Проф. Пламен Киров разби пред ПИК TV мераците на Крум Зарков за закона за главния прокурор (ВИДЕО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

Проф. Пламен Киров разби пред ПИК TV мераците на Крум Зарков за закона за главния прокурор (ВИДЕО)

158831
на 18.03.2023
Проф. Пламен Киров разби пред ПИК TV мераците на Крум Зарков за закона за главния прокурор (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Много може да се говори за видео наблюдението на изборите и за начина, по който се въвежда. Разбира се, по стар български обичай, той е на принципа "дайте да дадем' в последния момент, без необходимата подготовка, както чисто материална, така и организационна и образователна, що се отнася до членовете на СИК. При нас винаги така се получава. Самото видео-наблюдение, като решение на законодателя, е гаранция, че бюлетините ще бъдат преброени правилно без да се манипулира изборният резултат при определянето на действителните, недействителните бюлетини и при отчитането на всеки глас, подаден за съответна политическа партия или листа и съответно всяка преференция. Така коментира специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров пред ПИК ТV въведеното видео наблюдение на изборите. 

препоръчано

По думите му такова видео наблюдение се провежда и в други държави, като е важно да се подчертае, че става дума само за наблюдение на процеса по преброяване на резултатите и оформянето на изборните книжа, след като изборният ден е приключил. Той е категоричен, че не става дума за видео-наблюдение на процеса на гласуване на избирателите в хода на изборния ден. 

"Това не е единствената гаранция за честността на изборите и за това, ако някъде не сработи това видео-наблюдение и това най-вероятно ще се случи при толкова много секции в страната е вероятно да се получи засечка. Затова то не е единствената гаранция за честността на вота. Освен това, срещу всяко нововъведение, ние започваме да търсим някакви проблеми, които може да не са в самата технология, а да са чисто организационни", допълни проф. Киров. 

По думите му гаранцията, че вотът на гражданите няма да се записва от тези устройства, се гарантира от изборния кодекс, който предвижда наблюдатели от всяка партия на процеса. Според него тези наблюдатели са гаранти, че няма да се допуснат нарушения в този процес. 

"Разяснителната кампания на ЦИК не беше масова и открита, за да могат самите избиратели да разберат, че тук не става въпрос за проследяване на начина, по който те гласуват или не гласуват. Всъщност, че става въпрос за контрол върху работата на секционните избирателни комисии. Липсата на обяснение и на информираност на избирателите може да ни изиграе лоша шега. Още повече, че някои политически субекти, говорейки по темата, манипулират общественото съзнание", категоричен е Пламен Киров.

По темата за така наречената правосъдна система и закона, изготвен от правосъдния министър Крум Зарков, конституционалистът е озадачен от подхода, който се използва от служебното правителство и в частност от правосъдния министър. Експертът по конституционно право изрази почуда от думите на правосъдния министър Зарков, който заявява: "дайте да го приемем, пък, ако има спорове за неговата конституционна съобразност, то Конституционният съд ще се произнесе."

"Вярно е, че всеки закон може да бъде оспорен пред Конституционния съд стига да има инициатива от субект с право на сезиране. В нашата конституционна система няма срок, в който това право да се погасява. Един закон може да е действал 3-4 години и някой да се усъмни за противоконституционността на някой текст и да сезира Конституционния съд. Струва ми се, че този подход не е добър. Не може да имаш съмнения за конституционността на някои текстове и да внасяш такъв закон в парламента. Има достатъчно добри специалисти по конституционно право и хора с изтекъл мандат като конституционни съдии и би могло да се направи една обществена експертиза на тези текстове които пораждат съмнения", категоричен е Киров.

По думите му, за да се придържаме към стандартите на правовата държава не би трябвало да се внасят законопроекти, за които има съмнения, че са в разрез с Конституцията. Според него има много лоши примери в миналото, когато са внасяни такива закони.

"Преди време беше вбесен закон за държавната администрация, в който бяха принудени държавните служители да попълват декларация за политическа принадлежност и убеждения. Макар и част от този закон да беше обявен за противоконституционен в частта свързана с въпросните декларации накараха държавните служители да попълнят такива декларации. Уволниха когото трябва и след 3 месеца конституционният съд каза "текстовете са противоконституционни", но, както се казва, в случая да цитирам Гиньо Ганев, светла му памет, "битият бит, а продължението не винаги е приятно за всеки". Следователно, ако се приеме един противоконституционен текст и той произведе своя правен ефект, впоследствие, когато Конституционният съд се произнесе и го обяви за противоконституционен, то в общия случай противоконституционноста действа за напред и закона не действа за напред. Ако той е произвел правния си ефект, тогава думите на Гиньо Ганев стават много актуални", допълни проф. Киров.

По темата за обявения и отречен в последствие "фалит на държавата" от  служебния финансов министър, Пламен Киров е на мнение, че трябва да се върнем към бюджетната стабилност. Той е категоричен, че след 2001 и до преди 2 години се наблюдавал такава бюджетна стабилност.

"Дори покрай финансовата криза 2008-2009 г., държавата и държавните финанси стояха стабилно. Ние трябва да се върнем към тази стабилност, а не да позволим на волунтаристичния подход на някои бивши министри на финансите да не им споменавам имената, че сме в предизборна кампания, които ни обясняваха, че няма нищо лошо в това да се харчи, да се харчи повече, отколкото имаш като приход. Това ни вкара в ситуацията на един дефицит който е над 3,5%. Това по мерките и теглилките на Европейската комисия и това което сме поели като ангажимент ни приближава до така наречения свръх-дефицит", заключи проф. Пламен Киров. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Марсоходът Пърсивиърънс улови движение на сребристи облаци на Марс (ВИДЕО) Марсоходът "Пърсивиърънс" улови движение на сребристи облаци на Марс (ВИДЕО)
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът Васил Тончев с топ анализ: Може ли ПП-ДБ да изместят ГЕРБ от първото място? Ето какви са шансовете на Български възход и Левицата за влизане в парламента (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Социологът Васил Тончев с топ анализ: Може ли ПП-ДБ да изместят ГЕРБ от първото място? Ето какви са шансовете на "Български възход" и "Левицата" за влизане в парламента (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК