ПЪРВО В ПИК! Борисов скочи: Аз поисках от Тръмп човек за медиите, защото ми писна от лъжи! Олигарсите си правят сайтчета, пишат си и да не ги пипаме с пръст ли? (ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК! Борисов скочи: Аз поисках от Тръмп човек за медиите, защото ми писна от лъжи! Олигарсите си правят сайтчета, пишат си и да не ги пипаме с пръст ли? (ОБНОВЕНА)

111504
на 04.12.2019
ПЪРВО В ПИК! Борисов скочи: Аз поисках от Тръмп човек за медиите, защото ми писна от лъжи! Олигарсите си правят сайтчета, пишат си и да не ги пипаме с пръст ли? (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Премиерът Бойко Борисов коментира за първи път на българска земя срещата си с президента Доналд Тръмп. Горещи коментари министър-председателят прави и по актуалните вътрешнополитически теми сред които основните са за бюджета и за смяната на социалния министър.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Първият въпрос към Борисов бе за твърдението на Путин, че България умишлено бави "Турски поток". Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация, сигурно не им е приятно, че сме толкова лоялен член на ЕС и НАТО.

Но ние не сме Сърбия и Турция, ние спазваме поръките на Европа. Може би информацията на Путин е стара, ние имаме над 140-150 км, които сме изкопали и се полагат тръби. Как ще го бавим, нали бяхме преди няколко седмици със сръбския министър на енергетиката, със Саудитска Арабия...

свързани новини

Припомням, че открихме връзката на Турция с „Турски поток“, която на територията на България се казва „Балкански поток“ с всички измервателни подстанции, с всички нови компресорни станции“, подробно разясни как върви строителството на газопровода на българска територия министър-председателят. И посочи, че ако има забавяне, то е било наложено от необходимостта на първо място да бъдат изпълнени препоръките на Европейския съюз по въпроса.

„Ако и аз бяха действал така, както БСП, когато бяха на власт и Драго Стойнев - министър, тогава дойдоха от Брюксел и казаха за наказателна процедура заради корупция, неправилно проведени обществени поръчки и проектът се спира. В момента всички казват: „Браво! България строи „Балкански поток“, строи интерконектора с Гърция“, продължи настъпателно Борисов.

Покрихме с всички измервателни и нови компресорни станции..ние се забавихме, защото изпълнихме препоръките на Брюксел. Да сте чули в момента Брюксел, Вашингтон...Всички казват: Браво! И догодина ще имаме връзки, каквито трябва да имаме във всички посоки, отсече Борисов.

Има отправена покана към Владимир Путин да посети България догодина, а това е добър повод да види напредъка по нашите проекти. Аз не искам да влизам в обяснения какво е искал президентът Путин. Аз знам, че за България съм направил всичко, което съм обещал и неслучайно съм получил и гаранциите, твърдите гаранции първо от самата ЕК и Брюксел за газоразпредлителя в България. А сега и в стратегическото споразумение, което подписах в Белия дом, има че България е газовият хъб, газразпределител, което означава, че е приемливо и за Вашингтон", каза той.

Борисов посочи, че със сигурност строителството на „Турски поток“ ще приключи в предвидените срокове.
„Когато имаме такива големи мощности и газови магистрали догодина, и за руския газ това ще е единствената бърза и добра алтернатива, това ще е възможност за диверсификация и на Румъния, и на Украйна. Не вярвам сърбите много по-бързо от нас да го построят, но ще бъдем готови в срок със сигурност“, добави още министър-председателят.

"Ние имаме твърди гаранции от ЕК, от Брюксел за газоразпределителя в България. А сега и в стратегическото споразумение с Вашингтон имаме, че сме газовият хъб на Балканите. Ще бъдем готови в срок", отсече Борисов. 

Посещението в САЩ при Тръм ли е най-голямото постижение на премиера във външнополитически план попита водещата, а Борисов отговори: "Не, имаме много успехи. Ние бяхме за първи път в Япония, Южна Корея, в Кремъл, в Саудитска Арабия. Имаме много успехи.

Президентът Тръмп беше толкова подготвен по всички теми и ме разбра и за ядрената централа. Но да си на камината в Белия дом на посещение при президента Тръмп, при американския президент по принцип, защото на мен ми е пореден път и то в компанията на неговия първи заместник – вицепрезидентът Пенс, на държавния секретар и министрите му – това е една много добра оценка.

Може би нашите съседите нервничат в момента, но ние сме си изработили, ние сме се доказали, така че безспорно ние сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС“, подчерта премиерът.

„Първо видях ролята на телевизиите и медиите, защото поне за мен президентът Тръмп от това, което съм гледал по CNN, другите, той винаги го дават с едни изкривени физиономии, с едни такива дупки по бузите. Всъщност е един изключително симпатичен, як, здрав, много с гъвкав ум човек, много приятен, два часа минаха като една минута.

Просто не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл да е на този пост“, допълни още той.

„Уникален. Беше толкова подготвен и по всички теми и ме разбра и за ядрената централа. Беше много подготвен и съм благодарен на Помпео.

Не сме много българите, които сме посрещани с 21 топовни салюти във Вашингтон. Когато при абсолютно спряно движение по булеварди на Вашингтон се движи нашето знаме, когато 21 топовни салюти и 500 войници ни посрещат, ми беше драго, заради България. Беше ми драго, заради тоя народ, който да, през какво ли не е минал, но сме го постигнали“, каза още Борисов.

"Гледах със съжаление Тръмп и неговите медии как се караха, бутаха и биха. Не искам да виждам това нещо там. Свободата на медиите у нас е толкова голяма, че вие ако ми кажете едно поне нещо, което не е стигнало до хората.... Днес гледам, че 4 жени протестират пред "Илинден" защо общината прибрала в дома клошари да не умрат от студ... Какво лошо е направила общината", възмути се Борисов. 

"Другата седмица идват експерти по ядрената енергетика, за да видят какво имаме и какво може да има. Да, руски са реакторите, електрониката е Арабела... Тръмп веднага схвана всичко и каза, че ще ни прати хора. Присъствието на вицепрецзидента и държавния секретар по срещите също е от голямо значение за нас", посочи Борисов.

Запитан за изпращането от страна на САЩ на човек в посолството, който да отговаря за върховенството на закона и свободата на медиите, Борисов заяви, че той е поискал такъв човек от Тръмп. 

"Аз съм поискал такъв човек, защото ми омръзна да слушам лъжи от "Репортери без граници". Питам ги: дайте ни факти - какво не е излъчено?. Да, олигарсите си направиха кой сайт, кой телевизии...и като стане нещо казват: Аз съм издател. Какво, да не ги пипаме ли? Ами те не са ли по правилата на закона?

Аз като не съм на поста, ще си направя един сайт или с една камерка, ще ходя и ще съм най-добър разследващ журналист, защото имам опит като полицай и ще кажа: Няма да ме пипате, защото съм издател.

Да, аз съм поискал от САЩ да дойдат в различни сфери - в ядрената сфера, за върховенството на закона, там, където искам да хвана бика за рогата", отсече Борисов.

"Поисках също и от "Репортери без граници" да дадат едни правила и да съберем издателите и да се разберем. Какво да направя аз за частните медии? Не мога нищо да направя, затова трябва да има регулация и законодателство", коментира той. И добави: "Автоцензурата аз не мога да я контролирам!"

"Бисер Петков не се справяше, отдавна беше за махане", каза Борисов, отговаряйки на въпрос защо е отстранил от кабинета социалния министър Бисер Петков.

"Откъде познавате вие Цацаров и Гешев, кой ваш редактор ги познава лично, та коментирате и казвате, че са от един отбор", попита Борисов водещата, която обобщи, че двамата са еднакви оглавяват двата репресивни органа в държавата. 

"Цацаров е много начетен, Гешев е по-добър в оперативната дейност и аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото има оперативно мислене. Цацаров дойде от съдия и е в час с всички присъди, докато МВР и прокуратурата.

Нервността на Путин идва и от тази работа, защото ние действаме безкомпромисно срещу шпионите, коментира Борисов и казуса с Николай Малинов, който бе пуснат от съдия да отиде и да получи орден от Путин, въпреки че е обвиняем.

Аз подкрепих най-много Лозан Панов с парламентарните си групи, Христо Иванов ни беше министър, той идваше често при мен г-н Панов и аз казах, че ще го подкрепя. Не съм лицемер, посочи той.

Кой да сложа за правосъден министър? Мая Манолова ли да сложа, само тая глупост не бях правил. Затова сложихме Данаил Кирилов, посочи Борисов. Той изтъкна, че е имал срещи с хора за поста главен прокурор, но всички били мързеливи, а най-подходящ беше Емил Радев.

Вината ми е, че както направихме Мая Манолова обмбудсман, така поискаха и техен главен прокурор, омръзна ми вече да им слушам глупостите, каза още той.

Братът на Иван Гешев е лична охрана на президента Румен Радев, той има пряка връзка, там се прегръщаха. Радев нямаше с какво да влезе в новините, докато ние бяхме в САЩ и затова върна указа. ВСС два пъти с 20 на 4 гласа взеха пак същото решение. Нито Радев, нито Борисов разбираме от това, има специалисти, които са там и избират, коментира още премиерът.

"Аз съм демократ, не понасям някой да ми кляка на колене", отсече той за падането на колене пред президентството от страна на противниците на Гешев.

Във връзка с исканите от президента консултации за конституционни промени премиерът заяви, че ГЕРБ няма да участва в тях.

„Можем ли да създадем Велико народно събрание сега? Не можем. Освен това, аз не чакам някой да ми се изкаже, за да реагирам. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, до Жан-Клод Юнкер, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент това, което те препоръчат да го изпълня на 100 %. Изпратих го, върнаха ми отговор, дойдоха. Утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение“, добави Борисов.

"Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от Прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой – абсолютно независим", заяви Борисов по повод разговорите с евроексперти.

"Интересуват ме истинските експерти. Затова след като дойдат, ще направя извънреден Министерски съвет и ще приема всички препоръки на Венецианската комисия", каза още Борисов. Ще приемем да изслушват главния прокурор в парламента, каза още той. Вчера в Мадрид разговарях 15 минути и напомних на Урсула фон дер Лайен, че ще й изпратя писмено всичко, което е препоръчано, посочи той.

"Отново има опит да се угажда на БСП от страна на Румен Радев. Аз не съм чакал и не Радев, а Венецианската комисия е тази, която слушам и много преди това съм се разбрал с тях", отсече Борисов.

Социалният министър не се справяше със задачите си. Неслучайно вкарваме още 5 милиона в бюджета за социалните работници, каза още премиерът. Той изтъкна, че не сменя министри просто така. 

"Затова смених днес и Ирена в Перник. Те са проспали източването на язовира и неслучайно е махнат и шефът на ВиК. 2,7 милиона отпускаме на кмета на Перник, защото е хубаво да се пречисти водата и да търсим алтернативен източник, дал съм задачи и при това безводие ще строим язовири, а 10 ремонтираме основно", каза той.

"Както се мерят рейтингите на телевизиите, в света държавите ни подреждат също по рейтинг. Много фактори определят рейтингите на държавите, а не какво казал президентът и не какво казал някой опозиционер.

Затова истината е това, което ни дава световната рейтингова агенция "Стандарт енд пуърс":

Правителството на ГЕРБ и ОП намаляват дълга, не Борисов, и се оказа, че сме с най-ниския дълг в Европа, а не Борисов да е задължил децата ни, както казват критиците. Ние имаме буфери при икономически шок и утре, ако почне криза, война, рецесия, ние сме се обезпечили, посочи той.

Фискалната позиция на България се е повишила значително и това е заради събираемостта на данъците. Световната рейтингова организация отговаря на лъжите с факти. Българският банков сектор е стабилен и печели, а при БСП падаха банки и фалираха, каза още Борисов. 

Нека честитим, че и София от всички балкански столици е с най-висок рейтинг, а България е с по-висок рейтинг от всички страни на Балканите, от Русия и т.н. Това е истината, отсече премиерът. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с Боташ на българската прокуратура (ВИДЕО) Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с "Боташ" на българската прокуратура (ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК