Пулмологът доц. Рада Маркова: Грипът е по-опасен за децата от COVID-19, всяка година губим между 3 и 5 от тях

Здраве

Пулмологът доц. Рада Маркова: Грипът е по-опасен за децата от COVID-19, всяка година губим между 3 и 5 от тях

21134
на 31.12.2020
Пулмологът доц. Рада Маркова: Грипът е по-опасен за децата от COVID-19, всяка година губим между 3 и 5 от тях
Автор:   ПИК

Мерките по цял свят дават резултат. Нямам представя какви мерки ще вземе правителството. Каквито и строги мерки да се взели обаче, училищата и градините останаха отворени. Има много страни, които са оставили училищата да работят. Това обяви по Би Ти Ви пулмологът доц. Рада Маркова.

препоръчано

„Това за мен е правилно. При децата протича много леко“, изтъкна тя.

"Децата в пандемията бяха прекалено много нарочени“, смята Маркова.

Според нея  всички щамове на коронавируса протичат леко при по-малките.

„Разпространението на инфекцията е по хоризонтален път – приятелски кръгова, семейства, но не и при работа с децата. Нещо, което при грип, например, е факт. За тези толкова месеци нямахме нито един човек от персонала на детските заведения, който да се инфектира от болно дете", изтъкна тя.

 „Грипната инфекция е много-по опасна за децата. Ние губим средно между 3 и 5 деца от грип всяка година“, обясни д-р Маркова.

„В детските градини, където са най-малките е по- интимно. Там има риск за персонала. В училищата се спазва по-голяма дистанция.

„Факт е, че децата нямат въпросните АЦ-рецептори на долните дихателните пътища. Хората трябва да са много спокойни. При децата не налага такова сериозно лечение. Хубавото , е че при тях не се забелязват тези проблеми при възрастните. Повече деца го изкарват почти безсимптомно“, заяви тя.

„Независимо от новият щам няма разлика от всяко едно вирусно заболяване“, допълни тя.

„Възрастните трябва да бъдат отделени от контакт  с малките. В повечето страни се направи така, че възрастните да бъдат ограничени в контактите си“, уточни до. Маркова.

„До голяма степен профилактиката и ваксинация на децата изостана. Изостана и построяването на детската  болница“, заяви тя на въпрос какво изостана заради пандемията.

Сподели:
Бомба x
Астролог: Денят е успешен само за оптимистите Астролог: Денят е успешен само за оптимистите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на живо от болницата - вижте с кого си говори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на живо от болницата - вижте с кого си говори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 200
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това