Първанов: Радев постъпва подло! Вдигнатият юмрук принадлежи на партизанския командир Чапай - не е символ на държавност

Акценти

Първанов: Радев постъпва подло! Вдигнатият юмрук принадлежи на партизанския командир Чапай - не е символ на държавност

148943
на 02.02.2021
Първанов: Радев постъпва подло! Вдигнатият юмрук принадлежи на партизанския командир Чапай - не е символ на държавност
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Това е финален момент от неговото идейно развитие. Пред цялото време той олицетворяваше една непримиримост. Но наред с това президентът Радев взриви много от мостовете, които можеше да има, за да изпълнява ролята на добър посредник в политическия диалог. Това заявява пред "Епицентър" президентът (2002 – 2012) Георги Първанов, коментирайки заявките на настоящия държавен глава за втори мандат. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Той обосновава своята "тежка оценка" за управлението на Радев с думите: "Кажете ми, каква е неговата външна политика? Той ходеше по форуми, уж установяваше разни контакти, но той няма нито една сериозна визита, нито една кралска визита (не става дума за покана за пиене на чай), нито едно официално държавно посещение.

А във вътрешен план? Да, имаш право да заемеш позиция, да бъдеш категоричен, но не може само да отричаш, да нападаш. По време на импийчмънта, който активираха навремето ГЕРБ срещу мен, аз бях подложен на огромен натиск - Цветанов ме ругае, Борисов ме атакува, отвсякъде ме плюят, те са моята алтернатива, но аз не им отговарям, а и да почвам да ги бия по икономическата политика, по усилията за изхода от кризата. Не отвръщам на агресията с агресия, не им казвам „Мутри, вън”.

Борисов може да е бил всякакъв преди 2000-та година, но всичко това го е изпрал в политически смисъл за последните 10 години. Бий го за това, че му е скапана политиката, че е зле в международен план, атакувай го политически, но не по този начин, както го прави Радев".

Георги Първанов е категоричен, че Радев е избързал със заявката за втори мандат и не е избрал подходящия момент. Нещо повече - с това си поведение той поставя в много тежка ситуация и БСП, и Нинова - не те да го издигнат, както е редно за такава голяма партия, а да го подкрепят. "Сякаш им казва, че БСП няма да има водещата роля, а някаква подкрепяща, второстепенна", отбелязва бившият президент.

Той е убеден, че няма съмнение, че "Радев се е договорил с Мая и Лупи предварително".

Георги Първанов  не крие, че съжалява за доверието, което е гласувал преди време на Радев, заставайки зад президентската му кандидатура: "Аз знаех Радев като човека, на когото за няколко минути съм му дал пагона. И когато Нинова и Добрев ми го представиха, идеята беше добра от гледна точка на избираемост. Не съм имал време да го проуча, още по-малко да го оценя в реална кампания. Но го оцених в мига, когато ни предадоха, когато отказаха той да бъде кандидатура и на АБВ и той повече не се обади. В книгата съм го описал, буквално: „Радев постъпи подло и затова може би изглеждаше гузен, не бях сигурен, че е гузен, но изглеждаше гузен“. И тезата ми беше: Радев, дето се перчеше много, генералският му пагон беше свален и му беше лепнат партийния пагон от "Позитано“. От този момент много критично гледам на него и то само на базата на това, което тогава направи".

Като историк той прави паралел с вдигнатия юмрук на държавния ни глава, който той размаха по време на метежа през лятото на 2020 г. 

"Като историк се порових и разбрах. На 7-8 септември 1944 година в Белово влиза техният партизански отряд, начело с Чапай. Влизат, посрещат ги с цветя, с песни, с тях е екип и на киното, който снима. Режисьорът вижда, че от тази работа може да стане нещо интересно и връща този хубавец Чапай 2-3 пъти, да направи дубъла с вдигнатия юмрук, който остава в историята. Това е Чапай от Белово! Но това не е символ на държавност, а на нещо друго", категоричен е Първанов.

"Радев не можа да стане политик! Е, има някакви военни от запаса, някои хора из страната, крайни опозиционери, които го харесват. Но той не се утвърди като лидер на нацията в най-респективния смисъл на думата. Така че перспективата за президентските избори е никаква. Казвам го с огромно разочарование и притеснение за държавата", не крие скептицизма си Георги Първанов и допълва: "Радев може и да спечели изборите, без да се обвърже с партия, защото ще ги накара да го търпят от немай-къде. Обаче после каква политика ще правиш ти без партиите в парламента? За това той не мисли. На Слави ли ще каже да провежда политиката му? На Корнелия Нинова ли ще каже, която, като минат изборите, ще се еманципира, и ще му откаже".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция Митници :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО) ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО)
ново
Днес: 141
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК