Пускат морски таксита в Бургаския залив

Региони

Пускат морски таксита в Бургаския залив

8565
на 28.08.2019
Пускат морски таксита в Бургаския залив
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Морски таксита ще свързват 5 от най-красивите и ключови дестинации в Бургаския залив. Градът ни отново дава пример, като проправя пътя за останалите общини по българското Черноморие. Добрата новина съобщиха кметът Димитър Николов, кап. Живко Петров - директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", изпълнителният директор на Пристанище - Бургас Диян Димов и министърът на транспорта Росен Желязков на кратък брифинг във фоайето на Магазия 1.

Новите транспортни връзки по вода ще свързват петте пристана на територията на община Бургас – този в кв. "Сарафово", в кв. "Крайморие", в зоната на Ченгене скеле, на остров Света Анастасия и Магазия 1 на Пристанище-Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи новината и увери, че всеки момент ще бъде готов кейовият пристан в кв. "Крайморие", а скоро започва и изграждането на новия пристан в Ченгене скеле.

„Преди седмица с решение на Министерския съвет получихме възможността да разширим и модернизираме кейовия пристан на остров Света Анастасия. Заедно с територията на Магазия 1, от която тръгва корабчето „Анастасия” до там ще имаме 5 дестинации, до които да организираме вътрешната връзка”, каза Николов.

Община Бургас в момента подготвя проект да закупи нов плавателен съд с много по-голяма скорост от сегашния кораб, който да свързва петте пристанища, съобщи градоначалникът.

"Тъй като досега това не се е случвало, ние искаме разбиране и съдействие от Министерството на транспорта и от Изпълнителна агенция "Морска администрация" за опростяване на тези процедури. В момента изискванията за тези вътрешни плавателни връзки с хидробуси са много тежки. С този вид транспорт освен, че може да се возят туристи, могат да бъдат ползвани примерно и от жител на кв. "Крайморие", който максимум за 15 минути да бъде до пристана в квартала от центъра на Бургас. Особено в летния трафик това е много по-бързо и много по-романтично”, изтъкна кметът на Бургас.

препоръчано

Кметът е категоричен, че Бургас дава старта на този тип транспортна връзка по вода, но това може да се случи не само на територията нашата община, но и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив.

 Той добави, че в същото време туристите могат да използват маршрута, който ще бъде изпълняван от общинските корабчета. „Ще дадем възможност и на частни плавателни съдове да изпълняват тези вътрешнозаливни връзки в тези 5 нови точки. Радвам се, че лично министър Росен Желязков се ангажира, защото има нужда от промяна в наредбите и разрешителния режим, за да можем ние много по-бързо да получим валидност, за да оперираме по отношение на използването на всички тези нови 5 кейови пристана. Не е необходимо да спазваме всички процедури, както изисква това едно голямо пристанище – с кодовете за безопасност, за дълбочина и останалите тежки изисквания. Искаме съдействие и се радвам, че го получаваме. На 90% сме го постигнали, остана да приключим останалите 2 пристана, да ги въведем в експлоатационна годност и кап. Живко Петров да ни съдейства да получим разрешителните, за да изпълняваме вътрешните маршрути”, каза още Димитър Николов.

Той е категоричен, че Бургас дава старта на този тип транспортна връзка по вода, но това може да се случи не само на територията нашата община, но и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив.

Корабът ще бъде с по-малко пасажерски места, но за сметка на това ще бъде два пъти по-бърз и ще се използва и в по-тежка метеорологична обстановка. От ИА „Морска администрация” ще дадат отговор какви ще бъдат техническите му характеристики.

 „Нужно е да разширим периода за плаване на тези корабчета – да започва от ранна пролет до късна есен и само зимния период да не пътуват”, каза кметът Николов, цитиран от "Флагман".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК