Проф. Николай Витанов: Вирусът ни пече на бавен огън. Очакванията са вторичен пик на вълната и висока смъртност (ГРАФИКИ)

Акценти

Проф. Николай Витанов: Вирусът ни пече на бавен огън. Очакванията са вторичен пик на вълната и висока смъртност (ГРАФИКИ)

29516
на 13.10.2021
Проф. Николай Витанов: Вирусът ни пече на бавен огън. Очакванията са вторичен пик на вълната и висока смъртност (ГРАФИКИ)
Автор:   ПИК

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 13 октомври 2021 г. Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

препоръчано

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.

Днес са 7 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Из Родопите положението е по-спокойно.

В светлината на последните данни има много въпроси за локдауна - ама наистина ли няма да има. Да припомня какво съм казал по въпроса. Направих прогноза, че няма да има тотален локдаун на 15 октомври, защото броят на регистрираните случаи няма да стигне до 10 000 на ден тогава.

Виждате картата на риска съгласно плана на МЗ. Областите на ниво 4 още не са много, въпреки, че се очаква броят им да расте. На 15-ти ситуацията не се очаква да е такава, че да се наложи тотален локдаун в цялата страна. Областите Шумен, Плевен и Кърджали са добре в сравнение с другите, ситуцията не е за тотален локдаун. Разбира се, която област отиде на ниво 4, там може да се очаква локален локдаун, тоест затягане на мерките. Аз, като казвам локдаун, разбирам това, което беше в края на март и началото на април миналата година. ТАКОВА НЕЩО НЕ СЕ ОЧАКВА ДА СТАНЕ НА 15 ОКТОМВРИ,  вероятността е много малка.

Какво ще стане след 15 октомври - най-вероятният сценарий е локални локдауни за областите, които са на ниво 4 докато преминат пиковите стойности на тази вълна.

Следва прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост.

Кърджали пак е в оранжево. Още една относително спокойна седмица ги чака хората там. Из областите по Родопите - също ще е относително спокойно. Очакванията са много тъмно червената зона в западна България да се формира пак във втората половина на седмицата.

На картата на риска съгласно нашата методология София-град още не е влязла като област във виолетовата зона. Пловдив обаче влезе и образно казано падна в пропастта. София ще издържи още някое време. Колкото повече издържи, толкова по дълго проблемите ни ще се увеличават плавно. 

Като прибавим към това и факта, че днес базовото репродуктивно число е 1.168, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Вчера писах - вируса ни пече на бавен огън, неговата тактика е да катурне здравната система чрез постепенно увеличаване на натиска върху нея. Здравната система все още има сили да се брани, но тая работа няма да продължи още дълго, ако натискът на вируса се запази.  1.168 говори за доста силен натиск, въпреки, че числото е под 1.3. Виждате какво става с броя на активните случаи. Прехвърлиха едно кръгло число и се насочкат към кръгло число, където първите 2 цифри са еднакви. 

Разпространението на заразата в страната е леко преобладаващо дифузно. И днес 15 области са с такова разпространение, в началото на миналата седмица бяха 11. И този показател е влошен. С две думи - вчера писах, че и тази седмица няма да е лека. Днес мисля, че на всички ви е ясно, че наистина няма да е лека.

Сподели:
Бомба x
Домашни средства срещу косопад Домашни средства срещу косопад
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това