ПЪРВО В ПИК: Борисов проведе спешна среща с щаба! Премиерът сподели: Изкарах тежко COVID-19 и още не мога да се възстановя (ВИДЕО)

Политика

ПЪРВО В ПИК: Борисов проведе спешна среща с щаба! Премиерът сподели: Изкарах тежко COVID-19 и още не мога да се възстановя (ВИДЕО)

99454
на 23.11.2020
ПЪРВО В ПИК: Борисов проведе спешна среща с щаба! Премиерът сподели: Изкарах тежко COVID-19 и още не мога да се възстановя (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

препоръчано

В срещата взеха участие председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на „Пирогов“ и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.

"Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените. С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс. За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения –за всичко това трябва да имаме работеща икономика. Обсъждаме актуалната обстановка със здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб. Всеки доклад на лекарите се анализира внимателно", коментира премиерът Борисов.

Проблемите са ни два. От една страна имаме болниците, медицинския персонал, който изнемогва, от другата страна имаме обществено мнение, което счита, че това ще мине или минава лесно. 20% изобщо не вярват, че има такова нещо. Огромната част от младите хора не го усещат така. До вчера говореха, че с маските искат да им затворим очите. каза Борисов.

"Огромна част от хората го карат леко. Минават две седмици, връщат се на работа и казват на своите съседи, приятели и колеги „Много леко мина“. Аз изкарах вируса много тежко и още усещам, че съм тежко засегнат.

Младите отиват да работят, считат, че се оздравели и че им се полага нормалният живот. Затова 50% казват, че са против мерките. Това е формалният прочит. Чисто политически много от колегите започнаха с локдауни веднага. Вие гледате индекса, но гледайте и броя на оздравелите. Гледайте и като общо число – смъртността 2019, 2018, 2017 година. Аз съм абсолютно съгласен с вас, че здравната ни система се бори героично в момента и затова всеки ден имаме по 1200-1300 оздравели", каза още той пред Щаба.

Министър-председателят коментира и как самият той е прекарал коронавируса.

"Проблемът е при хората със съпътстващи заболявания, по възрастните хора. Аз го изкарах много тежко и още не мога да се възстановя. Още усещам, че съм тежко засегнат", заяви премиерът.

„В същото време за икономиката и пазара с всичко, което направихме за доходите, можем да си го позволяваме само в едно работеща икономика, включително и за медицинската система, защото тепърва, когато дойдат ваксините, там цифрата ще е над 300 млн.“, подчерта още Борисов.

Очакват се горещи новини в 17 часа днес, когато представители на щаба ще дадат брифинг съвместно със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

ОЧАКВАЙТЕ БРИФИНГА НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - неуспехи за Близнаците, финансови проблеми за Девите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - неуспехи за Близнаците, финансови проблеми за Девите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО)
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това