Вход
София
Времето в София 25 o C

ПЪЛЕН ШАШ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА: Цветан Василев в надпреварата за главен прокурор?! Приближеният му от "Боец" номинира отстранявания следовател Бойко Атанасов

ПЪЛЕН ШАШ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА: Цветан Василев в надпреварата за главен прокурор?! Приближеният му от "Боец" номинира отстранявания следовател Бойко Атанасов

на 11.07.2019
64001
9
ПЪЛЕН ШАШ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА: Цветан Василев в надпреварата за главен прокурор?! Приближеният му от "Боец" номинира отстранявания следовател Бойко Атанасов
Автор: ПИК
11.07.2019
9
64001

Участват ли обвиняеми олигарси и бизнесмени, преследвани от родното правосъдие, в избора на нов главен прокурор на България? Този въпрос шашна съдебната система след анализ на експертното издане "Правен свят", в който разкрива една от номинациите за наследник на Сотир Цацаров.

Тя е направена от организацията "Боец", чиито лидер се хвали с контактите и близките си отношения с укриващия се вече пета година от българското правосъдие подсъдим фараон Цветан Василев. Въпросното НПО, което се прочу скандално след като финансира и организира публични изяви срещу властта и правосъдието на шефа на ВКС Лозан Панов, сега се намесва без никакво правно основание и в избора на главен прокурор. Това повдига въпросът дали банкерът-беглец Цветан Василев не използва източените от КТБ милиарди, за да си назначи удобен главен прокурор?

Не по-малко скандална е и номинацията на НПО-то, близко до банкера. От там обявиха, че предлагат следователя от Столичната следствена служба Бойко Атанасов, пише изданието. Според експертите отсега е ясно, че това действие няма никаква правна стойност и до реално издигане на Атанасов, според Конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ), няма никакви изгледи да се стигне. Въвличането на името на магистрата, с активното негово (съ)участие, преследва недотам легитимни цели, а по-скоро се използва за опит за натиск върху основните действащи лица в най-важната конкурсна процедура в съдебната власт през настоящата година, коментира "Правен свят".

На въпросната "номинация" трябва да се гледа като на част от "хибриден" сценарий, с който противниците на действията на държавното обвинение се опитват да дискредитират процедурата, при това във възможно най-ранния й етап – издигането на кандидатури, правомощие което имат по трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и министърът на правосъдието.

Изданието представя и част от професионалния път на следователя от Следствения отдел при Софийската градска прокуратура (СО-СГП), за да не останат никакви съмнения доколко Атанасов притежава нужните личностни качества и професионален интегритет, за да се твърди изобщо, че следва да участва в процедурата по избор на следващия ръководител на държавното обвинение. В изминалите четири години името на Бойко Атанасов упорито бе използвано от медии, свързани или собственост на обвиняеми и подсъдими лица, за атаки срещу действията на прокуратурата по разкриването на различни престъпления на прехода, а имаше и опити следователят дори да бъде героизиран.

Бойко Йорданов Атанасов получава юридическото си образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" през 2000-та година. В периода 2002-2009 година е следовател към Столичното следствие, където има регистрирано сериозно нарушение, стигнало дори до тогавашния ВСС. През 2008 г. Атанасов прави опит да стане съдия, но не харесва назначаването си в Дулово, поради което остава на работа в Следствения отдел към СГП, където се води и до днес.

Само две години по-късно Атанасов започва да се кандидатира за всеки пост за административен ръководител в държавното обвинение на територията на столицата. През 2011 г. Атанасов иска да оглави Софийската районна прокуратура, но кадровиците единодушно избират за втори мандат Александър Налбантов. Следователят получава нула гласа.

Непосредствено след това Атанасов се впуска в продължителен маратон – за четири години кандидатства четири пъти за градски прокурор на София. Малко след като не е успял да стане районен прокурор, Атанасов пуска документи за административен ръководител и на Софийската градска прокуратура, но ВСС преизбира Николай Кокинов. След уволнението му през 2013-та година, овакантеният пост отново е атакуван от Бойко Атанасов. Следователят и този път не получава нито един глас от кадровиците – 14 от тях гласуват "против", а 8 "въздържали се". Неизбрани са и другите двама кандидати.

Следва нова процедура, на която Атанасов се кандидатира за трети път за градски прокурор. Този път получава цели пет гласа от членове на ВСС, но те далеч не са достатъчни, за да стане ръководител.

Две години и половина по-късно Атанасов за четвърти път атакува поста на градски прокурор на София. Този път, заради разделянето на ВСС на две колегии, процедурата се осъществява само от Прокурорската колегия, като Атанасов получава нула гласа в своя подкрепа.

Концепциите на кандидата и в четирите процедури, които по собственото му признание са "еднотипни", са изпълнени с негативни констатации за работата на колегите му следователи и за прокурорите от СГП. Отправят се неподплатени с доказателства твърдения за намеса в работата на държавните обвинители, говори се дори за нуждата от предприемането на законови действия от административния ръководител на СГП спрямо висшестоящите обвинители. Всъщност, общото в концепциите е, че най-малкото, което би се случило, ако случайно бяха приложени, е отдавна да се бе стигнало до ликвидиране на независимостта, а вероятно и на самата институция Софийска градска прокуратура.

Въпреки че за периода 2011-2016 г. два състава на ВСС общо пет пъти дават ясен знак на Атанасов, че няма нужните качества, за да получи ръководен пост, през 2018 г. той се кандидатира за шести път за началник в държавното обвинение. Този път иска да оглави Апелативната специализирана прокуратура, но отново получава нула гласа. За отбелязване е, че, ако като кандидат за градски прокурор следователят недоволства от контрола на горестоящите инстанции, то в концепцията му за ръководител на Апелативната спецпрокуратура Атанасов се обявява за по-голям надзор и контрол над първоинстанционната прокуратура.

Статистиката показва, че от шест участия в конкурси за началнически постове, три състава на ВСС – два с пълен брой членове (преди разделянето на две колегии) и един, съставен само от прокурори и следователи, или около 50 кадровици, поне по веднъж са гласували "против" или "въздържал се" за някоя от многобройните номинации на Атанасов. Еднократно следователят успява да получи гласовете на петима кадровици.

Няма и четири месеца след последното участие в конкурс за административен ръководител през 2018 г., Бойко Атанасов се включи и в надпреварата по избор за български представители в новосъздадената Европейска прокуратура. Самото изслушване се проведе в началото на месец февруари тази година, за което и ПИК информира подборно.

На него той претърпя поредно фиаско, защото макар в една от многобройните си биографични справки, които е прилагал при участията в конкурси, Атанасов да твърди, че владее "2-ро ниво на английския език", каквото и да означава това, при изслушването му пред седемчленната комисия следователят трудно се справя с изчитането на англоезичен текст, а при опит да направи превод окончателно капитулира. Атанасов опитва да оправдае фиаското, като коментира, че не се явил на изпит за преводач, а за прокурор. Дори и да е така, то би трябвало да е наясно, че едно от задължителните изисквания към кандидатите за служители в Европейската прокуратура е владеенето на английски език.

Освен многото участия в конкурсни процедури, за които Атанасов би трябвало да е отделял продължително време за изготвяне на необходимата документация, както и за представяне на концепциите, съчетани с множество интервюта и участия във всевъзможни (полу)политически протести и инициативи, част от които насочени пряко срещу независимостта на прокуратурата и срещу нейните действия по противодействие на организираната престъпност, криминалната приватизация и корупцията, следователят би трябвало да е изпълнявал и преките си задължения.

През годините Атанасов е провокирал образуването на множество дисциплинарни проверки срещу себе си, въпреки това атестациите му са много добри. Така се оказва, че поне формално, следователят отговаря на всички критерии за професионално изпълняващ задълженията си магистрат, а и становищата на Етичните комисии при различните състави на ВСС показват, че той притежава необходимите нравствени качества, макар публично да са известни множество случаи, в които Атанасов отправя недопустими нападки срещу колеги магистрати. Парадоксът с представящия се за "бунтар" следовател е показателен за неспособността на съдебната система да се самопрочиства, да изолира явления, при които отделен неин представител може да си позволява да говори каквото намери за добре, за когото намери за добре, без за това да му потърсена отговорност, а понякога и тъкмо обратното.

Същевременно са налице редица постановления от различни прокурори, които разкриват системно несправяне с професионалните задължения от страна на Бойко Атанасов, както и това, че вместо да подпомага работата им по приключването на досъдебните производства, той съумява да се конфронтира с обвинителите.

