Вход
София
Времето в София 4 o C

Проф. Михаил Мирчев ексклузивно пред ПИК: Победата на ГЕРБ е предизвестена, Радан и БСП затъват в блато!

Проф. Михаил Мирчев ексклузивно пред ПИК: Победата на ГЕРБ е предизвестена, Радан и БСП затъват в блато!

на 20.06.2016
4156
17
Проф. Михаил Мирчев ексклузивно пред ПИК: Победата на ГЕРБ е предизвестена, Радан и БСП затъват в блато!

Проф. Михаил Мирчев е социолог, председател на АССА-М и на Българската социологическа асоциация. Пред ПИК той разкри защо победата на кандидата за президент на ГЕРБ е предизвестена, какви са рисковете пред Бойко Борисов, има ли шанс Радан Кънев да овладее Реформаторския блок и какво ще се опита направи левицата на предстоящите избори.

Проф. Михаил Мирчев: БСП и ГЕРБ влизат в сблъсък с изравнени сили

Проф. Михаил Мирчев: БСП и ГЕРБ влизат в сблъсък с изравнени сили

Сблъсъкът между БСП и ГЕРБ ще бъде развързан през...

на 02.05.2013

- Проф. Мирчев, в десницата и в левицата се правят опити за обединение и явяване на президентските избори с общ кандидат. Докъде ще доведе това и как ще се отрази на ГЕРБ в един или друг случай?

- В десницата се води борба за лидерство. Последната форма е, че РБ първо трябва да си избере лидер и от конфирурация от пет елемента, които са в равностойна позиция, фактически да се изведе една от тях чрез нейния лидер в доминираща позиция. И на тази база да мислят и да решават кого да издигат като кандидат за президент. Така че там битката за еднопартийното и донякъде еднолично овладяване на РБ продължава. Доколкото припознаваме ДСБ като партия и Радан Кънев като лидер, мисля, че тази битка няма да се увенчае с успех. Така че те затъват в едно вътрешно блато, подобно на БСП, което ще ги обезсили в предстоящата президентска битка.

БСП изпадна горе-долу в същата ситуация, тъй като след конгреса е дълбоко раздвоена между новото прагматично начало на Корнелия Нинова и предишната вълна на Михаил Миков, която беше по-идеологизирана, по-лява в по-ценностния смисъл. Как ще се справи БСП с тази вътрешна раздвоеност не ми е ясно. На тях им остана не повече от един месец да преодолеят това, за да могат да се консолидират. Защото, ако президентските избори се проведат без силна лява кандидатура, която единствена може да бъде алтернативна кандидатура, просто ще бъдат крайно опорочено.

- Има ли шанс БСП и АБВ да стигнат до обединение и обща кандидатура?

- Има шанс. Ако търговското начало надделее, те ще направят някаква комбинация и ще излъчат общ кандидат. Ако надделее политическото начало, няма перспектива да се съюзят. Между тях има много принципни различия, които са обективни от гледна точка на това кой и как участва във властта, които са субективни от гледна точка на минало и чисто идейни от гледна точка на програмните визии на двете партии.

- При тази ситуация ГЕРБ може ли да спечели на първи тур?

- Ако десните обезсилят себе си и ако БСП продължава да обезсилва себе си, разбира се, че ГЕРБ са предизвестени победители. Но имаме тези две големи "ако", а има и още едно "ако". Има огромна гражданска енергия, която се натрупва в България за истинска алтернативна политика на базата на патриотизма, на базата на това ние като субекти да заставаме срещу Брюксел, а не като послушни момиченца и момченца да изпълняваме всякакви глупости. Алтернативна политика от гледна точка на ситуацията на Балканите.

Например никой засега партийно и чисто лидерски не покрива и много силните антивоенни настроения, което в България съвпада и с проруски настроения. Това е огромен вакуум. Така че в момента има ниша за възникване на нова формация, която не е от старите леви, не е от старите десни и не е от старите популисти и търговци. Въпросът е дали ще се намери формулата и кои личности ще бъдат изведени на преден план.

- Това не отваря ли широко вратите пред Патриотичния фронт, които правят и обединение с Волен Сидеров?

- Патриотичният фронт вече е стара формация при това много изложила се формация и много разочароваща своя собствен електорат, какмо ли да очаква някакъв нов. Като споменах антивоенните настроения, те например подкрепят създаването на черноморската флотилия срещу Русия. Това е самоубийствено за патриотите и специално за Валери Симеонов. Защото Каракачанов се опитва да се изплъзва по тангентата на тези опасни неща.

Така че те се самоубиват с подкрепата на Бойко Борисов, с антируската си позиция и с това, че всъщност подкрепят военолюбието и ястребите в България.

- Кой ще се опита да заяме нишата на новата формация? Дали шоуменът Слави Трифонов не разчита точно на това?

- Слави Трифонов може да бъде пореден опит да се създаде истинска алтернативна формация. Той е нещо подобно на Бареков със същите телевизии, пари, демагогии, побъркване на безмисловните избиратели, които някаква политическа чалга ги управлява как да гласуват. Това ще бъде Слави Трифонов. На терена няма да има нещо ново.

Като резултат той има мощност след себе си - телевизия, огромна инерция, популизъм, който хваща декиш, така че може да има еднократен успех, както имаше Бареков.

- Предизвестената победа на ГЕРБ ще развърже ли ръцете на Бойко Борисов да тръгне към предсрочни парламентарни избори, за да постигне по-голяма стабилност в управлението? Нужно ли му е това?

