Вход
София
Времето в София 24 o C

ПЪРВО В ПИК: Борисов и Юнкер с важно изявление за газов хъб "Балкан"

ПЪРВО В ПИК: Борисов и Юнкер с важно изявление за газов хъб "Балкан"

на 21.06.2019
41166
13
ПЪРВО В ПИК: Борисов и Юнкер с важно изявление за газов хъб "Балкан"
Автор: ПИК
21.06.2019
13
41166

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов приветстват важния етап, който бе достигнат за газовия хъб „Балкан”. Днес на второ четене в Комисията по енергетика на Народното събрание бяха приети изменения в Закона за енергетиката, които сега предвиждат програма за реализация на определени годишни количества газ на борсата от страна на обществения доставчик и крайните клиенти, водеща до безпрецедентно отваряне на българския газов пазар.

Предложеният пакет от мерки ще доведе до така необходимата промяна в конюнктурата на пазара на природен газ в България. Резултатът ще бъдат значителни стъпки към формиране на ликвидна среда и либерализиран пазар на природен газ не само за България, но също така и за региона. Те са в унисон с усилията на Европейската комисия и на българското правителство за създаване на единен пазар на природен газ.

Председателят на ЕК Юнкер заяви: „Искаме енергията да се насочи към България и към цяла Европа. Приветствам това положително развитие, което ще доведе до отваряне на газовия пазар с ползи за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в подкрепата си към България в изпълнението на плановете й за регионален газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското правителство.“

Министър-председателят Борисов заяви: „Горд съм да кажа, че чрез въвеждането на програма за предлагане на определени количества газ за свободна търговия и непрекъсната работа по проекта газов хъб „Балкан”, България демонстрира своята ангажираност да играе водеща роля за отворен газов пазар в Югоизточна Европа. Успешното сътрудничество с Европейската комисия и целенасочените усилия на българското правителство направиха възможно въвеждането на значителни промени в пазара на природен газ в България, което, несъмнено, ще доведе до съществени ползи за всички.”

След като бъде потвърдена от окончателния Закон за енергетиката и със създаването на газовата борса, програмата за предлагане на определени количества газ за свободна търговия се очаква да има положителни ефекти в посока конкурентоспособност за целия газов пазар в региона. По-голямата конкуренция ще доведе до по-голям избор и по-ниски цени и ще увеличи сигурността на доставките за бита и за предприятията. Ето защо Европейската комисия подкрепи пазарните реформи и мерки за увеличаване на ликвидността, включително чрез газовия хъб „Балкан” в България.

Газовата борса ще помогне България и регионът да се възползват в пълна степен от последните процеси в развитието на сектора във връзка с увеличаването на износа на втечнен природен газ. Това ще засили конкуренцията и ще даде повече възможности за развитието на икономиката в България и в региона.

Проектът за газов хъб „Балкан” се основава на идеята, че значителни количества газ от различни източници ще постъпват във физическа точка във Варненския регион, от където ще се осъществява по-нататъшният пренос и търговия чрез газов хъб в България. Европейската комисия подкрепя финансово проекта за газов хъб „Балкан” и е инвестирала безвъзмездна помощ (грант) в размер на 920 хиляди евро по линия на „Механизма за свързване на Европа” ("Connecting Europe Facility"/CEF) за предпроектно проучване, който грант покрива 50% от разходите за него. Целта на предпроектното проучване е да се направи подробна оценка на търговската и техническа жизнеустойчивост на проекта, да се определи точният бизнес модел, да се оценят рисковете за проекта, да се финализира регулаторната рамка и да се структурира финансирането на проекта.

Проектът за газовия хъб „Балкан” включва допълнителна инфраструктура с цел да се достави нов газ за Централна/Западна, Югоизточна и Източна Европа, за да се увеличи сигурността на доставките чрез осигуряване на достъп до допълнителни източници на газ. В тази връзка от изключителна важност е бързото изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB) и газопроводите със Сърбия и с Румъния.

Комисията „Юнкер” се ангажира с всички цели на Енергийния съюз, включително енергийната сигурност и в създаването на добре диверсифициран и конкурентен газов пазар.

Нашата стратегия за диверсификация се разгръща около приоритети като газовия хъб „Балкан”, реализацията на Южния газов коридор, изграждането на хъб за втечнен газ на Средиземноморието и чрез разширяването на достъпа до втечнен природен газ и на газохранилища, за което Европейската комисия прие стратегия през февруари 2016 година.

Нашето предпочитание е силно регионално сътрудничество и то дава конкретни резултати: в изпълнение са ключови обекти на газовата инфраструктура в Балтийския регион. Финансово подкрепихме изграждането на газовите междусистемни връзки между Полша и Литва и Балтийския газов интерконектор между Финландия и Естония. Одобрихме държавна помощ за терминала за втечнен природен газ в Клайпеда, Литва и активно подпомагаме създаването на нов северен коридор, свързващ Норвегия и Полша през територията на Дания.

Сподели:
Напиши коментар »
(13)
1
Яс сам одзаде на сликата, ама сум я турил шапката невидимка, та ме не виждате, но яс сум зад Тиквата и си я убарвам за газовио хаб.
2
Абе да кажа и аз целувката с Юнкер беше откровена и някак като за последно и той като Цвъки Бизнеса сме семейство едно голямо джендърско семейство
3
А я съм одзаде на кмету на Симитли тъй като той е от едно голямо д-жендърско семейство и си я убарвам за газовио хаб!
4
Пелерастите около Гнома, Рада Дълбоката и Пинокио и БСПдирастите около Румен Пъпката, бившата злобна и крадлива кучка Йо на СС Момата и Импексовата Барсала, кръв серат и газ пикаят, от такива хубави новини за България!! ...................................................................................................................................... Затова ще продължавам да питам, Импексовата Курабия, Румен Пъпката, Омбоцмана Мая Костенбродска и СС Момата, “ЗАЩОТО са ЦОЦААЛИСТИ с ЧАЛМИ“, как така Сарайската Чалма купи ТЕЦ Варна, а аз не можах. Как така крадливата кучка Йо, има три къщи за гости с БАСЕЙНИ, а аз нито една. Как така Импексовата курабия, открадна десетки милиона от Импекса, а аз не. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една. Само защото не съм цоцаалистка с шалвари ли, или съм глупава, че не можах да се вредя, или защото не съм близала сладоледа на нечий премиер, или руски КГБ генерал!!
5
А у нас на-голямото енергоразпределитено дружество се продава под носа на закона. Голем ХЪБ сме!
6
На всички ни е ясно, че газов хъб "Балкан" няма да има. Двамата на снимката освен да се мляскат друго не могат да направят. Единият от тях е простак по рождение и го ползват за политически ташак на Европа, а другият е обикновено пиянде при това пeдepacт. Тъпакът , който е написал постинг № 4 краде никнейма ми и срича във форума под всяка публикация. Препоръчам на останалите потребители дружно да го нaeбeм и да продължим напред към неговата майка , съпруга и дъщерите му.
7
Тука сме само тримата на сликата други симитлийци освен мене нема, нема и шазофренници от Пазарджик.
8
отговор на коментар
Tukвата с тоа ХЪБ де го дъвче комай четвърта година, вече не е и смешен!!!
9
Tuквoча ощe ли не е ял тиkвичkи,, по мaгазините ги продават от доста време, веднага да иде да си кyпи някое килo .=======Tuквoча ощe ли не е ял тиkвичkи,, по мaгазините ги продават от доста време, веднага да иде да си кyпи някое килo .=======.
10
...Помияри се познават лесно...Напишете една добра новина за България, и ще видите как ще направят мазало из форума! Евтин цинизъм и агресивна простащина в целият им блясък!
11
...дoбре да, нека не са от мaгазина,, някой да мy нaбeре дoмaшни биo тиkвeта.. . .. . .. .
12
се смяхте на Соломон Паси,че е лудост да бъдем приети в НАТО,ама ето че “лудия“ излезе прав,а “нормалните“ станаха за смях!!Голямо викане,дюдюкане и освиркване по Борисов,ама както гледам той си движи нещата и в рамките на година,ако не се извъртят гърците с нещо,ще докара до хъба и течен американски газ!Така че не хабете време и приказки в нищоправене,а вземайте добър пример от него да обичате България и да правите добри неща за нея,а и за съгражданите си които живеят редом с вас!!
13
БиБи=XЪБиби .. Наbibi, mаngаvа tut :-о
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 12518
архив

Отидох до магазина за салам, а на касата табелка: "Промоция. С всяка бутилка водка - литър доматен сок безплатно". И като ми се допи сок...

няма нови новини
Днес: 154
hot
най-четени новини в момента
сега
2955
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ударът на Спецпрокуратурата по "Балкантел" - за корупция! Фирмата печели масово обществени поръчки, искат документи от МО (ОБНОВЕНА)
x
БИСЕР НА ДЕНЯ: Лекар обясни кога идва лятото - когато сменим сиропите за кашлица с хапчета за разстройство
x