Така например през 2011 година Бойко Атанасов и още двама следователи са отстранени от разследване за пране на пари, тъй като "не могат да осигурят законосъобразното провеждане на разследването и приключването му в определения срок". За период от повече от една година не са извършени всички необходими огледи на иззетите по делото веществени доказателства, пише прокурорът. Оказва се, че екипът от следователи, в който влиза и Атанасов, са поискали от ръководещия разследването информация за това дали има привлечени обвиняеми лица и кои са те. Това се случва половин година след като следователите са уведомени за същото с изрично Постановление на прокурор от СГП. Това говори "най-малко за непознаване на материалите по досъдебното производство", констатира прокурорът.

По друго производство, свързано с финансово престъпление, извършено през 2004 г., разпределено за разследване на Бойко Атанасов, през 2012 г. друг прокурор от СГП констатира, че следователят не може "да осигури правилното и срочно провеждане на разследването". Обвинителят дори заключава, че наложилата се в случаи като този незаконосъобразна практика (по приключване на досъдебни производства по формален от разследващите органи начин) "не следва да бъде толерирана и допускана". Конкретните слабости по работата на следователя са описани на две страници, като дори се оказва, че "делото не е докладвано по какъвто и да е начин на наблюдаващ прокурор в период, надхвърлящ 7 месеца, през който делото фактически се е намирало при сл. Б. Атанасов".

Трети прокурор от СГП през 2011 г. отстранява Бойко Атанасов от разследване по чл. 260, ал.1 от НК, тъй като е констатирано "едногодишно бездействие" от страна на следователя. Прокурорът се чуди защо, въпреки указанията, Атанасов не е възложил провеждането на експертизи. "Не е ясно защо следователят не е изпълнил указанията за изискване на съответни документи преди назначаването на експертизи, за да може същите да са пълни и обосновани, не е посочено и какво е попречило да назначи експертизите… Накрая делото без никакви действия е изпратено с мнение за спиране като основанието, което е посочено е, че не е получено писмо за удължаване на разследването. Тук следва да се отбележи, че следователят въобще не е направил предложение за удължение на срока и не е докладвал по надлежния ред какво е извършил в продължение на една година по разследването, освен явно назначаването на съвсем несъотносима експертиза", пише още в постановлението на прокурора от СГП.

Четвърти прокурор от СГП, този път още през 2010 г., т.е. година след като Атанасов постъпва в Следствения отдел на градското обвинение, го отстранява от разследване за данъчни престъпления. "Разследването по делото не е приключено и не са изпълнени указанията дадени в постановленията на СГП от 2010г. и 2009г. Не са проведени повторни разпити на свидетелите З., В. и П. Извършените по този начин поправки от следователя не водят до отстраняване на допуснатите процесуални нарушения, тъй като не са извършени след датата на установяване на нарушенията. За втори път следовател Б. Атанасов е допуснал нарушение на закона и не е изпълнил служебните си задължения по чл. 203 ал. 1 и ал. 2 от НПК.

Предвид изложените съображения може да се направи обоснован извод, че Б. Атанасов не е в състояние да приключи разследването по делото за период около една година... Фактическата обстановка по делото не е изяснена в изискуемата от закона степен. На Б. Атанасов е указвано два пъти да вземе всички необходими мерки за успешно и срочно приключване на разследването, съответно с писма от 28.12.2009г. и 05.05.2010г. Срокът на разследване е бил продължаван два пъти. Предвид гореизложените съображения считам, че следовател Б. Атанасов не може да осигури правилно провеждане на разследването, следва да бъде отстранен от делото и да му бъде наложено административно наказание", посочва прокурорът.

През 2015 г. пети прокурор от СГП отстранява Бойко Атанасов, този път от разследване срещу организирана престъпна група, тъй като следователят "не е извършил нито едно процесуално-следствено действие или каквато и да била друга дейност, насочена към провеждане и приключване на разследването по делото".

Особено интересен се оказва казус от 2013-та година, при който шести прокурор от СГП отстранява от разследване Бойко Атанасов. Постановлението на държавния обвинител се простира на цели шест страници, вероятно защото преди това следователят е решил, че е по-добре да пише директно на главния прокурор, очаквайки, че така ще "прескочи" наблюдаващия прокурор. Действието си Атанасов обяснил с желанието да осигури "качествено приключване на досъдебното производство".

