Вход
София
Времето в София 27 o C

ПЪРВО В ПИК! Борисов подпука министрите за електронното управление: Не ви се вижда важно, но по това ще ви оценявам! (СТЕНОГРАМА)

ПЪРВО В ПИК! Борисов подпука министрите за електронното управление: Не ви се вижда важно, но по това ще ви оценявам! (СТЕНОГРАМА)

на 14.02.2018
22405
12
ПЪРВО В ПИК! Борисов подпука министрите за електронното управление: Не ви се вижда важно, но по това ще ви оценявам! (СТЕНОГРАМА)
Автор: ПИК
14.02.2018
12
22405

Въвеждането на електронното управление и как да бъде реорганизирана работата по него за постигането на максимални резултати в срок, беше обсъдено и на днешното правителствено заседание. Премиерът Бойко Борисов отново подчерта личната отговорност на всеки един от министрите.

„Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил. Това е нещо много значимо и ако има някой против, да каже: „Против съм, считам, че това е харчене на ресурс, време и т. н.“. Щом сме го приели, трябва да го докараме до край“, категоричен беше Борисов.

На заседанието беше обсъден и графикът за строителство на автомагистрали, част от трансевропейските транспортни коридори.

Ето го и текста на стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Дончев!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Уважаеми колеги, понеже след коментарите на миналия Министерски съвет, посветени на електронния обмен на документи между администрациите, имаше множество въпроси кой трябва да е отговорен за процесите на ниво отделно ведомство и за да не го правим на дълга поредица от индивидуални разговори, за да има успех амбициозната програма, която следваме, трябва да сте отговорни персонално вие или човек на много висока позиция. Практиката показва, че в масовия случай за отговорни лица за реорганизация на процесите или на електронизация на услугите са посочени нископоставени служители от общата администрация, които нямат абсолютно никакъв ефект.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще те прекъсна. Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление. Всички партии от коалицията го имат в програмите си. Това е най-сериозната тема за борба с корупцията, то максимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой друг, който да трябва да те чака да му кажеш какво да направи… Лично! Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил. Това е нещо много значимо и ако има някой против, да каже: „Против съм, считам, че това е харчене на ресурс, време и т. н.“. Щом сме го приели, трябва да го докараме до край.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Колкото за успешното приключване на процесите, са необходими много неща, в това число информационно осигуряване, адекватен ІТ отдел, специалист по бизнес процесите… Но всичко трябва да е под ваше ръководство. Практиката от тези няколко месеца показва, че нито един процес не може да бъде доведен докрай без политически натиск, в най-добрия смисъл на думата. Няма опция административната реформа да се движи от самите администрации, те просто нямат интерес в тази посока. Суровата действителност е, че към момента само за ограничен кръг ведомства може да се каже, че са създали необходимата организация за въвеждане на електронно управление – Министерството на финансите, НАП, НОИ и Агенцията по вписванията. Това е. Всичко останало не отговаря на необходимите изисквания, включително имаме четири или пет звена, които нямат титуляри на ІТ отделите – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката. И то от половин година нямате титуляр.

БОЙКО БОРИСОВ: Ананиев, вземете мерки. При вас за колко електронни дейности – и за електронни рецепти, и за други, сме говорили!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Персонално с госпожа Цачева последните дни се опитваме да задвижим нещата и по отношение на електронното правосъдие, което си е специфична част от целия процес.

Това е.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Да добавя една идея, която сигурно си я мислил и ти. Да създадем в „Информационно обслужване“ едно звено за споделени услуги по отношение поне на централната администрация на изпълнителната власт. Какво имам предвид? Ананиев няма да си намери лесно ІТ специалист за Министерството на здравеопазването или и да си намери някой, той няма да е на това ниво, което да позволи да бъде мотор на тези процеси. Спокойно може да има едно мобилно звено в „Информационно обслужване“, на което да му се плаща по съответния начин, което мобилно звено, първо, да извършва одити на съответните ведомствени системи, и второ – да им осигурява обслужване: да ходи да побутне сървъра, както се казва, да ходи да конфигурира нещо, да направи нещо, да сложи системи и всичко. В смисъл, ако се прави на парче в 120 администрации, които имаме, трудно се постига да се намери персонал точно за това нещо. На ниво администрации трябва да имаме едни специалисти, които да могат да поддържат техниката. Оттам нататък другите специалисти са скъпи и няма нужда да ги поддържаме толкова много на толкова много места, а то ги и няма. Бихме могли да мислим за едно такова звено за споделени услуги в „Информационно обслужване“, което по заявка да обикаля администрациите и да работи.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Абсолютно съм съгласен, с една уговорка. Само преди няколко месеца търсихме доброволци за включване в пилотната фаза на проекта за споделени услуги, който беше точно в същата посока – централизиране от счетоводно обслужване през ТРЗ услуги, през юридическа помощ до ІТ обслужване. Искате ли да напомня колко от различните ведомства се включиха? Министерството на здравеопазването. И от вчера имаме и Министерство на земеделието, храните и горите в частта Българската агенция по безопасност на храните, която ще се включи в упражнението.

Единствената корекция, която трябва да направя е, че подобен подход изобщо не трябва да се базира на доброволното желание на една или на друга институция.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Аз подкрепям идеята на Горанов, защото всъщност при мен се раздвижиха нещата в сигурността след като направихме обществена поръчка и наехме по-добри специалисти за информационно обслужване. Няма специалисти, които да дойдат за тези пари да работят. И да дойдат или са недостатъчно квалифицирани, или са с друга цел там, поне при мен. Всъщност, направихме си поръчка, плащаме си за информационни услуги, нещата започнаха да се раздвижват и то осезаемо.

БОЙКО БОРИСОВ: Пак ви казвам, понеже не ви стои на първо място, не ви се вижда важно, някак си ежедневието, Съветите в Брюксел, председателството, високата ангажираност, която имате… Това е едно от най-важните неща, които може да предложим в България на обществото.

Ето тези гривни – колко време не можем да въведем тези гривни за домашни арести? Държим полицейски коли пред къщите им и си ги охраняваме! Две години не може да мине обществената поръчка, Валери, две години! Сега е подписан договорът и имат шест месеца да ги правят, говорете с тях.

Примерно, регионалното и АПИ съм ги дал на Горанов да ги следи непрекъснато, за да може ТОЛ системата и с ден по-рано да стане. Ден по-рано е милион и половина събрани приходи! Както се казва, и една събота и неделя не трябва, Нанков, да се губи. Защото, ето до преди една-две години, ми викаха: „Не се яде асфалт“, а сега Видин иска магистрала, и с право искат хората, и ние ще им направим, но трябва да завършим „Хемус“, да дозавършим „Струма“, паралелно с пътя Ботевград – Мездра ще я направим. Тръгнат ли тези основните…

И там като се виждаш с тях им дай тази схема с трансевропейските коридори, която дадох и на Рюте, и на Меркел, и която поискаха от Европейския съвет, лично Туск, за да си я запишат и те в програмата. Единият от тези коридори излиза на Видин, нали така? Там са Солун – Видин, Солун – Белград, София – Белград, София – Истанбул.

Просто им кажи на хората, че е не просто приоритет, а много важен приоритет. Тези, които ги лъжат, че ще я направят, да са я направили преди четиридесет години, преди тридесет години, преди двадесет години, преди десет години. При нас ще стане, сигурно е, че ще стане. Те не вярваха, че и до Бургас ще има магистрала – и до Истанбул има, и до Солун, до две години, две години и половина ще я има и магистралата Белград – София. Другата неделя и понеделник в Лондон и Европейската банка за възстановяване и развитие се включва. Сиреч, трите най-големи банки в света – Световна банка, Европейска инвестиционна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, три банки искат да вложат пари в тези три коридора и единият от тях е точно този. Така че, кажи на хората, че могат да ни вярват за това. Стои на бюрото на всички, които финансират, за да се случи такова нещо.

Точката на Нанков за транспорта в София, която приехме, за колко милиона е?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: 107 милиона.

БОЙКО БОРИСОВ: 107 милиона, вкарваш в трамваи, в линии и в екология. Другите дават само обещания. Това правителство дава реални резултати и в голямата си част са хубави. От време на време сигурно и ние правим някоя грешка, но това показва, че сме хора.

 ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК

Сподели:
Напиши коментар »
(12)
1
те каквито са знаещи и можещи , ще запретнат ръкави и "Бягай работа , че ида" !
2
Тиквата от помощно училище ли си подбира министрите и обкръжението въобще?
3
А за западните Балкани, диверсификацията и кохезията(любимиите му теми), Тиквата кво изминджа?
4
Председателя на ДБС-Пловдив Йордан Иванов изпрати писмо до големите европейски институции, включително ЕК и ЕП, в което споделя погледа на партията относно начина на управление в България. # "ТУК СЕ СЛУЧВАТ КОРУПЦИОННИ АФЕРИ ЗА МИЛИАРДИ, КОИТО СЕ ПРИКРИВАТ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ПРОКУРАТУРАТА зад бутафорни обвинителни актове от по няколко хиляди страници. Тук е така. Не отговаря на европейските ценности, нали?", пише в писмото си до Юнкер и Туск Йордан Иванов. # ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ПИСМОТО: Пише Ви един млад и вероятно наивен, но убедено вярващ в ценностите на най-големия и мощен икономически и социален съюз в историята на човечеството, политик и преди всичко гражданин. Европа за мен е сбъдната мечта. Европа за мен е моето семейство. Европа за мен е власт на закона и меритокрация в чистия й вид. Европа за мен е справедливост, сигурност и свобода. Европа за мен е солидарност - това са местните общности, които решават проблемите си сами и хората в тях държат един на друг. България, моята родина, е част от Европейското семейство, което е и най-голямата постигната национална цел от самите нас. Аз съм притеснен. Притеснен съм от това, че Вие не виждате какво се случва в България. Оставам с усещането, че единственото нещо, което Ви интересува, са добрите отношения с водещата политическа партия в България. С това си Ваше отношение по безпрецедентен начин легитимирате премиер-министъра на Република България като човек, който се ползва с Вашето доверие. Нека Ви разкажа какво се случва в родната ми страна: Тук се краде частна собственост със съдействието на българската прокуратура и държавните институции. Тук се заглушават единствените останали обективни медии чрез държавна репресия. Тук имаме неефективна и корумпирана съдебна система. Тук имаме всевластен главен прокурор по руски модел, който обслужва корпоративните интереси на водещи политически фигури в страната. Тук ни налагат най-авторитарната структура на публичните финанси в Европа, която ни нарежда на последно място по децентрализация на правомощия и ресурси. Тук местните общности и кметовете нямат глас и правомощия за каквото и да е било, защото дори парите за изграждане на пешеходните пътеки в селата се отпускат от централната власт. Тук чрез еврофондовете се злоупотребява с парите на европейските данъкоплатци, като се купуват политическо влияние, медии и избори. Тук никой не се интересува от ефекта на парите от еврофондовете, важното е бързо усвояване на цифри. Тук имаме пълно срастване на политическа и съдебна власт, за да се задоволяват големите корпоративни интереси на олигарси, политици и бизнесмени. Тук се случват корупционни афери за милиарди, които се прикриват от управляващите и прокуратурата зад бутафорни обвинителни актове от по няколко хиляди страници. Тук е така. Не отговаря на европейските ценности, нали? Вие можете да се направите на изненадани след всичко, което Ви казвам, и да продължите мълчанието. Вие можете да решите и да ни споделите нещо по въпроса. Добре е да направите второто, защото най-малко няколкостотин хиляди български граждани очакват от Вас сигнал, че знаете какво се случва на нашата територия. Нямам претенции да артикулирам чрез това писмо волята на тези стотин хиляди човеци, но имам претенцията, че в България живеят повече от милион добри българи, които са почтени европейци и държат на почтеността в човешките дела. Разговарям с десетки хора всеки божи ден и да, виждам разочарованието им от Вашето мълчание. За тях то е позор. Ако не го направите, ако нищо не ни споделите, ако продължавате да мълчите пред всички безпрецедентни атентати срещу демокрацията в България, бих искал да Ви уведомя, че разочарованието на хората от сегашната власт в България, ще продължи да се превръща бавно и постепенно, но съвсем сигурно и безвъзвратно, към разочарование от Европа и европейските институции. Аз отказвам да приема, че лидерите на Европа могат да мълчат, когато пред тях се погазва правовия ред. Аз отказвам да приема, че лидерите на Европа могат да мълчат, когато пред тях се погазва върховенството на закона и справедливостта в една европейска държава. Ако чрез Вашето мълчаливо съгласие, настъпи моментът, в който приема, че всичко това е възможно да се случва безнаказано в Европейска България, то тогава ще съм абсолютно убеден, че пътят на цялата общност е предопределен в посока към социална катастрофа. Тази катастрофа ще е последица от слабо политическо лидерство, което е гледало само собствения си интерес. Бъдещето на Европейската общност няма да бъде предопределено от външни атаки, а от силно или слабо лидерство, което реагира адекватно или се снишава, когато се погазват човешки права!
5
Йордан Иванов от ДСБ-Пловдив трябваше да опише поне един конкретен факт, да си е размърдал задника и да е намерил и документи по този казус и тогава да пише. Иначе, това написаното е като творение на първолак.
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
https://uploads.disquscdn.com/images/2684e9f4c1681fc8bb355663e36a61590776389c7d991c86a97cb6291f0df9d6.gif
8
Абе ТУЛУП, я ти си размърдай миризливия ГЪ3, и ни кажи само едно място, министерство, кметство, или където и да било, че няма корупция, кражби, лицемерие....поне едно място посочи бе еВан ГЪ3.Няма такова.Страната е в тинята.ТЪПАНАР.
9
Административен министър се нарича в цивилизованите държави извън БГ!Заповед написана !Не по наркотрафикантски с думи !Корумпирана наркомафия управлява БГ.Убийства ,отвличания,безледно изчезнали,гранатомети..тн.Ужаса България!
10
Кой и какво да каже на хората, ВЕЧЕ НИКОЙ И ЗА НИЩО НЕ ВИ ВЯРВА! ОТ ВАС САМО ЛЪЖИ И ХВАЛБИ. ЗА ГОЛЕМИ ГЕРОЙСТВА/ РАЗБИРА СЕ НИЩО ВЯРНО В ПОСЛЕДНИТЕ/.Това са някакви последни напъни, с цел единствено кражба на пари, много пари.
11
Сто милярда заеми,зарсди корупция!
12
Не можах да разбера с какво ги е "подпукал"? Видно е, че той самия се е "подпукал" със суджук.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Две жени си говорят: - За първи път от двадесет години да се зарадвам да видя мъжа си . - По какъв повод ? -Извикаха ме да го разпозная ...

няма нови новини
Днес: 148
hot
най-четени новини в момента
сега
2232
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Борисов с важна новина за ужилените от "Олимпик" (ВИДЕО)
x
ВЕЧНИЯТ ВЪПРОС! Кой е най-големият мъжки страх в секса?
x