Вход
София
Времето в София 22 o C

Проф. Огнян Герджиков пред ПИК: Приветствам действията на Иван Гешев - приватизацията трябва да се осветли и да се понесе поне морална отговорност пред обществото

Проф. Огнян Герджиков пред ПИК: Приветствам действията на Иван Гешев - приватизацията трябва да се осветли и да се понесе поне морална отговорност пред обществото

на 12.02.2020
92812
0
Проф. Огнян Герджиков пред ПИК: Приветствам действията на Иван Гешев - приватизацията трябва да се осветли и да се понесе поне морална отговорност пред обществото

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да направи пълна проверка на всички приватизационни сделки извършвани у нас, както и за това какво се е случило с предприятията след тяхното приватизиране.

Новината буквално взриви държавата, а в този момент не един и двама треперят за съдбата си. По горещата тема потърсихме един от най-добрите юристи в България, бивш служебен премиер и председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Ето какво сподели той пред ПИК: 

- Проф. Герджиков, днес главният прокурор Иван Гешев е наредил на ДАНС да направи пълна проверка на всички приватизационни сделки. Смятате ли че е възможно да се изровят всички документи свързани със сделките?

- Теоритично е възможно да се извади документацията. От там насетне аз съм малко песимист дали ще може да има наказателно преследване, защото вероятно за част от тези сделки, за които се предполага, че не са по закона и има престъпление, с оглед на давността. Тя е различна, но това е нещото, което може да спре наказателно преследване.

Но поне да бъдат огласени, за да се знае, че някои от тези приватизационни сделки не са били съгласно закона.

- Друга част от проверката ще има за задача да установи какво се е случило с тези предприятия след тяхното приватизиране. Възможно ли е там да се търси наказателна отговорност под някаква форма и възможно ли е да промени законът, за да отпадне тази давност?

- Законът може да се промени, за да важи занапред, но за заварените случаи назад не може. Това са принципи в правото, които ако тръгнем да нарушаваме, значи трябва да си махнем от Конституцията, че сме правова държава.

- В такъв случай възможно ли е при установяване на безстопанственост след приватизация, каквито примери има много, да се търси отговорност?

- Теоритично може, но всеки конкретен случай е сам за себе си. Така общо и генерално няма да се отговори. Трябва да се изследва според доказателствата, които биха могли да се съберат.

- И все пак, проф. Герджиков, какъв според вас ще е ефектът от огласяването на тази информация?

- Не е лошо да се осветли този период в прехода, в който има много тъмни страни и да се направи публично достояние. Защото това ще има възпитателен ефект, превантивен ефект, да се знае, че ние сме преминали през един такъв период на разграбване на държавно имущество по незаконен начин.

Това ще подейства занапред такива неща да не се случват, което не е никак малко.

- А не трябва ли тези, които ще бъдат посочени като "грабители" на държавата да понесат и морална отговорност, ако не може наказателна?

- Моралната отговорност ще я понесат при всички случаи, защото върху тях ще се сложи едно клеймо и в обществото ще има един негативен образ. Това също е от огромно значение и смятам, че това е добро. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 21599
архив

Разговор между току-що запознали се блондинки: 
- Какво ще правиш в неделя? 
- Отивам в затвора. 
- В затвора ли? Какво си направила!? 
- Нищо. Просто ще прекарам неделята в семеен кръг.

няма нови новини
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
сега
2630
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов твърд: И аз искам оставката на Радев, но в демокрацията това се решава на избори. Виждате какво става с протестите в САЩ, Израел и Германия, но аз не искам никой да пострада (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Физици разгадаха защо се износват остриетата
x