ПЪЛНО ИЗТРЕЩЯВАНЕ: Тагарев се озъби на Доналд Тръмп заради НАТО и Украйна

Акценти

ПЪЛНО ИЗТРЕЩЯВАНЕ: Тагарев се озъби на Доналд Тръмп заради НАТО и Украйна

199867
на 18.02.2024
ПЪЛНО ИЗТРЕЩЯВАНЕ: Тагарев се озъби на Доналд Тръмп заради НАТО и Украйна
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Очевидното желание на сглобката България да бъде включена във военните действия в Украйна и противопоставена на Русия на бойното поле, става все по-ясно с всеки изминал ден. Днес гражданите го чуха от устата на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

препоръчано

Тагарев се озъби от ефира на БНР на американския президент Доналд Тръмп за НАТО. Той заяви, че член Пети е в сила, ще бъде задействан, когато има необходимост.

Член 5-и от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос. Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция. 

Той направи този коментар във връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска". 

"Общото мнение по време на Мюнхенската конференция е, че Член 5-и е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните, пред който и да е агресор", уточни министърът на отбраната.

Той подчерта, че е ясно, че всички страни трябва да заделят повече средства за отбрана: "Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. Което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност".  

Ясно е и има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал, подчерта още министър Тагарев.

"Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен".

"Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: "Аз искам вие да ми дадете", а беше: "Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа". Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление", коментира още министърът на отбраната.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 9 май - главоломен успех връхлита Девите, денят за Скорпионите неочаквано труден САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 9 май - главоломен успех връхлита Девите, денят за Скорпионите неочаквано труден
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Мария Габриел проговори защо не е в евролистата на ГЕРБ и дали е обидена заради проваленото й премиерстване (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Мария Габриел проговори защо не е в евролистата на ГЕРБ и дали е обидена заради проваленото й премиерстване (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК