ПРОФ. НИКОЛА ФИЛЧЕВ ПРЕД ПИК: "Разградският гризач" Прокопов е свидна рожба на Костов. Работех плътно с генерал Бойко Борисов - той спазва стриктно закона

Интервю

ПРОФ. НИКОЛА ФИЛЧЕВ ПРЕД ПИК: "Разградският гризач" Прокопов е свидна рожба на Костов. Работех плътно с генерал Бойко Борисов - той спазва стриктно закона

198326
на 27.06.2020
ПРОФ. НИКОЛА ФИЛЧЕВ ПРЕД ПИК: Разградският гризач Прокопов е свидна рожба на Костов. Работех плътно с генерал Бойко Борисов - той спазва стриктно закона

Последвайте ни в Google News Showcase

Утре съдът трябва да реши дали да осъди за ощетяване на държавата с над 20 милиона лева бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и олигарха Иво Прокопиев. 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

В свое разследване, а и в множество публикации, агенция ПИК е разкривала истината за Иво Прокопиев - как от обикновено разградско момче се превръща в милиардер. Ето и мнението по темата на проф. Никола Филчев, един от безспорните бивши главни прокурори на България.

- Проф. Филчев, делото срещу олигарха Иво Прокопиев и неговите другари - министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, върна лентата назад и постави отново въпроса - как възникна олигархията в България?

- Олигархията възникна и се разви в резултат на приватизацията, извършена от Костов. Първите олигарси бяха създадени от Костов и отгледани от управниците след него – Кобурга и други подобни.

При управлението на Костов (1997 г. – 2001 г.) беше приватизирано държавно имущество за тридесет милиарда долара, а срещу него държавата получи реално едва три милиарда долара.

В резултат на мафиотската приватизация България се превърна в най-бедната страна в Европейския съюз. Населението силно обедня. Настъпи дълбока класова диференциация на обществото на бедни и богати. Държавните активи попаднаха у новобогаташи, които не можеха да ги управляват. Престъпната приватизация създаде добра хранителна среда за организираната престъпност.

Затова управлението на Костов е катастрофа за България. Неговата приватизация се превърна в разбойническо разграбване на държавното имущество от съпартийци и ортаци.
Криминалната приватизация на държавата, извършена от Костов по заповед на господарите, остави много поколения българи без бъдеще и без надежди. България се превърна в най-бедната, най-болната и най-необразованата страна в Европа. Заради криминалната приватизация днес няма пари за заплати, за пенсии, за здравеопазване, за образование и т.н.

Българският преход доведе до опустошаване на страната ни - както на икономиката, така и на духовната сфера. Пагубни са промените в здравеопазването, образованието, социалното дело (заплати, пенсии) и демографията. Една трета от българите избягаха в чужбина. Небивал е упадъкът на обществения морал и изобщо на духовността. Гражданите масово нарушават закона, а корупцията взе застрашителни размери. Една от най-опасните последици е бурният ръст на организираната престъпност.

- Често и в предишни интервюта съм ви питала, но въпросът винаги е актуален, както и с днешна дата - какво направихте Вие като главен прокурор от 1999 г. до 2006 г., за да се търси отговорност на виновните за престъпната приватизация?

- Премиерът Костов и подчиненият му държавен апарат по всякакъв начин пречеха на прокуратурата да търси отговорност от виновните за разграбването на държавата. И това е обяснимо. Не може да се очаква Костов сам да се предаде на прокуратурата и да влезе в затвора.

В подкрепа на казаното ще посоча няколко факта.

Първо, когато стана премиер, Костов веднага промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки, които увреждат държавния интерес (1997 г.). По такъв начин държавата остана без защита пред разбойническите набези на костовистите.

Второ, още като започнах работа, влязох в конфликт с Костов, при който ясно му заявих: „Прокуратурата служи на държавата, а не на твоите крадливи съпартийци“.

Тогава той директно се опита да ликвидира прокуратурата. Заяви, че ако продължаваме да се занимаваме с приватизацията, той ще превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет, т.е. в подчинен нему административен орган. И не само го каза, а предприе и конкретни стъпки, за да осъществи намеренията си.

А какво аз му отговорих, не е за казване.

За да запазя прокуратурата, се принудих да поискам тълкуване от Конституционния съд на разпоредбата на чл. 158, т. 3 от Конституцията и отговор на въпроса, кой е компетентен да промени конституционния модел на държавата („формата на държавно управление“) – Обикновено или Велико народно събрание.

Конституционният съд възприе моето становище, че конституционният модел на държавата, т.е. установените от Конституцията органи на държавна (законодателна, изпълнителна и съдебна) власт и връзките, взаимоотношенията между тези органи може да се променят само от Велико народно събрание (решение № 3 от 2003 г. на КС).

- Кажете по-конкретно, каква е ролята на Костов за създаването на олигарха Иво Прокопиев.

- Олигархът Прокопов, по-известен като „разградския гризач“, е свидна рожба на Костов.

Ще посоча отново един „дребен“ случай, който е твърде показателен за „държавника“ Костов и за обстановката, при която работеше тогава прокуратурата.

В рамките на предварителна проверка за приватизацията на „Каолин“ прокуратурата призова на разпит като свидетел народния представител от Разград Никола Николов - ортак на Прокопов и директор на „Агнешките главички“.

Тогава Костов скочи и нададе ужасен рев като сибирска мечка. Той беше „началникът на България“ - премиер и лидер на управляващата партия СДС. Той контролираше парламента. Той контролираше олигарсите и медиите. Той не можеше да допусне такова своеволие на прокуратурата и такава обида към неговата царска особа.

Затова Костов свика екстрено съвещание на политическото ръководство на СДС и то излезе с декларация, която Костов прочете по телевизията. Тя гласи: „Ръководството на СДС подкрепя нашата приватизация и застава зад всеки един от нашите приватизатори, в т. ч. и Н. Николов. Прокуратурата да завърши час по-скоро своята „голяма“ проверка, защото в противен случай тя се нарежда до нашия политически противник БСП“.

За да защити свидната си рожба Прокопов и приватизацията на „Каолин“, Костов мобилизира цялата държавна машина срещу прокуратурата – правителството, МВР, парламента, управляващата партия, медиите, олигарсите. Той впрегна целият си властови, политически и финансов ресурс, за да попречи на прокуратурата да търси отговорност от Прокопов за приватизацията на „Каолин“. Искаше още в зародиш да смачка усилията на прокуратурата за законност.

Тогава никой (нито държавник, нито политик, нито медия) не реагира, че премиерът Костов грубо нарушава разделението на властите и погазва независимостта на съдебната власт. Всички, които днес редят благи приказки за демокрация, тогава приемаха за нормално премиерът Костов „да издърпа ушите“ на главния прокурор Филчев и да скастри прокуратурата, че защитава обществения интерес, и се меси в приватизацията.

Въпреки това през 2002 г. прокуратурата даде на съд Прокопов за незаконната приватизация на „Каолин“. Четири години Прокопов отлага делото в Разград. След като напуснах, – през пролетта на 2006 г., прокурорката Елена Хаджидимитрова оттегли обвинението срещу Прокопов пред съда. Предполагам - добре мотивирана от червенобузестия.

- Сравнете положението на прокуратурата при управлението на Костов и управлението на Борисов.

- Днес, при управлението на премиера Борисов, прокуратурата постоянно вика на разпит активисти на управляващата партия, повдига им обвинения и ги предава на съд. Някои са дори осъдени. Но Борисов не заплашва съда и прокуратурата, не се заканва, че ще измени конституцията и законите, за да им отнеме правомощията, или че ще извади прокуратурата от съдебната власт.

Премиерът Борисов не използва специалните служби, за да контролира главния прокурор, каквато беше практиката при Костов по мое време.

Днес служители на специалните служби не получават мръсни поръчки – да подслушват и следят главния прокурор, каквато беше практиката, когато Националната служба за сигурност се ръководеше от гнома Атанас Атанасов.

И след това НСС разработваше същите тези подслушвачи, за да ги държи в зависимост и да не проговорят. Днес няма, както тогава, незаконни разработки „Гризачи“ и „Хамстери“. Целта на тези разработки бе да се държат подслушвачите „за гушата“ и ако проговорят - да им запушат устата. Всичко това го няма днес. Защото ги няма Иван Костов и Атанас Атанасов в управлението.

Главният секретар на МВР генерал Борисов се отнасяше с респект към съда и прокуратурата и спазваше стриктно закона. Това го твърдя като главен прокурор, който в продължение на четири години е работил всекидневно с главния секретар на МВР Борисов.

Въпреки съпротивата на премиера Костов и липсата на правомощия, прокуратурата тогава даде на съд хиляди приватизатори за престъпления, извършени при приватизацията на държавното имущество. Само през 2002 г. прокуратурата образува 1577 дела за престъпления по служба, свързани с приватизацията и предаде виновните на съд.

Но Върховният касационен съд тогава се ръководеше от печално известния адвокат Иван Григоров, който публично заяви „Аз съм костовист“. Затова Костов го инсталира за председател на Върховния съд. Григоров положи много усилия, за да провали обвиненията на прокуратурата и да оправдае виновните разбойници приватизатори, които са също „костовисти“. Много дела бяха отложени неоснователно и решени „правилно“ след като напуснах прокуратурата.

- Какво е Вашето мнение за управлението на Костов, ако може да го обобщите кратко?

- Костов разруши промишлеността и селското стопанство - заводите, предприятията, селата и т.н. Но изгради едно отлично работещо предприятие – системата за контрол върху личния живот на хората чрез следене, наблюдение, подслушване и т. н.

И също за оклеветяване на тези хора – политически опоненти и държавни служители, които отказват да му прислужват.

Костов тури за началник на това предприятие помощник-локомотивния машинист Атанас Атанасов, по известен като Гнома. Произведе го за генерал и го сложи начело на Държавна сигурност да мърсува и клевети. Гнома сигурно не е забравил, че преди време имаше много сериозни данни, че съпругата на Атанасов (която живее в САЩ с децата му), има сметка за 7 седем милиона долара.

Заедно с още една госпожа на име Елена. И чужди и наши служби потвърдиха тези данни. Атанасов обаче се опитва да го играе „пазител на морала“. Но това е моралът на командира на разбойниците приватизатори Костов и неговото червенобузесто създание от Разградско.

В заключение: през 1997 г. – 2001 г. Костов се опита да изгради в България тоталитарна държава. В тоталитарната държава няма реално разделение на властите. - Законодателната, изпълнителната и съдебната власт са подчинени на управляващата партия и нейния водач. Индивидуалните права и свободи на гражданите са ограничени максимално. Управляващата партия и водачът й контролират централно стопанския живот. Всичко това го имаше при управлението на счетоводителя Костов и не бива да се повтаря.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ПИК TV! ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Депутати се ритаха в кулоарите. Искрен Митов: Грозни сцени и глупост (ВИДЕО) ПИК TV! ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Депутати се ритаха в кулоарите. Искрен Митов: Грозни сцени и глупост (ВИДЕО)
ново
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК