Проф. Кантарджиев: Министър Кацаров е отговорен за мерките в епидемична ситуация, но той търси политически отговорности, вместо да затегне контрола

ТОП НОВИНАТА

Проф. Кантарджиев: Министър Кацаров е отговорен за мерките в епидемична ситуация, но той търси политически отговорности, вместо да затегне контрола

14218
на 14.10.2021
Проф. Кантарджиев: Министър Кацаров е отговорен за мерките в епидемична ситуация, но той търси политически отговорности, вместо да затегне контрола
Автор:   ПИК

Националният план за справяне с пандемията предвижда някои мерки при преминаване на различни прагови числа на заболеваемост с 14-дневна давност за 100 хил. от населението. Столицата и някои други големи градове засега са на гранична стойност към преминаване в по-висока степен на епидемично разпространяване. Засега сме в първата седмица, в която има някои от проявите на дифузно разпространение на епидемичния процес в столицата. Това заявява пред "Труд" проф. Тодор Кантарджиев, който е консултант на Столична община по ваксинационния процес.

препоръчано

"Лично аз никога не съм споделял оптимистичните изказвания и послания на настоящото Министерството на здравеопазването. Това, което обсъждахме на заседание на Общинския оперативен щаб, е затягане на контрола. През последните седмици са направени 288 проверки в детските градини и 552 проверки за носене на маски в градския транспорт, като са съставени 42 протокола за неправилно носене на маски и са наложени глоби. Правят се проверки и в хранителните магазини, моловете и фитнес залите. Най-важното е да се убеждават хората, че трябва да се спазват мерките, а не да се говори с лозунги, че няма опасност и всичко е под контрол, защото не са така", допълва медикът.

Той коментира и въпроса за "бракуваните" ваксини: "Лично мен много ме вълнува и ме боли за безотговорното отношение на някои чиновници в МЗ. Това, което прочетох в медиите за даряване на ваксини на РСМ, които там били унищожени поради минала годност ми причини болка - професионално и като гражданин. Въпросът за ваксините е отговорност на министъра на здравеопазването. Той освободи щаба по ваксинирането, който в първите месеци на недостиг на ваксини направи така, че всички ваксини, които идваха, те бяха по 10-15-22 хил. на седмица, веднага да бъдат поставени. Сега едно много голямо количество ваксини стоят и чакат желаещите да се ваксинират, след като през април започнаха регулярните доставки".
 
Запитан дали е верен слухът, че в момента в болниците няма ремдесивир, проф. Казаров заявява: "Тези въпроси трябва да се отнасят към министър Кацаров, които по силата на Закона за здравето отговаря за снабдяването с лекарства особено по време на епидемия. С решение на МС епидемичната обстановка в нашата страна се продължи и в момента сме именно в такава обстановка, която дава много големи възможности на министъра на здравеопазването да предприема мерки за снабдяването с лекарства. Всичко е в пълномощията на министъра. Прехвърлянето на отговорност към щабове, областни управи и други чиновници мисля е бягство от отговорност, защото смисъла на Закона за здравето е, че министъра е отговорен за мерките в епидемична ситуация. Това е разбирането ми като лекар и като човек, който дълги години ръководи националния център и работи в системата на здравеопазването точно в областта на контрола на инфекциите".
 
Професорът коментира и темата защо България е на едно от първите места места по смъртност от COVID: "По време на първата вълна, пролетта на 2020 г., имаше около стотина починали. Това беше благодарение на епидемичните мерки, които взехме в момент, когато здравната система не беше подготвена за посрещане на коронавирусна епидемия. Мисля, че добре справихме чрез нефармакологични мерки при липса на лекарства, ваксини и кислород по болниците".
 
Според проф. Кантарджиев вместо да търси решение на проблемите в здравния сектор, служебният министър  "търси политически отговорности и взима някакви политически решения".

"В момента не се изпълнява планът на МС, предложен от министър Кацаров и приет от МС, което като гражданин ми учудва много. Според плана държавата навлиза или ще навлезе в тъмночервената област, когато броят на новосъобщените случаи на COVID-19 на 100 000 души от населението през последните 14 дни е 500 и повече на 100 000. Планът стоеше много смело и самохвално на първата страница на министерството до момента, когато се разбра, че няма да бъде спазван и изчезна от първата страница", отбелязва професорът.
 
"Невземането на мерки лично мен много ме притеснява. Аз съм привърженик на навременните и спазвани мерки, но не мерките, свързани с пълно затваряне. Мерки с ползване на маски, ползване на еднопосочност на движението в публични места и несъбирането на много хора, за мен са напълно достатъчни, въпреки че исторически тези мерки са стари. В момента най-добрата мярка беше тази за масовото ваксиниране. За съжаление 130 дни бяха пропилени, особено летните месеци, когато можеше хората да се ваксинират без риск да се заразят събирайки се пред имунизационните пунктове. Тогава трябваше да се каже това, което сега се опитват да казват от днес за утре - ако сте ваксинирани ще ходите на пълни кръчми, на пълни концертни зали. Това се казва лятно време, за да знаят хората, че есента поради факта, че ще започнат да се увеличават случаите, в ресторанти, нощни заведени, концертни зали, опери ще бъдат пускани ваксинирани хора", заявява проф. Тодор Кантарджиев.

Сподели:
Бомба x
Причини да се чувствате като в капан във връзката си Причини да се чувствате като в капан във връзката си
ПИК TV x
Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО) Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО)
ново
Днес: 90
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това