Проф. Михаил Константинов: Как ще се разнасят стотици машини по света, ами ако някоя се скапе

Акценти

Проф. Михаил Константинов: Как ще се разнасят стотици машини по света, ами ако някоя се скапе

52103
на 07.05.2021
Проф. Михаил Константинов: Как ще се разнасят стотици машини по света, ами ако някоя се скапе
Автор:   ПИК

Как ще се разнасят стотици машини по света, ами ако някоя се скапе. Това коментира в интервю пред БНР математикът и шеф на Информационно обслужване Михаил Константинов.По думите му за първи път у нас в по-голям мащаб машинното гласуване е имало през 2019 г. на евроизборите. Тогава 27% от гласувалите в секциите, където е имало машина, са избрали машинния вот, а 73% са предпочели хартията. На изборите през април тази година процентът на гласувалите с машина отново е бил 27%.

препоръчано

"Такова съвпадение очевидно е доста рядко, но се случи. Три четвърти от българите предпочитат да гласуват с хартия, когато имат тази възможност.", смята експертът.

По думите му между 2.5 и 3 минути би следвало да отнеме на един човек гласуването с машина. "При 5 800 000 избиратели по списък, в големите градове и големите секции на Запад понякога гласуват около 1000 души в една секция, средно на секция се падат по около 400 гласуващи", допълни той.

"Би трябвало 500 машини да се намерят. Друг е въпросът как ще ги разнасят по света", отбеляза Константинов във връзка с машинното гласуване в чужбина. Секциите в чужбина ще бъдат над 400, може да отидат към 500, уточни математикът.

Константинов припомни, че на отминалите избори е прогнозирал "перфектната буря" заради "идиотския протокол", който е съдържал напълно излишни неща. С машинното гласуване резултатът се отчита лесно и бързо в края на изборния ден, изтъкна проф. Константинов. Ако някъде машини се повредят и няма достатъчно бюлетини, хората няма да успеят да упражнят правото си на глас, предупреди обаче той. И добави: ""Въпросът е какво ще се случи, ако една машина се скапе. А ако се скапе една машина в Австралия, какво правите?"

Тенденцията продължава и се запазва - Изборният кодекс да се променя броени дни преди изборите. Това е 20-ият път от 2014 година, когато този кодекс беше изработен, коментира Стоянка Балова, изпълнителен директор на Института за социална интеграция и член на Обществения съвет към ЦИК. За капацитета на машинния вот Балова каза, че на изборите през април на малко места са пускали по двама души, които да гласуват паралелно - и с хартия, и с машина и на повечето места е бил допускан само по един избирател в секция. При наличие на машинно гласуване донякъде се обезсмисля видеонаблюдението, смята още Стоянка Балова. Може би е добре да се премахне изобщо хартиеният протокол с оглед улесняването на комисиите, каза още тя.

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 130
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това