В постановлението си, с което го отстранява, държавният обвинител от СГП изнася кратка лекция на Бойко Атанасов за основополагащите принципи в НПК. Припомня му, че според чл. 203, ал. 4 от НПК задължение на разследващия орган е системно да докладва на прокурора за хода на разследването, "като обсъжда с него възможните версии и всички други въпроси от значение за законосъобразното и успешно приключване на разследването. За сведение на следовател Бойко Атанасов изрично следва да се подчертае, че посоченото задължение на разследващия орган е към прокурора, който упражнява ръководство и надзор върху разследването, а не към Главния прокурор на Република България".

Според прокурора от СГП, действието на Бойко Атанасов да изпрати материалите по досъдебното производство директно до "обвинител №1" е "в грубо нарушение на процесуалните норми - чл.203, ал.4 НПК, чл.219 НПК, и разкрива непознаването на съдържанието на разпоредбата на чл.196 НПК за правомощията на прокурора, упражняващ ръководство и надзор върху разследването, както и на разпоредбата на чл.46, ал.4 НПК за функциите на Главния прокурор".

По конкретния казус е констатирано още, че за периода февруари - юли 2013 г., единствената информация за хода на разследването, която Атанасов е подал, е искане за удължаване на разследването, но нито веднъж не е докладвал хода на самото досъдебно производство. "От оскъдната фактология в писмото на следовател Бойко Атанасов до Главния прокурор на Република България, съдържаща се в едно единствено изречение, както и в лаконичното материално-правно становище за действията на ...(разследваното лице-бел.ред), също съдържащо се в едно единствено изречение, се извежда по категоричен начин, че следовател Бойко Атанасов не разграничава и смесва обективните признаци на съставите на чл.219 НК и на чл.282 НК", пише още прокурорът от СГП, като допълнително и подробно мотивира това си твърдение.

Констатациите на шестимата прокурори от СГП за професионалните качества на Бойко Атанасов са повече от красноречиви, още повече, че са направени в период от шест години, което изключва каквото и да е единодействие между тях. Умисъл се открива единствено в системното желание на следователя, който вместо да изпълнява разпорежданията на обвинителите, през този период четири пъти се е пробвал да им стане началник.

И понеже, Бойко Атанасов много иска да участва и за седми път в конкурс за прокурорски началник, при това за главен прокурор, поне според т.нар. гражданско сдружение "БОЕЦ", от изданието отбелязват и нивото на неговата грамотност, публикувайки съставени от него протоколи с куп правописни, пунктуационни и други грешки, които са допуснати. Прави впечатление, че Атанасов почти не използва запетая, а често и точка в края на изреченията, както и главна буква при започването на нови. Всички тези неточности правят изключително трудно вникването в съдържанието на написаното, което засяга и конкретни човешки съдби, отбелязват експертите от изданието.

Припомняме, че до края на месеца предстои да станат известни кандидатите за следващ главен прокурор, който би трябвало да бъде избран през октомври. Ключовият избор по традиция е натоварен с много очаквания и винаги е преминавал под високо напрежение, както и под натиск, бил той явен или скрит. Никога досега обаче не са правени толкова целенасочени и директни опити достойни кандидати да бъдат предварително отказани или отстранени от участие в процедурата.

Фарсът с т.нар. "гражданска номинация" на героя на тази публикация е част от целия този сценарий, според "Правен свят". От пряко отговорните институции по избора на главен прокурор – ВСС и президентът, зависи да устоят на предстоящите атаки, защото обществото няма нужда от фалшиви герои, а от "обвинител №1", който да надгради постигнатото в мандата на настоящия ръководител на прокуратурата, категорични са експертите.

