Путин няма да участва в срещата на БРИКС в Южна Африка

Европа

Путин няма да участва в срещата на БРИКС в Южна Африка

9955
на 19.07.2023
Путин няма да участва в срещата на БРИКС в Южна Африка
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Руският президент Владимир Путин няма да вземе участие в срещата на върха на организацията БРИКС в Йоханесбург през август, обяви днес южноафриканското президентство.

препоръчано

Руският лидер беше поканен на форума на организацията, обединяваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (РЮА), който ще бъде от 22 до 24 август.

Президентството на РЮА заяви, че отсъствието на руския президент е "по взаимно съгласие" и вместо него Русия ще бъде представлявана от министъра на външните работи Сергей Лавров, предаде БТА.

Владимир Путин няма да присъства на срещата, тъй като срещу него има международна заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС). РЮА е подписала учредителния акт на съда и от нея се очаква да изпълни заповедта за арест, издадена през март по обвинение във военни престъпления заради депортирането на деца от Украйна.

От публикувано вчера становище на местен съд става ясно, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса е поискал разрешение от Международния наказателен съд да не арестува Путин, тъй като това би било равносилно на обявяване на война.

Межувременно, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга твърденията, че Русия е дала на южноафриканския президент Сирил Рамапоса да разбере, че евентуален арест на руския президент Владимир Путин по заповед на Международния наказателен съд (МНС) на срещата на върха на БРИКС ще бъде равнозначен на обявяване на война.

"Не, за това не е ставало въпрос. Никой на никого нищо не е давал да разбере. В този свят абсолютно на всички е ясно какво означава опит за посегателство срещу руския държавен глава. Ето защо нищо тук на никого не е нужно да се обяснява", каза Песков пред журналисти.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да внимават със спечелените пари, Ракът и Лъвът рискува с изневерите САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да внимават със спечелените пари, Ракът и Лъвът рискува с изневерите
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК