Вход
София
Времето в София 28 o C

Проф. Тодор Кантарджиев пред ПИК: Коронавирусът си отива, но мерките са важни, за да не внесем нова вълна от чужбина. На морето е безопасно - стойте на открито и на слънце

Проф. Тодор Кантарджиев пред ПИК: Коронавирусът си отива, но мерките са важни, за да не внесем нова вълна от чужбина. На морето е безопасно - стойте на открито и на слънце

на 31.05.2020
45780
0
Проф. Тодор Кантарджиев пред ПИК: Коронавирусът си отива, но мерките са важни, за да не внесем нова вълна от чужбина. На морето е безопасно - стойте на открито и на слънце

Вече близо седмица Националният оперативен щаб за борба с коронавируса съобщава оптимистични данни за разпространението на инфекцията у нас. След двумесечното извънредно положение, страховете ни и последвалото облекчаване на карантинните мерки, когато започваме да се връщаме към нормалния живот, трябва ли да продължим да се пазим толкова стриктно, колкото и досега? Да стягаме ли багажа за почивка на море и да се боим ли от чуждестранните туристи? Да се надяваме ли, че до есента вече ще има лечение и ваксина срещу коронавируса и че втората вълна на заразата, за която много специалисти говорят, ще ни подмине?

Обърнахме се на прага на жадуваната почивка на брега към члена на Щаба и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев с тези въпроси.

Ето какво отговори той пред ПИК:

- Проф. Кандарджиев, няколко поредни дни Националният оперативен щаб съобщава доста оптимистични данни за разпространението на инфекцията у нас. Това тенденция ли е или моментно състояние?

- Изчислихме т.н. 14-дневна комулативна заболяемост, за  да се характеризираме, видяхме и колко сме увеличили времето на удвояване на заболелите. И най-важното - изчислихме т.н. коефициент на предаване на вируса.  В момента ефективното репродуктивно число е 0,8, т.е. 1 човек заразява 0,8 души, като в началото започнахме с 1 човек, който заразяваше 3,5 души. А 14-дневната комулативна заболяемост е 5,5 на 100 000 души, т.е., намаляла е повече от три пъти.

А фактът, че за 29 май сме изследвали 1353 проби, сред които сме открили само 14 нови случая, опровергава твърденията, че колкото повече хора изследваме, толкова повече случаи ще откриваме. Това не е така. Данните сочат, че епидемията затихва.

- При такова положение можем ли да кажем, че коронавирусът си отива?

- Можем да кажем, че коронавирусът си отива, но някои неща трябва да се спазват. Навиците, които придоби народът и благодарение на неговата дисциплина и разбиране, благодарение на които имаме такива хубави резултати, е добре да продължават.

В закрити помещения, когато отиваме в хол или магазин, е хубаво да имаме нещо на лицето си като маска. Добре е, когато се срещаме с хора, винаги да сме навън, да сме в добро настроение и да говорим на метър, метър и нещо като оптимално разстояние, от което не можем да се заразим. И да не се събираме в закрити помещения с много хора, с които да прекарваме дълго време.

- Но тъй като лечение и ваксина за коронавируса още не открита, на какво се дължи този спад?

- Този спад се дължи, първо, на навременните мерки. От друга страна, нямаше да има възможност 120-130 000 души да ги поставим в карантина. Карантината реши въпроса на България. За тази цел да благодарим първо на РЗИ, че още го има. И, второ, на полицията, защото си вършеше идеално работата.

Другото, на което се дължат хубавите мерки, е, че още през март и април всички, които се върнаха от заразени държави и внесоха инфекцията в нашата страна, можеха да се появят много огнища, ако тези хора не бяха поставени под карантина. Това е благодарение на граничната полиция и работата, която се свърши, за да се контролират тези хора.

Това, че в момента случаите намаляват, се дължи на няколко неща. Първо, че рано хванахме домовете за стари хора. Бяха извършени десетки хиляди изследвания с PCR на персонала в тези домове. Първо, на хората, които са били някъде в болница и се върнаха в старческия дом и почти всички, ползващи услугата, както и персонала.

Второто нещо, което направихме, това е, че не допуснахме много болници едновременно да парализират с много случаи, защото най-важното е първите болни, ако се хванат от медицинския персонал, веднага да се изолират.

