Проф. Ива Христова: Предложих апетитен пост на проф. Кантарджиев

Акценти

Проф. Ива Христова: Предложих апетитен пост на проф. Кантарджиев

85675
на 10.06.2021
Проф. Ива Христова: Предложих апетитен пост на проф. Кантарджиев
Автор:   ПИК

За нас проф. Тодор Кантарджиев беше човек, който дълги години ни подкрепяше и работеше заедно с нас. Демонстрацията на колегите е съпричастност, подкрепа и лоялност. Предложих му да продължи да работи в центъра на много апетитно място, но първо трябва да премине конкурсът за избор на нов директор. Най-рано това ще стане след изборите. Това заяви проф. Ива Христова, която наследи пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев като началник на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в ефира на Нова нюз.

препоръчано

На въпрос дали се готви реформа в Центъра, проф. Христова отговори така: „Никой не е споделял с мен идеи за преструктуриране. Надявам се да няма сериозни промени. Ще работя за това институтът да е все така работещ и проспериращ. Не допускам, че някой може да разбие НЦЗПБ. В него са референтните лаборатории, има подготвени специалисти, изграждани с години и апаратура за борба с пандемиите. Той оказва методична помощ на останалите звена в системата на здравеопазването. Ролята на института е безспорна, въпросът е да върви нагоре. Това е институция със 140-годишна история. В последните години много сърцати хора работят в него. За мен това е най-важното - да запази тези кадри“, подчерта тя.

На въпрос дали децата трябва да се ваксинират срещу COVID-19, проф. Христова заяви: „Българинът изчаква, за да разбере дали ваксината е безопасна преди да се имунизира. Основният смисъл е в това, че новите варианти на вируса два пъти по-често засягат децата. Тоест имаме едно подмладяване на засегнатата популация. Имаме една огромна част тежко болни 30-40 годишни, децата участват активно при разпространението на инфекцията“.

„Ние се убедихме, че няма риск при ваксинацията, има риск, обаче от самия вирус от протичане с тежки усложнения и смърт“, посочи тя и призова да се ваксинираме, за да имаме спокойно лято.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп - неочаквани изненади за Близнаците, нерви вгорчават деня на Стрелците САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп - неочаквани изненади за Близнаците, нерви вгорчават деня на Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това