Сподели:
Напиши коментар »
(9)
1
Бойко Атанасов ако стане главен обвинител, направо ще разбие ШАЙКАТА на ТИКВАТА.На ШАЙКАТА обаче и трябва нова ЦАЦА, за да и прикрива престъпленията.
2
Естествено че ще предложат, но май cа закъснели. Бойко сигурно си e избрал друга цаца. Добре поне че Прецедент не е Плевньо ....
3
Искам да не мълчиш като шупнала пyткa в нови прашки , а да питаш Питека от Банкя защо ни пpeeбa със сделката за F-16 ? Чети протокола бе Пyтьo. Протоколът за преговорите по цената на пакетната сделка за Ф-16 е подписан от командващия българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Мишел Хизон, директор на департамент в Агенцията за сътрудничество по отбрана и сигурност, на 17 май. Преговорите са се състояли между 8 и 14 май в САЩ. България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”. В искането за обвързваща оферта бяха поискани 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване), още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване) и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39. След промените в пакета остават само бомбите Mk 82, както и учебните боеприпаси от същия тип. Наличните свободнопадащи бомби Mk 82 обаче не са адекватни за съвременни бойни действия и практически принизяват новите F-16C/D до нивото на наличните МиГ-29, които също могат да използват свободнопадащи бомби с доста прилична ефективност. Намаляват се и бройките на целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два. При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. Пусковите установки (релси) за ракетите „въздух-въздух” LAU-129 (това са своеобразни преходници между точките за окачване под крилото и самата ракета, защото без тях поставянето на ракетата „въздух-въздух”е невъзможно) се намаляват от 48 (по шест на самолет) до едва 26 (3,25 на самолет). Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12. Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65. Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”). Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един. Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево. Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас. Цялостна поддръжка в България няма да има - по-сложните системи и агрегати ще се ремонтират зад граница. У нас ще се прави поддръжка на ниво O-Level (линейно обслужване) и до известна степен на I-Level (еквивалентно на поддръжката в ТЕЧ). Тежкото обслужване (D-Level) няма да става у нас. Разходите по изграждането на специфичната инфраструктура, необходима за експлоатацията на F-16, разходите по основния ремонт на авиобазата, плюс разходите, нужни за това бойното дежурство да се носи от друга база за поне няколко месеца ще са на стойност около 200 млн. лева, като половината сума е за специфичната за F-16 инфраструктура. България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите. Не е прието - цялата организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето. България трябва да плати сама транспорта на цялото оборудване от САЩ (с включена застраховка на стоките), прелитането на осемте самолета, както и разходите по складирането на въпросното оборудване в САЩ, защото то става собственост на България, в мига в който се приключи с производството му. Вероятно ще трябва да се плати и за оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане. В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г. Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г. В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна. Припомняме, че вчера президентът Румен Радев заяви: "Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности". „Ако вътре (обявената цена от 1.256 млрд. долара - б.р.) има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената (1.256 млрд. долара) е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава и подчерта, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те са били разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание.
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
От все сърце пожелавам на висшия съдебен съвет Андрей Чикатило да им до де на гости.
7
ЗАЩО ОБРЪЩАТЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ НА ЕДИН ПСИХИЧНО БОЛЕН ЧОВЕК. ТОЗИ СЛЕДОВАТЕЛ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е УВОЛНЕН. В НИКОЯ ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОПУСНЕ ЕДИН КЛОУН ИЗПОЛЗВАН ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ НЕЧИСТОПЛЪТНИ СУБЕКТИ ДА ПРЕДСТАВЛЯВА ЧАСТ ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. С ТОЗИ АТАНАСОВ, КОЙТО Е КАТО ЕДНА МЕЧКА ОТ ЦИГАНСКИ КАТУН НА ПАНАИР СЕ РАЗИГРАВА ЕДИН ЦИРК.
8
Ако оставим Василев да си избере и главен прокурор, никога няма да си получи заслуженото заради фалита на КТБ
9
Това вече ще е дъното, ако банкерът беглец се намеси и в избора на главен прокурор. Мястото на този от вече поне 5 години е в затвора и няма право да се меси в съдебната система.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 9570
архив

Мъдрият Центурион съветва: когато се прибираш вечер от як запой с приятели, погледни на горе към небето. Aко видиш, че слънцето е вече отдавна изгряло, то да знаеш брато... мнооого си закъснял с прибирането!

няма нови новини
Днес: 220
hot
най-четени новини в момента
сега
3498
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Излиза ли убиецът Полфрийман от лагера в Бусманци след скандалния натиск на Лозан Панов - ето кога се очаква да го пуснат (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
ПРОБИВ: Учени откриха нов метод срещу рак на гърдата
x