Путин използва и преметна Пригожин. ВИДЕО от най-горещите точки в Украйна

ВИДЕО

Путин използва и преметна Пригожин. ВИДЕО от най-горещите точки в Украйна

19333
на 23.01.2023
Путин използва и преметна Пригожин. ВИДЕО от най-горещите точки в Украйна
Автор:   ПИК

С действията си по промяна на командването на руските сили в Украйна (назначението на генерал Валерий Герасимов за командващ и понижението на генерал Сергей Суровикин в негов заместник), руският диктатор Владимир Путин явно показва, че звездата на Евгений Пригожин като руско военно острие помръква. Причината – Пригожин не успя да превземе Бахмут, който се превърна в символ за Украйна (половин година успешна защита срещу бесни атаки), а тактиката на Суровикин да осъществява масирани периодични бомбардировки не води до голям стратегически руски успех в Украйна.

препоръчано

Най-очевидният сигнал, че Путин не разчита на ЧВК "Вагнер" беше негово интервю относно Соледар – руският президент не изтъкна, че "вагнеровците" са го превзели. Именно това, както и че руското военно министерство не даде особено силно признание за действията на ЧВК Вагнер при Соледар, представляват явен удар срещу Пригожин, пише в свой анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Според ISW, най-вероятно Путин се е възползвал от ЧВК Вагнер, за да не зейне огромна дупка в руската офанзива в Донецка област, след като руските сили се изтощиха при превземането на Северодонецк и Лисичанск през юни и юли, 2022 година. Точно това военно усилие, според немалко анализатори, постави основата за успешната светкавична контраофанзива на украинската армия в Харковска област, при която в украински ръце бяха върнати Балаклея, Купянск, Изюм и Лиман и така първоначалните намерения на руснаците "да стегнат в клещи" (да формират котел) украинските сили в Донецка област чрез натиск от север (Изюм) и юг (Запорожието) пропадна. Превземането на Северодонецк и Лисичанск коства много от офанзивната мощ на руснаците, което принуди Путин да търси резерви именно в алтернативи като ЧВК Вагнер – частна армия, която заложи масово на набор на затворници, вярват от ISW.

Всичко това изглежда даде на Пригожин лъжлива в крайна сметка самоувереност, че Путин залага на него, а не на държавната руска военна структура – всъщност ЧВК Вагнер жертва много от своите сили в кървави боеве при Бахут и Соледар, докато Руската федерация провеждаше и провежда мобилизация, като вече залага на повече допълнителни тренировъчни курсове, за да може да изгради боеспособни за атака части, добавят от ISW с категорично заключение: Планът на Путин винаги е бил да използва Пригожин, докато бъде завършена трансформацията в руската армия след големия провал Украйна да бъде поставена изцяло под руски контрол досега. И обръщат внимание, че ЧВК Вагнер не е ефективна паралелна военна структува, защото все още тежкото оръжие и въздушната подкрепа при атака зависят от руското военно министерство.

Военните действия в Украйна

Позиционно настъпление под Орехов и Гуяйполе – това велико словосъчетание роди популярният руски телеграм канал Рибар за опита на руснаците да стартират офанзива в Запорожието. Всъщност, от ISW многократно досега коментират, че струпването на руски сили там е с цел да се подсилят защитните руски позиции, вероятно с цената на превземане на още някои позиции в тактическо естество. Видеокадри от различни източници обаче показват ясно как биват посрещани руските опити за атаки – те са по образец, видим отдавна при Бахмут, тоест хвърляне на колкото се може повече пехота напред, дори с цената на големи жертви.

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия отново липсва името на Клещеевка като място, което още се контролира от украинците. Видимо там ЧВК Вагнер са стигнали до южните покрайнини на селцето – видеокадри показват украински артилерийски обстрел точно на такива позиции.

Що се отнася до Бахмут, боевете в покрайнините на самия град не стихват, а пропагандният канала RT публикува кадри как руснаците обстрелват високи жилищни сгради с термобарични боеприпаси. Това оръжие се нарича още "вакуумна бомба", защото използва кислорода във въздуха, за да предизвика по-мощна експлозия и употребата му представлява своеобразно военно престъпление, макар че няма изрична забрана в международни конвенции.

Украинците обаче изобщо не жалят сили в отговор - при Бахмут особено ефективна е тактическата група "Адам", която отговаря за разузнаването и атаките с дронове срещу руски части и позиции.

В направлението при Соледар "Рибар" твърди, че руснаците са успели да превземат и Краснополевка, но руското военно министерство не го потвърждава – говори само за обстрели.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ЛЕГЕНДИ: Прокълнатата планина на тамплиерите ЛЕГЕНДИ: Прокълнатата планина на тамплиерите
ПИК TV x
САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са герберски боклуци (ШОКИРАЩО ВИДЕО) САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са "герберски боклуци" (ШОКИРАЩО ВИДЕО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК