме мерките, защото няма да има кой да ни лекува

на 28.10.2020
16179
0
Проф. Ива Христова: Не можем да затворим държавата. Да спазваме мерките, защото няма да има кой да ни лекува
Автор: ПИК
28.10.2020
0
16179

Всички трябва да бъдем отговорни и да знаем, че около нас все по-често ще има заразени, болни, излъчващи вируси и ние нямаме имунитет. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Тя отбеляза, че е нормално  през летния сезон да има спад при разпространението на коронавируса и нарастване през есенно-зимния период. 

Проф. Христова не скри, че вече се усеща умора сред медиците на първа линия: "Легла ще се намерят, други отделения ще се модифицират. Но въпросът е кой ще лекува? Всички лекари, които работят, дават много повече дежурства, отколкото могат да издържат. И те наистина са много, много изтощени. Затова - да бъдем така добри да не им създаваме много работа".

"Едни седят с маски и скафандри в отделенията, изнемогвайки, а други - една маска не могат да сложат", заяви тя и допълни: "Истината е някъде по средата - нито е толкова смъртоносен този вирус, нито е толкова лек. Винаги ми се е искало да попитам тези, които са против маските - ако знаят, че човекът срещу тях е заразен с вирус, те ще застанат ли срещу него да говорят без маска? Защото лекарите в болниците носят маски, шлемове, скафандри и пак има риск за тях. Това, което можем да направим - да спазваме дистанция, да носим маски, да имаме лична хигиена". 

Проф. Христова отбеляза: "Когато видиш инфекцията от първо лице, преставаш да говориш. Всички имаме близки, които са засегнати от този вирус. Възстановяването е бавно, със седмици. А най-тежко боледуващите нямат бял дроб, с който да дишат".

"Сега е моментът да се ограничим, да спазваме мерките, за да преминем възможно най-леко през тази ситуация. За това разпространение, което имаме, ако мерките, които сега се взимат, се спазват, е напълно достатъчно", подчерта прох. Христова.

Топ паразитологът проф. Ива Христова: Умира се от коронавирус, а не с него. И той настъпва

Топ паразитологът проф. Ива Христова: Умира се от коронавирус, а не с него. И той настъпва

"Разхлабването на мерките се схвана като липса на...

на 04.08.2020

Тя заяви, че първоначално не сме имали яснота с какъв вирус се сблъскваме: "Един страх имаше поради непознаване. Другото - вярваше се, че ако максимално се ограничим, можем да спрем веднъж завинаги разпространението. Само че се оказа, че няма как да се направи този контрол и се оказа, че ще си живеем с вируса и ще го караме един по един".

"Много трудно е да спреш разпространението на респираторен вирус, особено когато заразените са над 1000. А за по-продължително време няма как да затвориш държавата. Но преди всичко е спазването на мерките", коментира още тя. 

Проф. Христова отбеляза, че има антивирусни препарати, с които се бори коронавирусът, мононуклеарни антитела, с които е лекуван президентът Тръмп, много сериозни разработки за ваксина, но преди всичко трябва да се спазват противоепидемичните мерки - маски, хигиена, дистанция.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19101
архив

Офис мъдрост: Не пийте сутрин на работа силно кафе, защото няма да можете да заспите до обяд!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
АСТРОЛОГ: Денят е добър за начало на важни дела. Всичко, което се започне, ще има успех
x