ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Първите за сезона родни череши удариха ценови рекорд, пише бургаският сайт Флагман. На местния "Четвъртък пазар" килото струва 25 лв.
Череши на космически цени на прага на сезона. Може ли килограм да струва 279 лв. и кой е готов да ги плати? Все още по сергиите трудно можем да намерим български череши.
Както ПИК съобщи, сезонът на черешите като цяло започна с цени от 279 лв. за килограм. Или поне за такива космически цени сигнализират потребители в социалните мрежи.
За сравнение, миналата година най-ранните сортове тръгнаха срещу 10 лв. За да не прави впечатление високата им цена, търговците ги предлагат в тарелки по 200 грама срещу 5 лв.
И тук има картел като при горивата, как няма на една сергия по-евтини череши, възмущаваха се купувачи. Производителите обаче твърдят, че заради мартенските студове реколтата е компрометирана и плодовете няма да достигат на пазара. Хората се чудят как ще почетат близките си на Черешова задушница, която тази година е още на 26 май.
С високи цени тръгнаха и другите родни плодове. Според едрината българските ягоди вървят между 5 и 10 лв. за кг, а афъзките - 5 лв. за 840 г.
Същата е тенденцията и при зарзавата - килограм жълт и зелен фасул струва 5,50 лв., а лютите чушки са стигнали 6 лв. Зелето, което в масовия сезон пада до 20 стотинки, сега е 1,50 лв. за кило. Най-скъпите български розови домати са 5,50 лв., а краставиците - 3 лв. Криви могат да се закупят и двойно по-евтино.