Проф. Пламен Киров: Изборите 2 в 1 могат да доведат до ситуацията "Любимец 15/15/“. Радев можеше да повлияе, но не го направи

ТОП 2

Проф. Пламен Киров: Изборите 2 в 1 могат да доведат до ситуацията "Любимец 15/15/“. Радев можеше да повлияе, но не го направи

25727
на 15.09.2021
Проф. Пламен Киров: Изборите 2 в 1 могат да доведат до ситуацията Любимец 15/15/“. Радев можеше да повлияе, но не го направи
Автор:   ПИК

Казва се, че законът е разум, породен от страстите – при нас обикновено е обратното. Да очаквате нещо от нищо е най-популярната формула на надеждата. Това заяви бившият конституционен съдия и член на КЗК проф. Пламен Киров. Киров даде пример – след като един парламент тръгва да работи с процедурни хватки, нищо добро не се очертава. Как се очаква да се вземат добри решения, когато хората не си говорят и не искат да си говорят, попита той пред БНТ. 

препоръчано

Количествените натрупвания не винаги водят до качествени изменения – така Киров коментира защо при толкова много юристи в 46-тото Народно събрание не беше намерен достатъчно точен език, за да има съгласие. При нас изключенията се превръщат в практика – трябва политиците да си извлекат поука за следващия парламент, убеден е Киров. И даде пример – захванаха се на първо място със Закона за НСО – това ли е големият проблем на държавата сега, кой ще охранява НСО?!

Конституцията не е инструкция. Ако някой си мисли, че в Конституцията ще намерите отговор за всички хипотези... Конституцията не се занимава с процедури, затова има правилник (за организация на дейност) – така Киров коментира многото сблъсъци и проблеми по работата на отиващия си парламент. Колективната отговорност е маска на персоналната безотговорност, припомни професорът.

Киров разкритикува и формулата на избори „2 в 1” – според него, ако няма активна информационна кампания, може да се стигне до ситуация „Любимец 15/15”, защото ще се гласува хем за парламентарни, хем за президентски избори. Става въпрос за ситуацията, при която Момчил Неков от БСП влезе в Европарламента преди време – тогава той беше под номер 15 в бюлетината, но и самата бюлетина за БСП беше с този номер и масово имаше преференции за Неков.

Киров е убеден, че Румен Радев е можел да повлияе на формулата „2 в 1” с времето за прекратяване на мандата на парламента, но не го е направил.

Сподели:
Бомба x
Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат Екогласност: Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат "Екогласност": Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 303
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това