Проф. Пламен Киров предупреди служебното правителство: Не публикувайте разширени списъци

Акценти

Проф. Пламен Киров предупреди служебното правителство: Не публикувайте разширени списъци

84413
на 09.06.2021
Проф. Пламен Киров предупреди служебното правителство: Не публикувайте разширени списъци
Автор:   ПИК

Професорът по конституционно право Пламен Киров коментира пред Нова тв санкциите срещу трима българи от САЩ по закона "Магнитски" и хипотезата, че служебното правителство може да публикува разширен черен списък с фирми и физически лица, които евентуално са свързани със санкционираните българи.

препоръчано

"Министерски съвет трябва да вземе някакви мерки, за да не пострадат държавни фирми и държавни институции", обясни той, но добави: "Създавайки обаче такъв черен списък и оповестявайки го, МС би нарушил права и интереси на някои физически и юридически лица според Конституцията."

"Публикуването на такива черни списъци, не на този от САЩ, който вече е явен, а при публикуването на един допълнителен списък за евентуални свързани лица, влизаме в една много сложна и тънка материя, където е възможно да бъдат нарушени техните права и интереси", предупреди експертът по конституционно право.

"Банките вече са взели мерки. Те действат бързо и ефективно и вече са закрили позициите на въпросните лица от списъка или просто не извършват плащания, свързани с тези лица", категоричен е проф. Киров.

"Правителството не би следвало да публикува такива списъци, а би следвало да предупреди нашите държавни юридически лица и фирмите, които са собственост на общини. Защото можем да засегнем неправомерно интересите на тези субекти", каза още той и заключи: "Ако излезе този черен разширен списък, може да последва лавина от дела срещу България за нарушаване на интереси и права и тогава бюджетът ще плаща."

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 130
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това