Проф. Румяна Коларова за делото на Нинова срещу доц. Буруджиева: Търси консолидация на ядрото на БСП

Акценти

Проф. Румяна Коларова за делото на Нинова срещу доц. Буруджиева: Търси консолидация на ядрото на БСП

62894
на 21.02.2021
Проф. Румяна Коларова за делото на Нинова срещу доц. Буруджиева: Търси консолидация на ядрото на БСП
Автор:   ПИК

Броени седмици преди изборите Корнелия Нинова заведе дела срещу журналист и политолог. Под прицела на председателя на БСП първо попадна Калина Андролова, която съобщи, че Нинова е завела дело срещу нея заради критични статуси, публикувани в профила ѝ във Фейсбук, а като компенсация иска 12 хиляди евро. Преди дни лидерът на БСП е завела гражданско дело и срещу политолога доц. Татяна Буруджиева заради интервю пред „ПловдивПрес“ от 19 юни 2019 година. Дела срещу медии не са рядкост, но случаят, в който политик съди политически анализатор за мнението му, е безпрецедентен.

препоръчано

"Когато става дума за дела, които се водят срещу политолози, мисля, че това не е в сферата на личните отношения, защото отношенията между доц. Буруджиева и Корнелия Нинова не са отношения между две съседки или отношения между две приятелки, или дори, ако щете, отношения между двама души, които са враждебно настроени един към друг. Корнелия Нинова е политически лидер, а Татяна Буруджиева е политолог, така че отношенията между тях са отношения между политически анализатор и активен политик. От тази гледна точка, когато се търси съдебно решение на някакъв вид спор или конфликт, това безспорно е в публичната сфера и поставя въпроса за публичната роля на политологията и на политолозите като професионална общност и техните отношения с политиците, които винаги и неизбежно са обект на политологичен анализ", отбелязва Румяна Коларова пред "Трибюн".

Според нея не е случайно, че точно сега преди изборите лидерката на БСП завежда дела срещу доц. Буруджиева и Калина Андролова: "Не е случайно не само времето, но също така не са случайни регионалните медии, в които са публикувани двете интервюта на доц. Буруджиева, заради които е заведен съдебния иск. Ясно е, че Пловдив е голям залог в политическата стратегия на БСП и най-вече в лидерската стратегия на г-жа Нинова. Затова е логично тя да използва всички възможни средства, за да наложи доминиращата си позиция както в рамките на партията, така и сред обществеността, сред гражданите – симпатизанти и активни гласоподаватели, които четат регионалните пловдивски медии".

Според Румяна Коларова с тези свои стъпки Нинова може както да спечели, така и много да загуби. "Това е пределно ясно. Според мен, предприемайки този ход, тя и експертите, с които се съветва, са преценили, че ползите ще бъдат повече от загубите, т.е. дори и да загуби делото медийното внимание ще е в нейна полза. Мисля, че преди всичко Нинова търси печалба в рамките на партията, надява се да се увеличи подкрепата и одобрението за нея не само сред партийните членове и активисти, а и сред партийните симпатизанти. Делото срещу доц. Буруджиева е акт, който е насочен именно към тази общност. Рисковете от загуба на престиж, одобрение и доверие са по-скоро сред възможната периферия на БСП и съответно сред останалите политически активни граждани и организации. Така че, това е ход, с който Нинова търси някакъв вид вътрешнопартийна консолидация", заявява Румяна Коларова.

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 318
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това