- На пръв поглед предсрочните избори са удобни за него, защото всички други партии са обезсилени. Но нека си припомним скорошните президентски избори в Австрия. Оказа се, че изборите в цивилизована и правова Австрия са фалшифицирани. И сега има едно инфарктно четиридневно заседания на техния Конституционен съд и рискът изборите да бъдат отменени и да има втори тур е много голям. Което означава, че де де факто ще признаят, че над 30 000 гласа в Австрия са фалшифицирани. Но вижте как им действа съдът.

И това веднага поставя въпроса дали безумната фалшификаторска система на Цветан Цветанов ще бъде допусната в България през октомври отново да действа безпрепятствено. Я си представете, че Австрия повлече крак и законността започне да се връща в нашите избори. И тогава пред този предизвестен успех за Бойко Борисов и ГЕРБ ще трябва да сложим една голяма питанка.

За тях те на пръв поглед изглежда безпроблемни, но на практика пред тях има два проблема: първо, възникването на нова формация много неочаквано и второ, връщането към законност в самите процедури на провеждането на изборите.

- Точно затова предсрочните избори няма ли са по-добри за Борисов и ГЕРБ, за да сведе участниците в следващото управление до минимум?

- Аз не съм му съветник. Той трябва да си реши. Може и да предприеме такъв ход, но аз се опасявам, че американското посолство може да го изхвърли от властта и това ще го видим през следващите месеци на горещото лято.

Пак ще се връщам към идеята за Черноморския флот срещу Русия, което на практика означава активни военни действия срещу Русия. Изведнъж много неочаквано за всички и най-вече за американското посолство Бойко Борисов заяви, че това е голямо безобразие и България няма да участва в такава война. Това може да му коства главата. Така че той е тъй да се каже на политическия дръвник и някой друг решава дали да му отреже главата или не.

От тази гледна точка президентските избори са крайно неясни.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(17)
1
Победата на Борисов не е ПРЕДИЗВЕСТЕНА, тя е СПАРАЗЕНА и ПЛАТЕНА !!!
2
На сложилият минуса на № 1, така се става милионер!
3
И проф.Б.Димитров тъй каза хващаш компютърчето в ЦИК, фалшименто на протоколчетата и няма кой да те "бий".
4
въпросното лице май беше кандидат на БСП за кмет на София и стана голям резил. За него гласува само майка му и баба му. Аман от неудачници и неуспели политици. Ядат бой и имат очи да коментират. Навремето така започна татяна дончева, пое мирчев. Кой е следващи я? Тандема софиянски-бареков ?
5
Ало, ПИК, заглавието, което сте сложили, не съответства на съдържанието на материала!
6
Аман от такива професори - социолози и нагаждачи поне не ги публикувайте ако сте сериозна медиа НЕ РАЗБРАХА ЛИ ВЕЧЕ ЧЕ ЩЕ СЕ ВЗИМАТ ТОЯГИТЕ ЧЕ НИ ПИСНА ВЕЧЕ 26 ГОДИНА ГЬЗК
7
Аман от такива професори - социолози и нагаждачи поне не ги публикувайте ако сте сериозна медиа НЕ РАЗБРАХА ЛИ ВЕЧЕ ЧЕ ЩЕ СЕ ВЗИМАТ ТОЯГИТЕ ЧЕ НИ ПИСНА ВЕЧЕ 26 ГОДИНА ГЬЗК
8
само трите букви от името на КУР-нелия.
9
"Предизвестено" е само на "началника", който в случая на банкянския мангал се казва САТАНА !!! Предизвестен му е края на Винету обаче, както бе и за "колегите" му от контингента: Митьо Зъркелите, Бай Миле, Димата , Доктора,Самоковеца и много други знайни и незнайни самозабравили се хубавци !!!
10
Пиковци, задминахте Славуца по глупост, и станахте от слуги на Шише, слуги на Доган и Кремал. Ха ха ха, че кой не знае това. Някой надява ли се е, че червените говеда от краварника на Краванелия, ще победи, докато им е краварка Момата...
11
Абе не беше ли тоя Мирчо пак много сигурен ,че 62.18579% ще подкрепят точно него за кмет на София? Aгенцията който намерите нeго питате ,издишате ей..
12
Kолажа горе e доста сполучлив и илюстрира истинското положение на родната социология и политика --пълна трагикомедия в безброй действия.
13
БОКО Е РУБЛАДЖИЯ И ПРЕДАТЕЛ...ЩЕ ГО ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ СЪС СИГУРНОСТ... НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ Е ПРОДАЛ РЕАКТОРА НА АЯТОЛАСИТЕ В ИРАН...ОЩЕ ЕДНА НЕГОВА ГЛУПОСТ...
14
Важно е да не е Русофил!
15
Новият президент ще бъде разпознаваемо лице от Варна
16
Да със 100% фалшификации на изборите.
17
Трябва да си глух,кьорав,или слънчасал,за да говориш брадясали глупости.Бат Мишо,плисни си малко хладка вода на темето,белким зацепиш на правилна вълна.Иначе,човек ще си помисли,че току що си се върнал от Банкя.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Какво е мнението ви за протестите в България?
архив

                  Вчера намерих в парка една млада гъска със счупено крило. Тя не може да отлети на юг, а тук няма да понесе зимата. Добри хора, моля, помогнете кой с колкото може, за да мога да я отнеса до Тайланд или поне до Бали…             

няма нови новини
Днес: 240
hot
най-четени новини в момента
сега
3288
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министър Ананиев разкрива съдбата на Правителствена болница пред депутатите - гледайте НА ЖИВО
x
СЕНЗАЦИЯ: На Марс има... насекоми (ВИДЕО)
x