Вход
София
Времето в София 27 o C

Първите дипломати на ЕС обсъдиха как да обърнат негативната тенденция в отношенията с Турция

Първите дипломати на ЕС обсъдиха как да обърнат негативната тенденция в отношенията с Турция

на 13.07.2020
4450
0
Първите дипломати на ЕС обсъдиха как да обърнат негативната тенденция в отношенията с Турция
Автор: ПИК
13.07.2020
0
4450

Министрите на външните работи проведоха стратегическа дискусия за отношенията Европейски съюз - Турция. В контекста на нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие беше потвърдена солидарността с Кипър и беше подчертано, че ситуацията не съответства на очакванията на ЕС спрямо съюзник в НАТО и ключов партньор.

Турция: Иконите в “Света София” ще бъдат запазени

Турция: Иконите в “Света София” ще бъдат запазени

Иконите в катедралата “Света София” ще бъдат...

на 12.07.2020

Първите дипломати на 27-те обсъдиха възможните действия на ЕС с цел обръщане на негативната тенденция в отношенията с Турция.

Редовното заседание на Съвет „Външни работи“ беше първата присъствена среща на първите дипломати на Европейския съюз след началото на кризата с Covid-19. Министрите обсъдиха и ситуацията в Латинска Америка и Карибския басейн и направиха преглед на широк кръг актуални външнополитически въпроси.

България беше сред страните, поставили акцент върху необходимостта от деескалация, възстановяване на доверието и диалог по редица теми от общ интерес като миграция, сигурност на енергийните доставки, инфраструктура, търговия, икономика, борба с тероризма. От българска страна беше обърнато внимание на необходимостта от продължаване на финансовата подкрепа на ЕС за бежанците в Турция.

Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева изрази подкрепата си за активната роля на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и отправените ясни послания при скорошното му посещение в Анкара.

Критично по отношение на Турция - заради решението за превръщане на музея „Света София“ в джамия, се изказаха външните министри на Австрия и на Люксембург.

„Това е поредна брънка във веригата от провокации от Турция, тя просто не е партньор, на когото може да се разчита“, заяви австрийският първи дипломат Александър Шеленберг.

Колегата му от Люксембург Жан Аселборн допълни:

„Това, което се случва със „Света София“ е удар срещу цивилизацията. С това според мен Турция изтрива какъвто и да е напредък в посока ЕС“.

В рамките на „текущи въпроси“ министрите на външните работи потвърдиха оценката, че приетият от Китай Закон за защита на националната сигурност ще възпрепятства високото ниво на автономия на Хонконг, като обмениха мнения за възможна единна реакция на ЕС. Те отправиха настойчив призив за прекратяване на външната намеса в конфликта в Либия, трайно спиране на огъня и възстановяване на политическия процес под егидата на ООН и в изпълнение на заключенията от Берлинската конференция. 

Върховния представител на ЕС Жозеп Борел информира за дипломатическите си усилия по Близкоизточния мирен процес. Той представи накратко външнополитическите аспекти на предстоящата видеоконференция на лидерите на ЕС и Индия, вижданията си за работата по Стратегията ЕС - Африка и подготовката на планираната по-късно през 2020 г. среща на върха ЕС - Африкански съюз, перспективите пред преговорите по новото споразумение за сътрудничество между ЕС и държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (пост-Котону), както и развитието на ситуацията във Венецуела.

Министрите изразиха загриженост във връзка с оценката на Световната здравна организация, че Латинска Америка и Карибският басейн са новият епицентър на заразата, както и с очакванията, че тежките последици от кризата ще изострят съществуващите социални, икономически и политически предизвикателства. Министрите определиха възникналата криза и като възможност за засилване на двустранното и многостранното сътрудничество с латиноамериканските и карибските страни въз основа на споделените ценности и интереси. Те подчертаха важността на скорошното сключване на търговските споразумения на ЕС с МЕРКОСУР, Мексико и Чили.  

България подкрепя трайния ангажимент на ЕС към Латинска Америка и Карибите и пакета „Екип Европа“, който е част от глобалния отговор на ЕС на пандемията от Covid-19. Предвидената финансова помощ в размер от над 1.5 милиарда евро за Латинска Америка и Карибския басейн ще помогне за адресирането на здравната криза и ще допринесе за икономическото възстановяване на региона.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 15409
архив

Малко момченце не иска да спи само. Бащата ляга до него и започва да му разказва приказка. По едно време в стаята става тихо. Майката предпазливо отваря вратата и пита: - Заспа ли? - Да, мамо, заспа! - отвръща шепнешком детето.

 

няма нови новини
Днес: 214
hot
най-четени новини в момента
сега
2239
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Марияна Николова с горещи новини след срещата с Борисов и протестиращите туроператори - правителството пренасочва 10 млн. лв. за бранша (ОБНОВЕНА)
x
Ето ги секс истините, които всяка жена знае
x