ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ваня Ангелова, Велико Търново
Необходими продукти:
1 заек
дреболиите от заека
1 ч.ч. ориз
1 лук, може и някой стрък пресен лук
1 стрък чесън
1 малък морков
черен пипер
сол
растителна мазнина
масло за намазване
Начин на приготвяне:
Измиваме заека и го посоляваме отвън и отвътре. В тенджера запържваме нарязания лук, чесън, морков и разбъркваме. Добавяме дребно нарязаните дреболийки от заека, разбъркваме няколко пъти и добавяме добре измития със студена вода ориз. Бъркаме, докато стане кристален, посоляваме, поръсваме с черен пипер. Наливаме чаша гореща вода и оставяме да поври. След като набъбне оризът, сваляме от котлона и добавяме свежите подправки, разбъркваме и пълним заека с оризовата плънка (да не се препълва!). Зашиваме заека, намазваме обилно с масло и завиваме с алуминиево фолио. Печем в предварително загрята фурна на 220°С около 1,5 ч. В края на печенето махаме фолиото и запичаме. Сервираме порция месо с гарнитура ориз.