Защото у нас проблемът е такъв, че лекарите, особено в провинцията, не са достатъчно заплатени и те отиват да работят другаде. Няма да казвам къде, защото сега е епидемия и не коментирам такива неща. но лекарите работят едновременно в болница, в ДКЦ, а много често и в Спешна помощ или в старчески дом. Повечето лекари и сестри работят по тази схема. Това можеше да породи големия проблем. Слава богу, че това го хванахме.

Слава богу, че рано хванахме два големи срива в промишлени предприятия - шивашкото предприятие "Мизия" и заводът за резервни части в Пазарджик. Това се определи рано и с гордост можем да кажем, че нито едно промишлено предприятие у нас не беше спряно заради коронавируса в България. И ако има някакви икономически неудачи и сътресения, това е, защото не работи европейската икономика и не работеше индустрията на Китай през пролетта.

- Но вече се почувствахме по-сигурни и ни замириса на море. Уместно ли е да се стягаме за почивка там?

- Замириса ни на море. Може да замирише хубаво, първо, ако има контрол над тези, които идват от други държави, да не внесат нещо.

- Как ще има контрол, като няма карантина?

- Има карантина за държавите, които имат силно разпространение на коронавирус. Забелязахте ли преди три дни как ги хванахме петимата руснаци, които строят газопровода? Ако не ги бяхме хванали знаете ли какво щеше да стане? Но те поне са лесни за карантина - водка и няма излизане.

- Само че ще идват туристи от Турция, от Гърция, от Италия, където положението беше изключително тежко, от Германия. Тях няма да ги слагаме под карантина, ако са от Европейския съюз?

- В този случай важното са мерките по хотелите - да не се направи така, че да няма струпване на хора. Храненето трябва да се извършва от 11.00 до 15.30 часа, а не от 12.00 до 14.30 часа, за да няма струпване в столовата. И принципът е - винаги на открито. Каквото може, да се прави на открито, защото вероятността за заразяване на открито е много малка.

В градският транспорт да се внимава всички да носят маски и прозорците винаги да са отворени.

- През лятото това е лесно. Но идва есента, децата ще трябва да тръгнат на училище. Тогава какво ще правим, какво да очакваме?

- Вие говорите за най-големите ми страхове. Ако през лятото благодарение на топлото и хубаво време успеем и на приятното слънце, което е най-големият дезинфектант на градската среда, успеем да ликвидираме корона вируса и не допуснем внос през лятото, през есента само ще внимаваме за внос от чужбина.

Но дотогава на морето всеки да си носи дезинфектант или тоалетни кърпички в джоба. Винаги, когато може, да си мие ръцете, защото с дезинфектант кожата се уврежда. И да спазва отстояние на плажа. водата е абсолютно безопасна за коронавируси.

- А вие какъв пример ще дадете - ще отидете ли на море?

- Чакам само да ме пуснат и ще отида на много дълго море. Даже с кучето. Защото, ако се грижим за котките и за кучетата като за членове на семейства, те не представляват опасност за коронавируси. Не може кой където е прочел нещо да приказва глупости. Защото аз, за да кажа нещо, трябва да съм го прочел от авторитетен източник. Освен това трябва да съм го обсъдил с моите вирусолози.

Рада (Радка Аргирова - бел. р.) била недоволна от развитието на Центъра. Откакто аз съм директор - няма и 8 години, направих 2-ма професори, 5-ма доценти, 7 главни асистенти, защитени са 2 големи докторски и 11 малки докторски степени по вирусология. Това не е неразвитие на научния проблем вирусология.

- В такъв случай имате ли надежда, че самите ние или някъде по света до есента ще можем да решим поне медикаментозно проблема с коронавируса?

- Това е най-оптимистичния ми вариант - да стане през есента. Но принципът ми в живота е, ако се плашиш от епидемия, готви се за епидемия, за да не дойде. Ако искаш мир, готви се за война.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого подкрепяте в конфликта Борисов - Радев?
Общо гласували: 305
архив

- Какво е 90-60-90?
- Каране в града покрай полицаи.

няма нови новини
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
сега
2477
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с митрополит Николай в Пловдив: Без Господа нищо не може да се направи! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Шестте зодии, които бързат да създадат връзка
x