Проф. Илко Гетов потвърди: Възможна е връзка между тромбозите и "АстраЗенека", но тези ситуации са ултраредки

Епицентър

Проф. Илко Гетов потвърди: Възможна е връзка между тромбозите и "АстраЗенека", но тези ситуации са ултраредки

28804
на 11.04.2021
Проф. Илко Гетов потвърди: Възможна е връзка между тромбозите и АстраЗенека, но тези ситуации са ултраредки
Автор:   ПИК

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди "възможна" връзка между ваксината на "АстраЗенека" и образуването на тробми, а от Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите са повече от вредите.

препоръчано

"И двете организации казаха, че е необходимо допълнително проучване, но съотношението полза към риск остава положително", заяви представителят на България в EMA проф. Илко Гетов.

Образуването на тромби след ваксинация с "АстраЗенека" спада към "ултраредките ситуации", стана ясно от думите му.

Смъртните случаи от тези проблеми са 18. Ако преизчислим риска да умрете от COVID-19 с това да умрете от ваксина, разликата е 5000 пъти. Далеч по-ефикасно е да поставите ваксина от това да умрете. Разбира се, тези случаи са наблюдавани в по-голяма популация, честотата е около 0,7, което е твърде ниско и спада към т.нар. ултраредки ситуации, обясни проф. Гетов.

Експертът уточни, че EMA продължава с проучванията по отношение на "АстраЗенека" и другите ваксини срещу COVID-19, като се надява нещата да се успокоят.

Всичко се проверява, има точно разписани етапи за оценка на риска за разрешение. До 7 юли изискваме от "АстраЗенека" допълнителни предклинични данни от животни за механизми за възникване на такива инциденти. Тези проверки продължават и в момента, и са стартирани за останалите ваксини до 2023-2024 г. Ние показахме, че EMA е най-съвършената организация с решаването на тези проблеми", категоричен бе проф. Гетов по Bulgaria ON AIR.

Представителят на България в EMA коментира и различните забрани, прилагани в другите страни по отношение на оксфордската ваксина, като напомни, че точната препоръка на здравния европейски регулатор е "внимателно приложение на ваксината при жени до 60 г.", но е задача на националната администрация да вземе решение как да интерпретира препоръката.

"В западните страни "АстраЗенека" е поставяна предимно на млади хора, а РНК ваксините - предимно на възрастни", отбеляза проф. Гетов.

Според него приложението на втората доза не представлява риск, тъй като тя играе ролята на "бустър" и подсилва ефекта на първата.

Ако щеше да има проблем, той би се е появил след първата доза, поясни Гетов.

Проф. Гетов е категоричен, че ваксината е безопасна за всички, освен определени рискови групи като пушачи и жени, които приемат контрацептиви. В останалите случаи той намира пълната забрана на ваксинациите при цели възрастови групи за безсмислена. 

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 208
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това