ПЪРВИ ДАННИ: Ердоган печели вота в Турция (ОБНОВЕНА)

ГОРЕЩО

ПЪРВИ ДАННИ: Ердоган печели вота в Турция (ОБНОВЕНА)

43959
на 14.05.2023
ПЪРВИ ДАННИ: Ердоган печели вота в Турция (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Първи резултати от изборите за президент и парламент в Турция. Данните сочат, че Реджеп Ердоган води в президентската надпревара. 

препоръчано

Въз основа на 32,26% от преброените гласове Ердоган, лидер на Партия на справедливостта и развитието (ПСР), получава с 53,37%, от гласовете срещу съперника си от опозицията Кемал Кълъчдароглу с 40,68%.

Това сочат данните разпространени от местния телевизионен канала CNN TURK, цитирани от БГНЕС.

За Ердоган са гласували, съгласно тези данни - 8 630 325 души, а за Кълъчдароглу - 6 579 318

Третият кандидат Синан Оган, лидер на Алианса АТА, получава 5,39 % или 871 935 гласа.

Под 1 процент от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който тази седмица обяви, че се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни.

Според "Ал Джазира" настоящият президент има 54,3% срещу 39,8% за основния му конкурент Кълъчдароглу.

Проучване на "Гардиън" също дава близо 55% за Ердоган.

Нетакава е картината при вотът за парламент. Там партията на Ердоган води, но общо всичките опозиционни партии печелят 2 пункта повече от "Партията на справедливостта и развитието". Така на практика, ако Ердоган спечели президентските избори може да се окаже в ситуация, в която ще е президент с опозиционно мнозинство в парламента.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК