Проф. Михаил Константинов пред ПИК: 1/3 от българите вече са минали през вируса, в средата по смъртност сме в Европа, първите ваксини ще бъдат поставени в края на годината

Здраве

Проф. Михаил Константинов пред ПИК: 1/3 от българите вече са минали през вируса, в средата по смъртност сме в Европа, първите ваксини ще бъдат поставени в края на годината

82374
на 25.11.2020
Проф. Михаил Константинов пред ПИК: 1/3 от българите вече са минали през вируса, в средата по смъртност сме в Европа, първите ваксини ще бъдат поставени в края на годината

Правителството наложи днес нови по-затегнати мерки срещу разпространението на коронавируса.  Те влизат в сила от петък и продължават до 21 декември.

препоръчано

Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 2 месеца, считано от 1 декември. 

Потърсихме проф. Михаил Константинов за коментар.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Какво показва математическият модел за развитието на пандемията у нас, проф. Константинов?

- В момента стандартните модели не действат. Има глава, която се надяваме да отшуми. Все повече хора се срещат с вируса. През него вече са минали близо 1/3 от населението.

Това означава, че се изгражда една стена от хора, които няма да могат да се разболяват пак. 

- Медиците ден и нощ съобщават стряскащи данни за умрели от COVID?!

- Показателите за смъртност действително са високи. Но, трябва да се знае - България е в средата на Европа. 

Данните го сочат. Смъртността в България е 466 души на 1 млн. население. В Швейцария са 502 на 1 млн. души, в Румъния - 549, в Белгия - 1373. В Италия смъртността пък е 849 на 1 млн. души. 

Не е розова картината, но не е толкова апокалиптична. 

- Мерките, които правителството обяви до 21 декември, ще успеят ли да пречупят кривата?

- Всички се надяваме това да се случи. Но то не може да стане веднага. 10 дни след мерките започват да се виждат промените в числата. 

Очакваме и ваксините.

- Ваксините ги очакваме като Манна небесна. Но така и не е ясно кога ще дойдат. И в крайна сметка откъде ще пристигнат. Защо и ваксините се политизират, когато става дума за човешки животи? Руската Спутник V е преминала през всички изпитания, но Европа не иска да чуе за нея. При положение, че Русия има традиции в изработването на ваксини от времето на създаването им до ден днешен. Унгария ще купи Спутник V, Далечният Изток и Южна Америка. А може би и други страни.

- Първите ваксини ще бъдат поставени в края на годината. А за руската очаквам с нея да се ваксинира Путин. Тогава ще съм спокоен. Е, едната от дъщерите вече му се ваксинира. Но аз чакам Путин. 

- Да очакваме ли строги мерки и след Нова година?

- Не мога да кажа, все пак не съм врачка. Очаквам обаче българите да се държат по-мъдро и смирено. И да излезем от тази неприятна болест.

Тези, които най-много не вярваха във вируса и горяха маски, сега най-силно крещят и обвиняват правителството, че не е предприело съответните мерки сррещу разпространеието на вируса. Това е лицемерие. 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 290
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това