Вход
София
Времето в София 11 o C

ПЪРВО В ПИК: Главният прокурор Гешев уведоми министъра на външните работи за двама шпиони

ПЪРВО В ПИК: Главният прокурор Гешев уведоми министъра на външните работи за двама шпиони

на 24.01.2020
55245
21
ПЪРВО В ПИК: Главният прокурор Гешев уведоми министъра на външните работи за двама шпиони
Автор: ПИК
24.01.2020
21
55245

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава, представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

Сподели:
свързани новини
Главният прокурор Гешев с предложения за оптимизация на държавното обвинение Главният прокурор Гешев с предложения за оптимизация на държавното обвинение
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)...
на 23.01.2020
ВСС гласува оставката на Пламена Апостолова, става заместник на Гешев
ВСС гласува оставката на Пламена Апостолова, става заместник на Гешев
Единодушно с 22 гласа пленумът на ВСС гласува оставката...
на 23.01.2020
Главният прокурор Иван Гешев прие юридическия съветник към посолството на САЩ (СНИМКИ) Главният прокурор Иван Гешев прие юридическия съветник към посолството на САЩ (СНИМКИ)
Главният прокурор Иван Гешев прие в Съдебната палата...
на 23.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34709
архив

Малко преди началото на мача единият отбор излиза от съблекалнята, хваща рефера в тунела и започва да го налага. - Ама какво правите - дърпа се нещастникът. - Защо ме биете, мачът даже не е започнал... - Автобусът ни тръгва веднага след мача, може тогава да нямаме време...

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x