Проф. Камен Плочев: COVID-19 е една биоатака - видях с очите си неща, които никога не съм предполагал. Ваксинирането е нужно, за да се върнем към нормалния си живот

Акценти

Проф. Камен Плочев: COVID-19 е една биоатака - видях с очите си неща, които никога не съм предполагал. Ваксинирането е нужно, за да се върнем към нормалния си живот

69024
на 23.02.2021
Проф. Камен Плочев: COVID-19 е една биоатака - видях с очите си неща, които никога не съм предполагал. Ваксинирането е нужно, за да се върнем към нормалния си живот
Автор:   ПИК

Доста неща научихме за тази близо година пандемия. И в професионално, и в социално отношение. Тази болест предизвика неща, които ние не предполагахме. Това беше една биоатака. Аз лично видях с очите си неща, които никога не съм предполагал. Това заяви пред БНТ  ръководителят на Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА проф. Камен Плочев.

препоръчано

"Най-голямата му разлика с другите коронавируси е, че не се самоунищожи. И САРС-ът, и МЕРС-ът, се самоунишожиха. Той много масово вади хора от икономическото пространство и ги вкарва в домашна или болнична среда. И второ - той има непредвидим ход като клинично протичане и не се повлиява от антивирусните средства, които ние познаваме. Все още нямаме специфично лекарство, което да неутрализира болестта. Ваксините са добро нещо, но са ни нужни пет години, за да имунизираме 80% от населението на света", заяви той.

Проф. Плочев отбеляза, че вече има нов вид мутация на вируса - южнокалифорнийски. "Това е характерно за вирусните заболявания - да мутират. Ние сме свидетели на уникален процес на еволюцията на един нов биологичен вид - този на коронавируса. Изправени сме пред заболяване, което е различно от останалите респираторни заболявания. Очаквахме, че ще има сезонност. Сезонността не е само климат, това е и организъм, имунитет. Оказа се, че не е така. Той има поведение, наподобяващо грипния вирус, но не е съвсем така", коментира професорът.

Според него битката срещу коронавируса тепърва предстои. Той даде пример с борбата със СПИН-а, която продължава повече от 30 години. "За него намерихме лекарства - направихме го като диабета - пиеш си лекарствата и живееш. Никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си. Той има за цел да го приеме. Вирусите, бактериите и други паразити са едно "второ тяло" в нашия организъм. Това го е наложила еволюцията именно това иска коронавируса - да стане наш постоянен гост, ние да му бъдем гостоприемници и да живеем заедно. 

Проф. Плочев разкри, че има пациент в отделението, който е бил ваксиниран, но е с коронавирус. Въпросният пациент обаче кара болестта много леко. "Аз самият си направих ваксина, защото съм в тази среда и съм изложен на риск", заяви професорът. 

"Има два вида ваксини - стерилизиращи, които не позволяват да се заразим. Вторият вид ваксини не позволяват да боледуваме. Много малко е времето, в което наблюдаваме сегашните ваксини, за да преценим как действат те в дългосрочен план. Съветвам всички да се ваксинират, особено работещите на първа линия", заяви проф. Плочев.

Той бе категоричен: "Ваксинирането е необходимо, за да оправим социалния си статус - да работим нормално и да живеем нормално".

Според проф. Камен Плочев има преднамерена атака срещу ваксината на "Астра Зенека". "Спутникът" има нещо уникално - той създава абсолютно протективен имунитет. И в първата, и във втората игла има аденовирус. В света в момента се използват 62 ваксини, а 7 са международно признати. Аз си сложих от "Пфайзер", защото тя първа дойде. Нямах никаква реакция. Но нашата работа изисква да сме ваксинирани. Аз не съм първа младост и не знам кога ще "пробие" имунитета ми. Затова с колегите решихме да се ваксинираме, за да има кой да гледа болните. Аз преболедувах коронавируса и въпреки това се ваксинирах. Вярвам на ваксините", заяви той. 

Проф. Плочев отбеляза, че еболата отново се е "събудила": "Тя обаче не се предава по въздушно-капков път. Предава се контактно. Но е страшна болест - вместо пот ти избиват капки кръв".

"Чума има на над 20 места в света, холера - на няколко места, дифтерия - в Русия и държавите от Близкия Изток, полиомиелит - в Близкия Изток", допълни той.

"Биологичното равновесие, ако се наруши, светът е обречен на загиване. Трябва да се научим да живеем с коронавируса по нови правила, които след време може да ни станат навик - миенето на ръце, спазването на биологична дистанция и най-важното - лична хигиена, проветряване на помещенията, внимание с климатиците - носят опасни болести", заяви проф. Камен Плочев.

Сподели:
Бомба x
Ето кое е най-доброто летище в Европа Ето кое е най-доброто летище в Европа
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 250
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това