Първанов: Елиминираха Стефан Янев с коалиционни интриги. Оставката му и спорът за войната в Украйна са сигурен знак за дистанцирането между Радев и Петков

Епицентър

Първанов: Елиминираха Стефан Янев с коалиционни интриги. Оставката му и спорът за войната в Украйна са сигурен знак за дистанцирането между Радев и Петков

106515
на 06.03.2022
Първанов: Елиминираха Стефан Янев с коалиционни интриги. Оставката му и спорът за войната в Украйна са сигурен знак за дистанцирането между Радев и Петков
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Нашето място е ясно - ние сме в ЕС и там трябва да се чуе много по-отчетливо нашия глас, а не само да козируваме и изпълняваме решения. По същия начин това се отнася и за НАТО - къде трябва да се разположим. Но ми се струва, че това беше само повод от страна на премиера Кирил Петков да поиска оставката на министъра на отбраната. Това заяви пред БНТ президентът Георги Първанов (2002-2012), коментирайки скандала с оставката на военния министър Стефан Янев.

препоръчано

Той изрази несъгласието си с позицията на президента Радев, който заяви, че "Стефан Янев е бил добър премиер, но не толкова добър министър на отбраната". "Аз съм бил върховен главнокомандващ, макар и не с голям пагон. Но мога да кажа, че Стефан Янев беше и добър министър на отбраната. И според мен не това е причината той да бъде елиминиран. Вероятно това са някакви вътрешнокоалиционни, институционални противоречия, за които ние тепърва ще разбираме", отбеляза Първанов.

Той допусна, че политическият проект на Янев, за който се говори, ще бъде реализиран и той "ще получи една немалка подкрепа от хора, които са разочаровани от случващото се през последните години".

"Знаете ли, коя е неговата сила? Господин генерал Стефан Янев олицетворява силата на разума. Досега ние търсехме силата на отрицанието. Българинът гласуваше с отрицателен вот. С негативен вот гласува и за "Промяната". Сега ще имаме един позитивен глас на разума и дано тези очаквания да се сбъднат", отбеляза Първанов.

Според него проектът на Янев няма да е "просто ляв", тъй като "излъчването на Стефан Янев е на центрист, на човек, носител на разумно-патриотичното, на разумния и посветения национализъм". 

"Поканете господин Янев и той ще ви разкаже защо е бил отстранен. Аз виждам как хората го харесват и подкрепят. А как ще се реализира, какъв екип ще направи... Важна е организацията, теоретичната основа. При появата на един нов проект, веднага се появяват едни бивши политици, които търсят реванш, които се закачат за всичко това. Рисковете са много", коментира още Първанов. 

Според него оставката на Янев със сигурност е била знак на разделяне, разграничение между премиера и президента.

"Слушах президента Радев, който когато ставаше дума дали да участваме с въоръжение в Украйна, той каза - това не е мой проблем, това е проблем на правителството и парламента. Не приляга на върховния главнокомандващ едно подобно дистанциране", допълни още гостът.

Първанов разкритикува кабинета на Петков за "липсата на готовност и динамична позиция, която да отстоява българския интерес по македонския въпрос". Той не спести упреците си и срещу летящите цени на горивата и тока. "Като се прибави към това, че имаме една крехка коалиция, която изразява интересите на различните по своите идеологии партии, никак няма да им е лесно", заяви той.

Коментирайки случилото се на Шипка на 3 март и освиркването и снежните топки срещу Кирил Петков, той заяви: "Още 96-та година в първия ми ден като президент бях освиркан, във Враца на Ботевите тържества. Така че тази тактика на опонентите ми е позната. Всеки държавник трябва да е подготвен за ударите срещу него - в буквалния и преносния смисъл".

"Но по-важно е друго - дебатът, който се разгърна за мястото на 3 март и той да бъде националния празник на републиката. Все пак да не забравяме, че на 3 март България е освободена и на Берлинския конгрес - осакатена. Нека не забравяме, че за да се стигне до 3 март, българското общество, българинът извървя дълъг път. Това не е подарена, а извоювана победа. Поклон пред нашите съюзници - руснаци, украинци, финландци, беларуси, румънци. Аз съм ги изброил пред президента Путин далеч преди да дойде руския патриарх Кирил и да смъмри президента Радев, че ние видите ли - правим жест към други етноси във връзка с изброяването им на 3 март", заяви още той.

Първанов отбеляза, че не бива да се търсят поводи за "напрежението между България и Русия, което и без това е голямо".

В заключение Георги Първанов заяви: "Не приемам поредната идея, която избухна тези дни - за разрушаването на Паметника на Съветската армия. Такива паметници има във Виена, в Берлин. Това е паметник на Третия украински фронт срещу хитлерофашизма. А тази част е многонационална - в нея участват много етноси от тогавашния СССР. И нека така, както почитаме паметта на героите от Шипка, нека го правим и на този паметник. Нека да има повече паметници. Как има паметник на американските войници, които са бомбардирали София по време на Втората световна война. Това е свидетелство на времето, не само почит към паметта на едни или други герои. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК