Вход
София
Времето в София 19 o C

ПЪРВО В ПИК: Борисов със силни думи на 25-та конференция за климата - ето как защити енергийния интерес на България (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

ПЪРВО В ПИК: Борисов със силни думи на 25-та конференция за климата - ето как защити енергийния интерес на България (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

на 02.12.2019
40626
17
ПЪРВО В ПИК: Борисов със силни думи на 25-та конференция за климата - ето как защити енергийния интерес на България (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор: ПИК
02.12.2019
17
40626

Премиерът Бойко Борисов призова всички страни в Европа да се обединят и да накарат големите страни с прогресивна икономика да се съобразяват, защото замърсяването от цял свят се отразява тук.  

В началото на изказването си премиерът поздрави участниците на форума, както и премиерът на Испания за добрата организация и подчерта, че всички автомобили за форума и делегациите са електрически и не се замърсява въздуха в Мадрид.

"Вече е безспорно за всички, че измененията в климата са факт - природни бедствия, глобално затопляне, и затова мерките са неотложни. За България конкретно е важно да се гарантира, че преходът ще е плавен и справедлив спрямо всички държави и ще се осъществява ефективно финансово и на принципа на технологичната неутралност.

 За страните с енергиен микс, който включва и въглища, както е в България, Полша и други страни, този преход ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера", заяви Борисов. Той уточни, че в България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови мощности, като през зимата те достигат до 60%. 

"В същото време трябва да се акцентира, че България е на второ място в статистиката на "Евростат" по намаляване на емисиите на въглероден диоксид по изгаряне на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017 г., следвайки Португалия. За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната и регионална енергийна сигурност, като предоставя енергия на достъпни цени, като е и основен стълб за преминаване към нисковъглеродна енергийна икономика. 

Нейното значение като основен стълб на европейската нисковъглеродна енергетика е потвърдено и от публикуваната през 2018 г. визия на ЕК за намаляване на емисиите до 2050 г. Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика и през следващите години. Не на последно място трябва да се отбележи, че емисиите на ЕС са само 9% от световните емисии. Първият и вторият замърсител в света, ги няма тук - Китай и САЩ. Нашите 9% от ЕС, които ще намалим също още, но не бива да е безсмислено, а да се вкара гражданската енергия и да се гарантира живота и здравето на всеки един гражданин по света. Комините дали пушат в Китай, замърсяването стига и до нас. Затова трябва да накараме и страните с прогресивна икономика да се обединят към този призив и всички да се борим с това чудовищно замърсяване, което променя опасно климата на планетата", завърши изказването си Борисов.    

Държавните и правителствени ръководители на страните по Конвенцията излагат позициите си, с които да се даде напредък на преговорите за финализиране на правилата за прилагане на новия пазарен механизъм по чл. 6 от Парижкото споразумение. В него се залага възможността за използването на доброволни механизми за намаляване на емисиите, предназначени за развиващите се държави.

На Конференцията министър-председателят Бойко Борисов представи позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Споразумението от Париж.

Европейският съюз е отговорен за едва 9% от парниковите емисии в света, затова страната ни застъпва становището, че ЕС не може да се справи самостоятелно с проблема без поне толкова активно участие и на другите големи емитери (Китай, Индия и САЩ). В същото време Европа, благодарение на опита и силно развитите си технологии, играе водеща роля в борбата с климатичните промени.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9796
архив

Вълкът, заекът и хамстерът решили да участват в пиеса. Вълкът казал: - Трябва да си изберем артистични имена. Аз ще се казвам Вуйо, заекът ще се казва Зуйо. А хамстерът казал: - Аааааа..... аз няма да участвам!

няма нови новини
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
сега
3843
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Топ експертът Боян Чуков проговори за кроежите на Корнелия Нинова в БСП и разцеплението на столетницата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за вторник - финансови загуби за Овните, неочаквани проблеми за Козирозите
x