Птичи грип е открит за първи път край бреговете на Антарктида

СВЕТЪТ ДНЕС

Птичи грип е открит за първи път край бреговете на Антарктида

6686
на 25.10.2023
Птичи грип е открит за първи път край бреговете на Антарктида
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Основният вирус на птичия грип е открит за първи път край бреговете на Антарктида, което представлява нов риск за някои местни видове, като например пингвините, съобщиха британски изследователи, цитирани от АФП. 

препоръчано

Засега наличието на вируса на птичия грип с висока патогенност (HPAI) е потвърдено при  антарктически морелетници (скуа) - вид морски птици, според прессъобщение, публикувано  от Британската антарктическа служба (BAS), към която са прикрепени британските изследователи, работещи в този регион.
       
Съобщение идва в момент, когато светът е засегнат от най-тежката епидемия от птичи грип в историята, подхранвана от този вирус, за който много експерти се опасяваха, че в крайна сметка ще достигне до антарктическия континент.

Антарктида е централно място за размножаване на много видове птици, което би могло да направи присъствието на вируса особено проблематично.
       
Британските изследователи са взели проби от телата на антарктически морелетници, намерени мъртви на остров Южна Джорджия в  Атлантическия океан близо до най-южната част на Южна Америка. 

В тези проби е открит вирусът на птичия грип с висока патегонност (HPAI), като изследователите предполагат, че той е пренесен от някои птици от Южна Америка. Континентът, до голяма степен пощаден от птичия грип, беше засегнат тежко от последната епидемия, която продължава вече две години, като десетки милиони домашни птици са обречени на клане.

"Наличието на вируса в Антарктида е драматична новина. Ситуацията може да се промени много бързо", казва Мишел Уили, специалистка по птичия грип в университета на Мелбърн.

Изследователите се опасяват, че вирусът в крайна сметка ще се разпространи на южния континент и ще застраши птици като пингвините, които не живеят другаде и поради това никога не са имали възможността да изградят имунитет срещу този патоген.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК